NRK Meny
Normal

- Vaksinen virker etter én uke

Mens antall smittede øker uke for uke, kan det gå flere måneder før kommunene får nok vaksiner til alle som ønsker den. I tillegg kan det ta én uke før vaksinen virker.

Vaksine mot svineinfluensa
Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Forrige uke gikk helsemyndighetene ut og anbefalte at alle vaksinerer seg mot svineinfluensa (H1N1). Begrunnelsen er for å beskytte seg selv og andre, samt å begrense smitten.

LES: Alt du lurer på om svineinfluensa

Vaksinedoser transporteres fortløpende til kommunene etterhvert som vaksinen kommer til Norge. Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen lover at risikogrupper i hele landet vil ha fått tilbud om vaksine noen uker inn i november. Resten av befolkningen vil kunne få vaksinen fra nå og frem til etter jul.

Mange har vært skeptiske til vaksinen , men helsemyndighetene forsikrer om at vaksinen gir god effekt og er helt trygg for de aller fleste.

LES: Full forvirring om influensavaksine

Mer om vaksinen på myndighetenes nettside Pandemi.no .

Antall syke øker kraftig

Folkehelseinstituttet antar at over 100 000 nordmenn har eller har hatt svineinfluensa til nå.

Jann Storsæter, overlege ved vaksineavdelingen til folkehelseinstituttet mener det er helt umulig å si når utbrudds-toppen vil komme.

- Men vi ser en sterk økning i antall smittede fra uke til uke, sier Storsæter.

Leveringen av vaksinen tar tid. Helsemyndighetene i Oslo, Bergen, Fredrikstad og Stavanger forteller at de har mottatt en del vaksinedoser, men fortsatt er det mange i risikogruppene som ikke er vaksinert.

Frykter vaksinen kommer for sent

I mange kommuner er vaksinasjonsapparatetene er på plass. Det er mangel på nye doser som gjør at vaksinasjonen tar tid.

Kommuneoverlege i Lillehammer, Frode Veian, sier de fikk 2000 doser forrige uke, og er nå tomme. Kommuneoverlegen frykter at smitte-toppen kommer før de fleste er vaksinert.

- Hvis vi får en influensatopp før vi har gjennomført vaksineringen er det mulig vi ikke trenger å vaksinere alle. Men det vet vi ikke og vaksinene kommer ikke noe raskere av den grunn, sier Veian.

Han tror opp mot 12000 personer i kommunen ønsker å vaksinere seg.

LES: Stor pågang for vaksine

LES: Vaksiner ruller ut på Østlandet

Full effekt etter én uke

Etter at vaksinen er satt tar det omlag én uke før den effektivt beskytter mot svineinfluensa.

- Vi regner med at vaksinen har effekt etter én uke. Full effekt kan ta noe lenger tid, og tar sannsynligvis lenger tid hos barn og immunsupprimerte, det vil si rusmisbrukere og alkoholikere, sier overlege Jann Storsæter ved folkehelsas vaksineavdeling.

Han legger til at man kan bli smittet av H1N1 også etter at vaksinen er satt.

- Ja, i hvert fall i den første uken. Senere også, men da er beskyttelseseffekten stor, omtrent 70 - 80 prosent, sier Storsæter.

LES: Stor pågang for vaksine

Tror èn dose holder

Flere kommuneleger opplyser at de vil vaksinere folk med to doser.

Overlege Jann Storsæter i folkehelsa sier til NRK at èn dose Pandemrix per person skal gi nok beskyttelse for størstedelen av befolkningen.

- Risikogruppene og den generelle befolkningen vaksineres med èn dose. Først når alle som ønsker det har fått vaksinen starter man med andre dose til de gruppene som trenger det. Senere vil vi vurdere om den ene dosen er nok for resten av de vaksinerte, sier Storsæter.

- De som trenger to doser er personer under ti år og såkalte immunsupprimerte personer, det vil si rusmisbrukere og alkoholikere. Det må minst gå tre uker mellom første og andre dose, legger Storsæter til.

LES: Én dose H1N1-vaksine er nok

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no