NRK Meny
Normal

Sikker etter én dose?

Uklar informasjon gir engstelige foreldre.

Hilja Henninen

Vanskelig å få riktig informasjon, synes Hilja Henninen.

Foto: Victoria Uwonkunda / NRK

Barn under 10 år må ta to doser av vaksinen mot svineinfluensa. Men hvor god er egentlig beskyttelsen etter det første stikket?

Foreldre NRK.no har snakket med, forteller at de har fått uklare svar fra vaksinepersonell. Noen har heller ikke fått et klart svar på om barnet faktisk trenger en ekstra vaksinedose.

- Det er ikke lett å få tak i riktig informasjon om hvor mange doser små barn skal ha, sier Hilja Henninen.

Hun vaksinerte datteren for to uker siden, men fikk ikke beskjed om at hun måtte komme tilbake og få påfyll.

Uklar informasjon

Anette Skarpaas

Anette Skarpaas stoler ikke helt på én dose.

Foto: Victoria Uwonkunda / NRK

Anette Skarpaas fikk beskjed om å komme tilbake innen 6 måneder for at datteren skulle få dose to, og er usikker på effekten etter den første dosen.

- Nei, det er nok ikke sikkert at hun ikke blir smittet, men hun er i hvert fall vaksinert, sier hun.

Tobarnsmor Marianne Holm har vaksinert begge barna én gang.

- Jeg fikk beskjed om at det fortsatt er usikkert om de trenger å bli vaksinert enda en gang. Jeg synes det er rart at myndighetene ikke vet dette sikkert nå, de burde jo ha funnet ut av det før de startet massevaksineringen, sier Holm.

- Ikke usikkert med barna

Folkehelseinstituttet er imidlertid soleklare på at barn under 10 skal ha to doser. Usikkerheten dreier seg om varigheten.

Bjørn Iversen

Barn under 10 år skal ha to vaksinedoser, det er vi helt sikre på, sier Bjørn Iversen ved FHI.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

- Barna har full beskyttelse etter én dose, men vi vet ikke hvor lenge den varer, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

To doser er vanlig praksis også med vaksinene mot sesonginfluensa, men det ser ut til at pandemivaksinen gir bedre beskyttelse enn vanlig, ifølge Iversen.

- Alt tyder på at den første dosen virker i et halvt år, men det er vi ikke sikre på, rett og slett fordi vi ikke har fulgt den så lenge.

Andre dose første senere

Det må gå minst tre uker mellom første og andre dose, men i realiteten vil det nok uansett gå lengre tid før man får tilbudet.

- Når alle har fått tilbud om én dose, begynner vi å tilby dose to til de som skal ha det, sier Bjørn Iversen.

I tillegg til barn under 10 år, gjelder det personer med svekket immunforsvar. Hvor godt beskyttet disse blir av vaksinen, er usikkert, rett og slett fordi de har et svekket immunforsvar.

Vurderer to stikk til alle

For resten av befolkningen er det ennå ikke bestemt hvorvidt det trengs to vaksinedoser eller ikke.

Saken er til vurdering hos helsemyndighetene nå. Det er ikke klart når den endelige avgjørelsen blir tatt.

- Det går mange mennesker rundt og tror de er fullvaksinert – og så er de kanskje ikke det. Jeg lurer på hva de råder folk til å gjøre i andre land, sier småbarnsmoren Marianne Holm.

I Sverige er anbefalingen allerede klar. Det svenske Legemiddelverket slo tidligere denne måneden fast at det holder med én dose for friske personer over 13 år.

Effekten av vaksinen kommer gradvis. Full effekt har man først etter 2-3 uker.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.