Når skal du ringe legen?

Noen blir alvorlig syke av svineinfluensa. Vet du hva som er tegnene på det?

Feber
Foto: Colourbox

De fleste som blir syke av svineinfluensa, får en forholdsvis mild variant av sykdommen. Men ferske tall viser at så mye som 30 prosent av dem som blir alvorlig syke, var helt friske i utgangspunktet.

- Viruset har to ansikter. For noen får sykdommen et stormende forløp og blir veldig alvorlig, har overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet tidligere uttalt til NRK.

Men hvordan vet man at man har møtt det mørke ansiktet av svineinfluensaen? Når slutter man å være "vanlig" influensasyk og blir "alvorlig" syk?

"Vanlig" svineinfluensa

Syk mann

Hodepine og verk i kroppen er typisk for både vanlig influensa og svineinfluensa.

Foto: Colourbox, Foto: Colourbox

Det er ikke så lett å skille svineinfluensa fra vanlig influensa eller andre virusinfeksjoner. Derfor har også mange av testene vært negative, til tross for at symptomene er mistenkelige.

Symptomer på svineinfluensa er:

  • Feber over 38 grader
  • Verk i kroppen, hodepine
  • Hoste, vond hals eller tung pust

Omtrent 1 av 5 får også kvalme og oppkast eller diaré.

Små barn kan ha mer diffuse symptomer. De kan virke mistilpass, sutre og mangle matlyst.

Noen skal alltid ringe legen

En del av oss har betydelig høyere risiko for komplikasjoner ved svineinfluensa. Risikogruppene består av personer med ulike sykdommer og lidelser, samt gravide og personer over 65 år.

Sjekk om du tilhører risikogruppene her:

Alle som tilhører risikogruppene skal kontakte fastlege eller legevakt med én gang de får symptomer som kan være svineinfluensa.

Tilhører du risikogruppene, skal du også kontakte lege hvis noen du bor sammen med blir syk eller hvis du vet at du kan være smittet.

Personer i risikogruppene anbefales vaksinering, og å ta Tamiflu hvis man får influensasymptomer eller hvis nære personer blir smittet. Gravide anbefales å bruke Relenza framfor Tamiflu. Begge midlene er reseptfrie fra 5. november.

Symptomene som kan være farlige

Feber

Litt feber er ikke farlig, men noen symptomer skal man ta alvorlig.

Foto: Colourbox

De fleste som blir alvorlig syke av svineinfluensa, blir det først etter 3-5 dager.

- Man blir plutselig mye verre. Opplever man dette, skal man snakke med lege uansett, forteller lege ved Folkehelseinstituttet Siri Hauge til NRK Puls.

Dersom du eller den som er syk får noen av disse symptomene, skal du kontakte lege umiddelbart:

  • Tungt for å puste eller vondt i brystet
  • Lilla/blålig farge på leppene
  • Tegn på at man er dehydrert (tørr i munnen, lite vannlating)
  • Fare for uttørring (oppkast og problemer med å holde på drikke). Husk at barn blir raskere dehydrert enn voksne.
  • Krampeanfall
  • Unormale reaksjoner, eller at man virker forvirret

Følg med på din egen kropp

Friske mennesker med vanlige influensasymptomer trenger normalt ikke å kontakte lege.

- Men det er viktig at man følger med på egen kropp og egne symptomer. Hvis friske, voksne mennesker blir mye dårligere enn man forventer av en vanlig influensa, skal man kontakte lege, forteller Siri Hauge.

Hun oppfordrer til heller å gå til legen én gang for mye enn én gang for lite, og råder også til å være på vakt i etterkant av sykdommen.

- Man kan utvikle komplikasjoner som bakterielungebetennelse i etterkant av influensaen. Et typisk tegn på det, vil være at man har blitt feberfri og så får feber igjen. Eldre personer kan ha lungebetennelse selv om de har få symptomer.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)