Hopp til innhold

Kraftige allergier fra H1N1-vaksine

Uvanlig mange allergiske reaksjoner på svineinfluensavaksinen er oppdaget i Canada, opplyser Verdens helseorganisasjen (WHO).

Pandemrix

Svineinfluensavaksine fra GlaxoSmithKline.

Foto: Ina Fassbender / Scanpix/Reuters

Canadas regjering har inngått en avtale med GlaxoSmithKline om levering av vaksine, den samme vaksinen som brukes i Norge, Pandemrix.

WHO opplyser at et parti med vaksine fra dette firmaet er kalt tilbake etter allergifunnene.

Kaller tilbake et parti vaksine

Det er seks personer som skal ha fått reaksjoner fra dette partiet med Pandemrix, og de canadiske helsemyndighetene har har sammen med produsenten bedt nesten halvparten av Canadas 13 regioner om å slutte å bruke det utsendte vaksinepartiet på 172.000 doser.

– Et uvanlig høyt antall av kraftige allegier mot vaksinen er oppdaget i Canada, sier WHOs talsmann Thomas Abraham til nyhetsbyrået AFP.

– Canadiske myndigheter vil nå gjennomføre de nødvendige undersøkelsene, og har kalt tilbake et parti med vaksine, sier Abraham.

Den 19. november opplyste WHO at de hadde mottatt vaksine-oppdateringer fra 16 av de 40 landene i verden som gjennomfører nasjonal vaksinering. Ifølge informasjonen fra WHO er 80 millioner vaksinedoser distribuert i disse 16 landene, og rundt 65 millioner mennesker er vaksinert.

Legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline leverer også vaksine mot svineinfluensa til Norge.

Forandrer ikke synet på vaksinering

– Nå må vi finne ut hva som har skjedd i Canada, sier WHOs talsmann.

Verdens helseorganisasjon har ikke forandret sitt syn på vaksinering mot svineinfluensa, og anbefaler fremdeles vaksinasjon. I forrige uke sa organisasjonen at ingen av de 30 som hadde dødd etter å ha fått vaksinen mot svineinfluensa, døde på grunn av vaksinen .

Ifølge WHO er det derfor ytterst få som har dødd av de 65 millioner menneskene som til nå har fått vaksinen.

For hver 10.000 doser av vaksiner som er satt, er det bare rapportert ett negativt resultat. Og av hver 100 negative resultater er bare fem alvorlige, ifølge WHO.

Slik oppsto svineinfluensa

Video nsps_upload_2009_4_27_19_25_1_4072.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se hvordan svineinfluensaen ble til. Reporter: Hallvard Sandberg. Grafikk: Renate Rognan, NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt