NRK Meny
Normal

Slik kan også gravide spise ost

Gladmelding til gravide osteelskere: Muggost og spekemat kan likevel spises under graviditeten – så lenge det behandles korrekt.

Ost

Upasteuriserte oster kan inneholde listeriabakterier som er farlig for babyen. Bakteriene forsvinner ved varmebehandling, hvilket betyr at gravide kan spise ost som er stekt i ovnen.

Foto: Joerg Beuge / Colourbox

Gravide må holde seg unna en rekke matvarer under hele svangerskapet, for ikke å utsette babyen for farlige bakterier.

Særlig modne oster og parmaskinke er det mange kvinner som savner.

Men med rett behandling av maten kan faktisk disse godbitene trygt inntas, selv om du er gravid.

Må være gjennomstekt

Mattilsynet bekrefter at gravide kan spise skinker og modne oster etter skikkelig varmebehandling.

Det er parasitten Toxoplasma og liseriabakterien i maten som gjør at gravide skal holde seg unna, for ikke å skade babyen.

– Listeriabakterien dør hvis den varmes opp til 72 grader i 15 sekunder, slik det gjøres ved pasteurisering, sier seniorrådgiver Turid Berglund i Mattilsynet til NRK.no.

Det hjelper ikke å bare varme det litt, her er det snakk om koking, steking og grilling til det er gjennomstekt.

– For at varmebehandlingen skal være effektiv, er det viktig at alle deler av matvaren når denne temperaturen, legger hun til.

Da kan du for eksempel:

  • Legge en skive muggost over et stykke kjøtt eller kylling i ovnen og la den smelte som saus
  • Steke skiver med parmaskinke på et stekebrett med bakepapir i ovnen og ha det i en salat
  • Lage tapasretten chèvre med honning i en ildfast form i ovnen
  • Rulle seranoskinke rundt en kyllingfilet som du legger på grillen
  • Bake skiver med brie i ovnen og ha på landbrød med balsamicoeddik

For å være helt sikker på at alle deler av maten oppnår 72 grader, kan du plassere et steketermometer i den største delen av maten.

Noe kan fryses

Når du fryser maten dovner bakteriene, men de kan dessverre våkne til live igjen når maten oppnår varmere temperatur.

Listeriabakterien dør ved oppvarming, men overlever frysing. Det hjelper derfor ikke å fryse ostestykkene.

Parasitten Toxoplasma drepes ved at kjøttet gjennomkokes eller gjennomstekes.

Den drepes også ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18 ° C.

Derimot overlever den trolig graving, speking og kaldrøking av kjøtt.

Sjekk når babyen din kommer med NRKs terminkalkulator.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.