Hopp til innhold

– Bruk denne posen for å returnere gamle legemidler

Legemidler som har gått ut på dato, eller som du ikke lenger har behov for, skal hverken gå i søpla eller skylles ned i toalettet.

Apoteker Mari Solberg

Mari Solberg, apoteker ved Vitus apotek Jernbanetorget, oppfordrer alle til å ta med seg en returpose hjem, rydde i medisinskapet og levere medikamenter de ikke har bruk for tilbake til apoteket.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Returpose

Ta med en slik pose hjem, fyll den med medikamentene du ikke lenger bruker, og lever den tilbake til apoteket.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hvis du har medisiner du ikke lenger har bruk for, enten fordi de har gått ut på dato eller fordi du er ferdig med pillekuren, skal de ikke kastes. Både reseptfrie og reseptbelagte legemidler skal leveres tilbake til apoteket.

LES OGSÅ:

Få leverer

En undersøkelse Infact Norge utførte på oppdrag fra Apotekforeningen i 2010, viser at bare halvparten av befolkningen leverer medikamenter de ikke har bruk for tilbake til apotekene.

I Norge kastes det legemidler for mer enn 550 millioner kroner hvert år.

- Jeg skulle selvfølgelig ønske at flere enn halvparten leverte medikamentene tilbake til apoteket, sier Hilde Ariansen, fagdirektør i Apotekforeningen, til NRK.no.

Apotekkjeden Vitus leverer legemidlene de får tilbake til Norsk Medisindepot AS (NMD).

- Det er ganske mange som leverer medikamenter tilbake til oss. Men det er flest eldre som gjør det, og ikke så mange unge, forteller Mari Solberg, apoteker ved Vitus-apoteket på Jernbanetorget, til NRK.no.

Hun viser frem returposene som henger i butikken, og håper flere vil benytte seg av dem fremover.

- Det er bare å ta med seg en hjem, og komme tilbake med det du ikke lenger har bruk for. Vi sorterer medikamentene og sender det deretter videre til grossisten vår hver annen måned, opplyser hun.

Les også: Norge har mange av Skandinavias dyreste kopimedisiner

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:

Tar i mot alt

Hilde Ariansen

Hilde Ariansen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Foto: Apotekforeningen

Sammen med pilleesken fra apoteket, ligger det en bruksanvisning. Ikke alle leser den, men der står det som regel at medikamenter du ikke lenger har bruk for, må leveres tilbake til apoteket.

- Vi tar i mot alle legemidler. Absolutt alt som selges i et apotek vil vi ha levert tilbake. Det eneste unntaket er kviksølvtermometer og andre kjemikalier. Det må leveres til gjenbruksstasjonen, opplyser Apotekforeningens fagdirektør.

Apotekforeningen oppgir to grunner til at du ikke skal kaste medikamenter, men heller returnere dem til apoteket.

- Hvis du kaster piller i søpla og har barn i huset, kan du risikere at barna finner dem, synes det ser spennende ut, og spiser dem, skisserer hun.

Den andre grunnen er av hensyn til miljøet.

- Hvis du kaster medikamentene i toalettet går de ut i miljøet, og det er ikke bra, understreker hun.

Les også: Mange forgiftes av paracetamol

Ikke i toalettet

Det verste du kan gjøre, er faktisk å helle medisinen ut i toalettet.

- P-piller og antibiotika er farlig for miljøet. Selv virkestoffene fra Paracet og lykkepiller har man sett rester av i fisk det har blitt tatt prøver av, som følge av at stoffene har blitt skylt ut i kloakken, forklarer Ariansen.

Også p-ringer skal leveres tilbake. Selv om de er brukt, kan det likevel være virkestoffer igjen i dem.

- Det er viktig at vi gjør alt vi kan for at de medisinene vi ikke spiser blir forsvarlig nedbrutt, presiserer hun.

Les også: - Ikke spis gamle medisiner

Sendes til grossisten

Returvarer

Legemidler i retur fra apotek.

Foto: NMD

Når apotekene mottar legemidler, blir de sortert etter brennbart og ikke brennbart avfall, og deretter sendt tilbake til legemiddelgrossisten, brent eller destruert på annen måte.

Samtlige apotek skal ta i mot medikamentene du måtte komme med.

- Mange av apotekene har plakater hengende i butikken hvor de oppfordrer folk til å levere tilbake legemidlene. Enkelte apotek har også egne poser du kan ta med deg hjem, slik at du kan rydde i medisinskapet, putte de medikamentene du ikke lenger har bruk for i posen, og levere den til apoteket, forklarer Ariansen.

Apotekene fjerner ikke navnelapper fra medisinene de får tilbake.

Dersom du er redd for at ditt navn skal være synlig når farmasøytene sorterer medikamentene, bør du fjerne klistrelappen før du leverer det fra deg.

Les også: - Kan skrive resept på dopapir

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)