NRK Meny
Normal

– Ibux dobler risiko for spontanabort

Kvinner advares mot å ta smertestillende tabletter som inneholder ibuprofen tidlig i svangerskapet.

Gravid dame

Snakk med fastlegen eller jordmor om hvilke smertestillende medikamenter du kan innta under svangerskapet. Ibuprofen er ikke en av dem.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Ibuprofen

Paracetamol er foretrukket under graviditeten. Hold deg langt unna medikamenter som inneholder virkestoffet ibuprofen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Tablettene kan mer enn doble risikoen for spontanabort, skriver London Evening Standard på sine sider.

Sjekk med fastlegen

Advarselen kommer fra en studie som nylig ble publisert i Canadian medical Association Journal.

Forskere har da sett på 4705 tilfeller av spontanabort, og undersøkt en rekke brukte smertestillende.

De anbefaler gravide å snakke med fastlegen eller jordmoren sin om hvilke smertestillende medikamenter du kan innta under svangerskapet.

Til og med kvinner som prøver å bli gravide, bør holde seg unna virkestoffet ibuprofen. Stoffet finnes blant annet i Ibux.

Her kan du se hvilke medikamenter som inneholder virkestoffet ibuprofen.

Mange er forsiktige

Ruth Bender er direktør for Abort Association og sier til den engelske avisen at det tidligere ikke var slått fast at det var farlig med dette virkestoffet. Men nå som studien har slått det fast, er det viktig.

- De fleste kvinner vet at de må være forsiktige med smertestillende under svangerskapet, men at ibuprofen mer enn dobler risikoen er svært nyttig. Det er noe kvinner også bør være klar over dersom de forsøker å bli gravide, sier hun.

Statens legemiddelverk er ikke overrasket over dette.

- Dette er ikke ny informasjon. Det har tidligere vært holdepunkter for at legemidler som inneholder ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDS), som ibuprofen, naproksen og diklofenak kan øke risikoen for abort. Informasjon om dette foreligger allerede i preparatomtalene for disse legemidlene, sier Anne Soleng, seniorrådgiver i Legemiddelverket til NRK.no.

Forskerne har sett på tre forskjellige virkestoffer, ibuprofen, naproksen og diklofenak. De fant en økt risiko hos samtlige av dem.

- Som tidligere gjelder det at legemidler som inneholder ibuprofen, naproksen og diklofenak ikke bør brukes under graviditets første seks måneder, og ikke skal brukes under graviditetens siste tre måneder. Dersom en gravid kvinne må ta smertestillende er paracetamol foretrukket, legger hun til.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.