Hopp til innhold

Palmeolje er hovedingrediens i pulverposene

Knorrs supper og sauser bader i utskjelt fett.

Supper

I disse produktene er palmeolje hovedingrediensen i konsentrert form.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Palmeolje er tillatt i matvarer, og finnes i både sjokolade og snacks.

Men produsentene må merke varene med palmeolje, og ikke kamuflere det bak vegetabilsk olje.

Knorr er helt åpne om innholdet i deres ferdigprodukter.

Ingrediensene står på baksiden av varene, og det som står først er det mest av.

Innholdsfortegnelse på suppeposer

Her står vegetabilsk fett (palme) listet opp først.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Tine Sundfør

For mye palmeolje er ikke bra, sier Tine Sundfør

Foto: Anita Sælø

Mange av Knorrs produkter inneholder palmeolje, på nettsiden deres kan du se hvilke det gjelder.

– Produkter som inneholder palmeolje inneholder også en stor andel mettet fett. For høyt inntak av palmeolje kan føre til både økt kolesterol og hjerte- karsykdommer, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør til NRK.no.

Palmeoljeproduksjonen er også ofte ødeleggende for miljøet.

– Vannes ut

Unilever, som eier Knorr, mener palmeolje er en viktig ingrediens både for å bevare smak, og gi produktet kremet konsistens.

– Det stemmer at palmeolje står først på ingredienslista, men produktet skal blandes med vann eller melk før det spises. Da blir fettsammensetningen en helt annen, sier Maria Stareborn, kommunikasjonsdirektør i Unilever, til NRK.no.

Hun mener produktene ikke inneholder like mye palmeolje når de spises.

– Basen til en saus eller suppe inneholder rundt 20 prosent palmeolje, men mengden når produktet serveres kan være under 10 prosent, legger hun til.

Med «Palmeoljeguiden» kan du sjekke hvilke produkter som inneholder palmeolje

Håper flere fjerner palmeoljen

Kremet aspargessuppe

I denne suppen, og flere andre av Knorrs produkter, er palmeolje listet opp som nummer to.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Mann med grå krøller, sort jakke og stripete skjerf

Det skjer ting fordi vi er konsekvente og kutter bruken av palmeolje, sier Dag Hareide.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Regnskogfondet synes dette er helt unødvendig.

– Den suppa smaker vondt for meg. Vi vet at det som har skjedd i det norske markedet, med kraftig reduksjon av palmeolje i matvarer, har virking, sier Dag Hareide, spesialrådgiver Regnskogfondet, til NRK.no.

Regnskogfondet har snakket med palmeoljeprodusenter i Indonesia og Malaysia som forteller at slike forbrukeraksjoner gjør inntrykk.

– I snart ti år har vi snakket om sertifisering av palmeolje, men det har kommet lite ut av det. I det produsenter begynte å kutte ut palmeolje, og investorer som oljefondet og flere andre trakk seg ut av palmeoljeselskaper, skjedde det ting, legger Hareide til.

Regnskogfondet håper flere produsenter fortsetter å fjerne palmeolje fra sine produkter.

– Det er viktig å redusere palmeoljebruken til vi vet at palmeoljen som produseres ikke ødelegger regnskogen, men det vet vi ikke nå. Fortsatt brenner regnskogene fordi palmeoljeplantasjene utvides, avslutter Hareide.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)