Palmeolje er tillatt i matvarer, og finnes i både
Men produsentene
Knorr er helt åpne om innholdet i deres ferdigprodukter.
Ingrediensene står på baksiden av varene, og det som står først er det mest av.
Her står vegetabilsk fett (palme) listet opp først.
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRKFor mye palmeolje er ikke bra, sier Tine Sundfør
Foto: Anita SæløMange av Knorrs produkter inneholder palmeolje,
– Produkter som inneholder palmeolje inneholder også en stor andel mettet fett. For høyt inntak av palmeolje kan føre til både økt kolesterol og hjerte- karsykdommer, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør til NRK.no.
- Les også:
– Vannes ut
Unilever, som eier Knorr, mener palmeolje er en viktig ingrediens både for å bevare smak, og gi produktet kremet konsistens.
– Det stemmer at palmeolje står først på ingredienslista, men produktet skal blandes med vann eller melk før det spises. Da blir fettsammensetningen en helt annen, sier Maria Stareborn, kommunikasjonsdirektør i Unilever, til NRK.no.
Hun mener produktene ikke inneholder like mye palmeolje når de spises.
– Basen til en saus eller suppe inneholder rundt 20 prosent palmeolje, men mengden når produktet serveres kan være under 10 prosent, legger hun til.
Håper flere fjerner palmeoljen
I denne suppen, og flere andre av Knorrs produkter, er palmeolje listet opp som nummer to.
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRKDet skjer ting fordi vi er konsekvente og kutter bruken av palmeolje, sier Dag Hareide.
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRKRegnskogfondet synes dette er helt unødvendig.
– Den suppa smaker vondt for meg. Vi vet at det som har skjedd i det norske markedet, med
har virking, sier Dag Hareide, spesialrådgiver Regnskogfondet, til NRK.no.Regnskogfondet har snakket med palmeoljeprodusenter i Indonesia og Malaysia som forteller at slike forbrukeraksjoner gjør inntrykk.
– I snart ti år har vi snakket om sertifisering av palmeolje, men det har kommet lite ut av det.
og skjedde det ting, legger Hareide til.Regnskogfondet håper flere produsenter fortsetter å
– Det er viktig å redusere palmeoljebruken til vi vet at palmeoljen som produseres ikke ødelegger regnskogen, men det vet vi ikke nå. Fortsatt brenner regnskogene fordi palmeoljeplantasjene utvides, avslutter Hareide.
- Les også: