NRK Meny
Normal

Lei av snørr?

Sjekk hvordan du klarer å produsere så mye snørr.

Snørr

Redaktør for nettstedet forskning.no er som de fleste andre av oss lei snørr i disse svineinfluensatider. Derfor har hun i dag publisert en lang artikkel om det slimete fenomenet.

- Jeg hadde svineinfluensa i forrige uke. Og da produserte jeg altfor mye snørr! Det ble derfor ren terapi for meg å skrive en snørrete artikkel, forteller Nina Kristiansen til NRK.no.

Økt slimproduksjon

Russiske Ivan Tcherezov etter å ha vunnet VM-gull

Etter store idrettsprestasjoner blir det gjerne ekstra mye snørr og slim. Her har russiske Ivan Tcherezov vunnet VM-gull.

Niels Christian Stenklev bør vite det meste om snørr. Han er førsteamanuensis på Universitetet i Tromsø og spesialist i øre-nese-halssykdommer.

- Når vi blir forkjøla, er det vanligvis sånn at vi er blitt smitta av et virus. Fra vi blir smitta til vi begynner å merke det, tar det cirka to dager. Viruset har brukt den tiden på å krabbe inn i slimhinnecellene i nesa, reprodusere seg selv og skape en betennelsesreaksjon i slimhinnen, sier Stenklev til forskning.no.

Betennelser er egentlig en av kroppens beskyttelsesmekanismer mot fremmede organismer og materiale.

- Som en del av denne prosessen frigjøres mange forskjellige signalstoffer i neseslimhinnen. Disse fører til økt slimproduksjon, økt blodtilførsel til slimhinnen og økt lekkasje av kroppsvann ut mellom cellene i slimhinnen. Dette oppleves som at vi er tette i nesa og at det renner mye mer snørr ut av nesa enn vanlig, forteller Stenklev videre.

Samlebetegnelse på alt i nesa

Man kan si at snørr er en samlebetegnelse på alt som kommer ut av nesa, bortsett fra neseblod. Er du forkjølet, øker produksjonen i nesa og det kommer slim og kroppsvann. Har du en bakterieinfeksjon, så kommer det slim, kroppsvann og puss. Dette er en blanding av dødt vev, bakterier og hvite blodceller.

Fargen på snørret er slett ikke uvesentlig. Er du frisk, er snørret blankt og fargeløst. Gult og grønt snørr tyder derimot på virus- eller bakterieinfeksjon. Fargen skyldes at kroppen har sendt hvite blodlegemer til slimhinnen i nesa for å slåss mot infeksjonen.

Upopulært blant helsearbeidere

- Snørr har en veldig lav status, og det er noe vi ikke snakker om. Da jeg skulle skrive snørr-artikkelen, var det for eksempel umulig å finne bilde i bildebasen vår av et voksent menneske med snørr. Til slutt fant jeg i alle fall bilde av et snørrete barn, forteller Nina Kristiansen i forskning.no.

At snørr er upopulært, bekrefter forskningsprosjektet ”Lukt, fukt og skam”. Sosiolog Lise Widding Isaksen fra Universitetet i Bergen undersøkte helse- og omsorgsarbeideres forhold til ulike kroppsvæsker.

Brystmelk ble sett på som den reneste og mest uproblematiske kroppsvæsken. Snørr derimot, fikk nesten bunnplassen - sammen med blod og oppkast. Kun avføring var enda mer upopulært.

Nyttig slim

Men snørret er svært nyttig for oss – for det tar ut søpla. Nesehårene våre fanger opp uønskede elementer, slik at det ikke kommer i lungene. Snørret frakter det ut igjen gjennom nesa, eller ned i magesekken.

Det finnes utrolig nok en egen Facebook-gruppe for de som ser på snørr som en god næringskilde: ”Eating Snot is NOT Disgusting! It's a Good Source of Glycolsilated Protein”.

Spiser du snørr, får du i deg bakterier som senere kan beskytte kroppen mot bakterieangrep. Hvor mye snørr et menneske kan produsere, har ikke forskning.no funnet noe svar på i faglitteraturen. Noen produserer mer enn andre, men det er helt ufarlig.

- Jeg fant heller ingen løsning på å få stoppet snørret. Det finnes hundrevis av kjerringråd. Men det viktigste er å bare la det gå sin gang. Det må bare ut, og kroppen gjør som den skal, mener redaktør Nina Kristiansen.

Hun er nå frisk og ren i nesen for denne gang.

Har du gode og snørrete tips? Fortell oss i kommentarfeltet!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.