Hopp til innhold

- Ikke bruk gamle medisiner

Hodepinetabletter og andre smertestillende varer ikke evig. Les hvorfor du ikke skal knaske tabletter som har gått ut på dato.

Ibux og Paralgin forte

Smertestillende er også datomerket. Sjekker du holdbarheten på tablettene før du svelger dem?

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Akkurat som matvarer merkes med «best før» eller «siste forbruksdag», har også smertestillende tabletter og andre medikamenter sin levetid.

Noen piller har kort holdbarhet - andre har lang.

Men hva skjer om du bruker medisiner som har gått ut på dato?

Les også: Farlig å kastelegemidler i do

Paracet varer lenge

Steinar Madsen

Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.

Foto: Legemiddelverket

Paracet, Ibux og Valium er eksempler på medikamenter med lang holdbarhet.

- Det er ikke farlig å bruke disse pillene etter at de har gått ut på dato. De har lang holdbarhet, og selv etter ti år vil det meste av virkestoffet være igjen i tablettene, opplyser Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk, til NRK.no.

Han forklarer at nye medikamenter ofte kommer med en kortere holdbarhet, gjerne to til tre år for tabletter. Etter hvert som man får erfaring, kan holdbarheten for nye legemidler bli forlenget.

- Et eksempel på dette er influensamedisinen Tamiflu. Vi hadde store lagre av dette legemidlet til bruk ved pandemi. Testing viste at holdbarheten kunne økes fra fem til syv år. Til å begynne med er det vanskelig å vite om et medikament vil holde seg i fem eller syv år, derfor settes det er kortere holdbarhet først, som deretter forlenges, forklarer han.

I Paralgin forte er det stoffer som kan brytes ned noe raskere enn i Paracet.

- Nedbrytningen kan variere, og man bør derfor ikke ta to tabletter i stedet for én hvis man har gamle tabletter liggende i skapet, legger Madsen til.

Les også: Norge har mange av Skandinavias dyreste kopimedisiner

Dersom man får en alvorlig allergisk reaksjon, er det viktig at man får full virkning. I verste fall kan man dø dersom man ikke får i seg nok adrenalin, dersom man holder på å få allergisjokk.

Steinar Madsen

LES OGSÅ:

- Blir til «sukkerpiller»

Adrenalin

Allergikere som er avhengig av å sette adrenalinsprøyter, må være nøye med å sjekke at adrenalinet ikke har gått ut på dato.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Nitroglyserin er et virkestoff som taper seg fort.

Medisiner som inneholder dette virkestoffet, bør absolutt ikke brukes etter utløpsdatoen.

Dette fordi nitroglyserinet i tablettene fordamper, og da vil ikke pillen hjelpe.

- Dette virkestoffet finnes blant annet i lettoppløselige tabletter som skal legges under tungen mot hjertekrampe. Det er et stoff som fordamper ganske lett. Har man det liggende i lommen for lenge, vil medisinen til slutt bare være sukkerpiller når du får en hjertekrampe, understreker Madsen.

Et annet og kanskje enda farligere eksempel, er medikamenter som inneholder adrenalin.

- Allergikere har ofte adrenalinpenner, en type sprøyter de kan sette på seg selv dersom de får en alvorlig allergisk reaksjon, sier Steinar Madsen.

Adrenalinet har relativt kort holdbarhet, i tillegg til at stoffet kan brytes ned av lys.

- Dersom man får en alvorlig allergisk reaksjon, er det viktig at man får full virkning. I verste fall kan man dø dersom man ikke får i seg nok adrenalin, dersom man holder på å få allergisjokk, understreker Madsen.

Personer som er avhengig av adrenalinsprøyter bør følge nøye med på datostemplingen, og bytte pennene i tide.

- De må også passe på at de oppbevarer sprøytene slik det står på pakningen, råder han.

LES OGSÅ:

Oppbevaringen bestemmer

Et generelt råd er å lese på forpakningen hvordan medikamentene skal oppbevares.

Da får du både med deg hvor lang holdbarhet produktet har, og om det skal oppbevares mørkt eller i kjøleskapet.

- Er det sollys på pillene slik at de blir varmet opp når de egentlig skal oppbevares i kjøleskapet, vil dette kunne forkorte holdbarheten. Poenget med holdbarhet er at den er definert under bestemte forutsetninger – vanligvis mellom null og 25 grader. Får de kraftig solskinn kan stoffene bli ødelagt, presiserer Madsen.

Likevel skal det godt gjøres å skade kroppen hvis du spiser Paracet eller andre reseptfrie medikamenter som ikke har blitt oppbevart korrekt.

- Du får en redusert mengde av stoffet i medisinen og får derfor en redusert virking. For Paracet betyr det lite, men for noen medikamenter, som for eksempel adrenalin, kan det være kritisk, avslutter Steinar Madsen.

Les også: - Kan skrive resept på dopapir

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)