Skriver ut vanlig Paracet på resept

Hvis du får Paracet og Ibux på resept hos legen, blir prisen halvert. - Vi skriver ut mange resepter for å hjelpe på pasientens økonomi, sier almennlege Jørgen Skavlan.

Smertestillende tabletter

Enhetsprisen på Paracet og Ibux i pakker på 20 tabletter er dobbelt så mye som i pakkene med 100 tabletter.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I går skrev NRK.no om undersøkelsen til legemiddelverket som viser at det er 62 prosent prisforskjell på Paracet, og 78 prosent prisforskjell på Ibux.

Dagligvarebutikkene selger reseptfrie legemidler billigere enn både apoteker og bensinstasjoner.

Under halv pris

Jørgen Skavlan

Allmenlege Jørgen Skavlanl.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Men hvis du spør fastlegen din om å få de samme tablettene på resept, går prisen ytterligere ned.

- Hvis du får en resept på 100 Paracet eller 100 Ibux er det betydelig billigere. Derfor skriver vi ut mange resepter for å hjelpe på pasientens økonomi, opplyser allmenlege Jørgen Skavlan.

  • Paracet 500 mg 100 tabletter koster 61,70 kroner per pakke og 0,61 per tablett
  • Paracet 500 mg 20 tabletter koster 26,90 kroner på Kiwi og 1,34
  • Ibux 200 mg 100 tabletter koster 73,90 kroner per pakke og 0,79 per tablett
  • Ibux 200 mg 20 tabletter koster 36 kroner på Rema 1000 og 1,8 per tablett

Begge priseksemplene viser at det er mer enn dobbelt så dyrt å handle små pakker i dagligvarebutikkene enn å kjøpe en stor pakke på resept.

Legetime er ikke gratis

Paracet

Denne Paracetboksen får du på resept. Da koster pillene 0,61 kroner per tablett, mot 1,34 kroner hvis du kjøper en pakke med 20 tabletter på Kiwi. I kiosker og på bensinstasjoner koster pillene enda mer.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

For de fleste er det ikke gratis å gå til legen, så det vil ikke lønne seg å bestille en time for å få Paracet på resept.

- Spør legen din om en resept når du er der i forbindelse med noe annet. En pakke på 100 tabletter varer ganske lenge, legger Skavlan til.

Siden det er så store pakker, er det tiltenkt de med kroniske smerter, men det er også mange som får en boks med 100 tabletter for å ha i ”familieapoteket”.

Både Paracet, Ibux, Dispril og andre liknende virkestoffer kan fås i pakker med 100 tabletter.

Mange bruker resept-piller

Elisabeth Bryn, avdelingsdirektør i Statens legemiddelverk

Elisabeth Bryn, avdelingsdirektør i Statens legemiddelverk.

Foto: NRK

Da det ble tillatt å selge disse virkestoffene andre steder enn på apotekene i 2003, var enkelte bekymret for at man skulle begynne å spise tabletter som sukkertøy. Det er legene fremdeles oppmerksomme på.

- Det begynner å bli en del som får smertestillende på resept, men vi må være litt observante for storforbruket, sier Skavlan.

Så lenge produktene kan kjøpes til alle døgnets tider på bensinstasjoner og i kiosker, kan man like gjerne få en stor pakke av legen.

- De som bruker smertestillende jevnlig regner jeg med at får paracetamol på resept. I følge reseptregisteret fikk 280 000 mennesker resept på paracetamol i 2009. Paracetamol er et førstevalg for smertelindring, og det er et viktig legemiddel, sier Elisabeth Bryn, avdelingsdirektør i Statens legemiddelverk til NRK.no.

Reseptregisteret viser også at 211.390 personer fikk Ibuprofen på resept i 2009.

Tror ikke det misbrukes

Hun tror ikke det misbrukes, fordi man ikke får noen form for rus verken av Ibux eller Paracet.

- De som har smerter og trenger behandling vil jo bruke det, det er ikke noe man får noen hyggelige effekter som rus av. Paracetamol har få bivirkninger ved korttidsbruk og i riktige doser, men det er risiko for leverskade ved langvarig bruk i store doser, understreker hun.

Andre legemidler som for eksempel opiater har langt større misbrukspotensial.

- Jeg er ikke bekymret for de som får det på resept fordi de har kroniske sykdommer, avslutter hun.

Les også: Ga 100 pasienter for mange piller

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)