Hopp til innhold

Spyr seg frem til uke 20 - eller mer

Nesten alle blir kvalme under graviditet, men for noen går det riktig ille.

Positiv graviditetstest

Gravide kvinner med ekstrem svangerskapskvalme kaster opp de første 20 ukene av svangerskapet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Gro Nylander

De som legges med hyperemesis skal ha ro og fred og væske intravenøst, sier Gro Nylander.

Foto: PER LØCHEN / Scanpix
Siri von Krogh

De som har vært kvalme en gang blir det ofte igjen. Noen har en tendens til å bli overfølsomme for de graviditetsbevarende hormonene. Enkelte begynner faktisk å spy dagen etter at de ble gravide. Min bestemor visste at hun var gravid dagen etter, for da begynte hun å spy, sier Siri von Krogh.

Foto: Privat

De kongelige høyhetene hertugen og hertuginnen av Cambridge venter barn, og Kate lider trolig av en sjelden svangerskapssykdom.

Heldigvis bare én prosent

Hvert år bærer 60.000 kvinner frem et barn.

Mange av dem føler seg ganske kvalme de første 12 ukene, og noen få uheldige har det skikkelig ille ganske lenge.

Hvert år er det om lag 600 kvinner i Norge, altså 1 prosent av de 60.000 som setter et barn til verden, som får hyperemesis gravidarum, ekstrem svangerskapskvalme.

– Heldigvis ser det ut til at det er færre som får denne ekstreme formen nå enn før, sier Gro Nylander, overlege ved kvinneklinikken på Oslo universitetssykehus avdeling Rikshospitalet til NRK.no.

Hun har skrevet flere bøker om graviditeten og barnets første leveår, og er ekspert på det meste som har med svangerskapet å gjøre.

De fleste som lider av hyperemesis gravidarum klarer seg i våre dager hjemme selv om de er veldig kvalme, men noen få må legges inn på sykehus.

– Dersom vekten går ned og den gravide verken beholder vått eller tørt tar vi en blodprøve for å se om hun begynner å bli uttørket eller om det er ubalanse mellom stoffene i blodet. Dersom det er tilfelle, og hun ikke klarer å opprettholde væskebalansen ved å drikke, er det fare for at hun kan bli dehydrert. Da må hun legges inn, forklarer overlegen videre.

På sykehuset blir de skjermet for stress, bråk og annen uro, og får intravenøst for å opprettholde væskebalansen.

– Varer sykdommen lenge nok må hun også få tilført næring gjennom en blodåre. Hvis hun blir alvorlig uttørket kan dette bli farlig både for mor og barn, så gravide med hyperemesis skal passes godt på, understreker hun.

LES OGSÅ: Gladmelding til gravide osteelskere

Får ofte jenter

Akkurat hvorfor noen gravide får denne ekstreme kvalmen vites ikke sikkert. Antagelig bidrar flere årsaker, blant annet nivået av svangerskapshormoner. Tvillinggravide har dobbelt hormondose, og får oftere hyperemesis. Det ser også ut til å kunne være en arvelig familiær disposisjon.

Har kvalmen noen hensikt? Nylander har en teori:

– Er det tenkelig at evolusjonen har prioritert slekter der kvinner er kvalme i begynnelse av svangerskapet, til å få flere friske barn? Generelt er gravide ofte kjempesultne i starten, kroppen vil bygge opp reservelager. En uopplyst, glupsk gravid kvinne, som stapper i seg alt hun får tak i, risikerer kanskje oftere å få i seg farlige saker som kan skade fosteret de første, sårbare månedene?
Gravide som derimot er kvalme og bare spiser litt mild og forsiktig mat får sjeldnere i seg skadelige stoffer og har dermed økt sjanse til å bære frem flere og friskere barn. Man kan filosofere over om dette kan være "hensikten" med kvalmen, at den kan virke beskyttende, skisserer hun.

En annen gammel teori, nå forankret i forskning, er at de som bærer på jentebarn er mer kvalme.

– Allerede Hippokrates påstod at «en kvinne som bærer et pikebarn har et blekt ansikt». Vitenskapelige studier, blant annet fra USA, bekrefter at kvinner med hyperemesis, som er så kvalme at de må innlegges på sykehus, har opptil 50 prosent økt sjanse for å få jente, forteller hun.

– Jentetvillinger er det verste, da får du dobbel dose av HCG, hormonet som gjør deg kvalm. Bærer du på tvillinger produserer du generelt mer HCG enn ellers, sier Siri von Krogh, jordmor og driver av jordmorsiri til NRK.no.

LES OGSÅ: Rått kjøtt kan gi fosteret epilepsi

Brorparten kvalme i første trimester

Da det bare er 1 prosent som får den ekstreme kvalmen, betyr det at 99 prosent har ikke får det.

Likevel er de fleste gravide noe plaget av kvalme i første trimester.

– 70 til 80 prosent er kvalme. For de fleste begynner det i uke åtte og går over i uke 12 eller 13, sier jordmor Siri von Krogh.

Da er det morkaka som tar over produksjonen av HCG- hormonet.

– Halvparten blir så kvalme at de kaster opp, men for de fleste går dette over etter tolv uker, opplyser Nylander.

Von Krogh forteller at før trodde man at det bare var psykisk, men nå vet man at det er en fysisk situasjon. Men er du veldig stresset kan det øke kvalmen.

De som har hyperemesis gravidarum kaster ofte opp helt frem til uke 20, og for noen få kan der vare hele svangerskapet.

– Jo tidligere du begynner å spy, jo større sjanse er det for at det varer hele graviditeten. De som fortsetter å kaste opp etter uke 16 kan belage seg på å være litt kvalme resten av graviditeten, forteller jordmoren.

LES OGSÅ: En øl kan gi fosteret langvarig rus

Hva kan hjelpe?

Rolige morgener, tørr kjeks og te på sengen. Akupunktur og akupressur hjelper – forbigående.

– Det er forsket en del på ingefær. Ett daglig gram ingefær i kapsel er vist å hjelpe en god del kvalme kvinner. Antagelig vil det dermed også være en effekt av ingefær i matlaging eller i te med skivet ingefær, antar Nylander.

Vitaminet B6 i ganske store doser har omtrent samme, dokumenterte effekt.

– Du kan også få medisin av legen din, det hjelper de aller fleste. Trygge antihistaminer som er brukt av gravide i mange årtier er ikke farlig for fosteret, men den gravide blir ofte enda trettere. Trøsten midt oppe i det hele er at dette er noe som går over – med en stor gevinst som belønning!, motiverer hun.

Mange apotek fører Sea Band-armbånd.

– De legger trykk med to trykknapper på bestemte punkter på innsiden av håndleddet og er vist å kunne ha en effekt i noen timer.

Jordmoren legger til at det er mange som tar bilsyketabletter som stikkpiller, for at de ikke skal kaste dem opp igjen.

– Er du usikker på om du kan ta medisiner kan du lese mer, eller stille spørsmål, på den offentlige «Trygg Mammamedisin» som drives av leger og farmasøyter, oppfordrer Siri von Krogh.

  • SE OGSÅ: Facebook-siden Hyperemesis Norge er en side hvor berørte av hyperemesis gravidarum kan møtes og dele sine erfaringer.

LES OGSÅ: Deler du puppen din med andre?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)