Gravide må holde seg unna
for ikke å utsette babyen for farlige bakterier.Særlig modne oster og parmaskinke er det mange kvinner som savner.
Men med rett behandling av maten kan faktisk disse godbitene trygt inntas, selv om du er gravid.
Må være gjennomstekt
Mattilsynet bekrefter at gravide kan spise skinker og modne oster etter skikkelig varmebehandling.
Det er parasitten Toxoplasma og liseriabakterien i maten som gjør at gravide skal holde seg unna, for ikke å skade babyen.
– Listeriabakterien dør hvis den varmes opp til 72 grader i 15 sekunder, slik det gjøres ved pasteurisering, sier seniorrådgiver Turid Berglund i Mattilsynet til NRK.no.
Det hjelper ikke å bare varme det litt, her er det snakk om koking, steking og grilling til det er gjennomstekt.
– For at varmebehandlingen skal være effektiv, er det viktig at alle deler av matvaren når denne temperaturen, legger hun til.
Da kan du for eksempel:
- Legge en skive muggost over et stykke kjøtt eller kylling i ovnen og la den smelte som saus
- Steke skiver med parmaskinke på et stekebrett med bakepapir i ovnen og ha det i en salat
- Lage tapasretten chèvre med honning i en ildfast form i ovnen
- Rulle seranoskinke rundt en kyllingfilet som du legger på grillen
- Bake skiver med brie i ovnen og ha på landbrød med balsamicoeddik
For å være helt sikker på at alle deler av maten oppnår 72 grader, kan du plassere et steketermometer i den største delen av maten.
Noe kan fryses
Når du fryser maten dovner bakteriene, men de kan dessverre våkne til live igjen når maten oppnår varmere temperatur.
Listeriabakterien dør ved oppvarming, men overlever frysing. Det hjelper derfor ikke å fryse ostestykkene.
Parasitten Toxoplasma drepes ved at kjøttet gjennomkokes eller gjennomstekes.
Den drepes også ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18 ° C.
Derimot overlever den trolig graving, speking og kaldrøking av kjøtt.
Sjekk når babyen din kommer med NRKs terminkalkulator.