Hopp til innhold

- Vaksiner deg selv om du tror du har hatt svineinfluensa

- Alle som tror de har hatt svineinfluensa, men som ikke har fått dette laboratorie-bekreftet, bør ta vaksinen, mener overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Bjørn Iversen
Foto: Lise Åserud/Scanpix

Iversen frykter at mange nordmenn nå dropper å ta vaksinen fordi de feilaktig tror at de allerede har hatt svineinfluensa.

Andre sykdommer

- Alle som ikke har fått sykdommen bekreftet med en virusprøve, bør vaksinere seg , fordi det kan ha vært noe annet enn svineinfluensa, sier Iversen.

Høsten og vinteren er høysesong for virusinfeksjoner i Norge. Derfor må folk ta høyde for at de har vært smittet av et annen virus, mener Iversen.

- Nå er omtrent halvparten av de prøvene som analyseres positive. Det betyr at halvparten har hatt noe annet, sier overlegen.

Det anslås at rundt 700 000 nordmenn har hatt svineinfluensa, men fordi kapasiteten ved laboratoriene er sprengt, er det kun 10 000 som har fått påvist H1N1-viruset.

Vil ikke vaksinere seg

En av tre som har dødd av svineinfluensa var under tjue år. To av tre var under 40 år. Det er også flere unge som blir alvorlig syke av svineinfluensa enn av normal sesonginfluensa.

Til tross for helsemyndighetenes vaksineråd er det likevel mange som takker nei til tilbudet om vaksinen.

En gruppe mennesker gikk i forrige uke i fakkeltog i protest mot norske helsemyndigheters råd om at alle bør vaksinere seg.

Mens det i Canada er oppdaget uvanlig mange allergiske reaksjoner på svineinfluensavaksinen.

- Noen bør ta to doser

Folkehelseinstituttet håper flere vaksinerer seg, Noen mener de til og med bør vaksineres to ganger.

- Barn under 10 år bør få to doser, og de med immunsvikt bør også få to doser. For de andre i risikogruppene og for friske voksne ser en dose ut til å være nok, sier Bjørn Iversen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ