Hopp til innhold

Dette er palmeoljeverstingen

Forbruket av den utskjelte palmeoljen i norske matvarer er kraftig redusert på få måneder. Men kjeks er fortsatt en versting.

Kjeks

Det brukes fortsatt mye palmeolje i norsk kjeksproduksjon. Sætre-fabrikken bruker aller mest.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hver og en av oss spiser nå gjennomsnittlig én kilo palmeolje i året. Det er to kilo mindre enn for bare noen måneder siden.

Hittil i år har åtte av de største matvareprodusentene redusert eller kuttet bruken av den omstridte ingrediensen.

Men fortsatt finnes det varegrupper med et uforsvarlig høyt innhold av palmeolje, ifølge Grønn Hverdag og Regnskogfondet. Kjeks er den verste.

Problemet med palmeolje er både at den kan være helsefarlig hvis man får i seg mye, og at oljeproduksjonen er den største årsaken til raseringen av verdens regnskoger.

Palmeolje er velegnet når man lager kjeks, blant annet fordi oljen stivner i romtemperatur. Det gir kjeksen den ønskede konsistensen.

– Bruker mye palmeolje

Tone Granaas i Grønn Hverdag og Lars Løvold i Regnskogfondet

Lederne Tone Granaas i Grønn Hverdag og Lars Løvold i Regnskogfondet er kritiske til norsk kjeksproduksjon.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

– Sætre er en av de største produsentene av kjeks på det norske markedet. Vår kartlegging viser at de fremdeles bruker mye palmeolje i produktene sine. Derfor oppfordrer vi spesielt Sætre til å finne gode erstatninger, sier daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag til NRK.no.

Hun mener det er på tide at fabrikken gjør som de fleste andre store aktørene på matvaremarkedet i Norge, og tar forbrukernes krav på alvor.

– Flere selskaper har klart å kutte bruken av palmeolje, til tross for kostnadene og de tekniske utfordringene det fører med seg. Nå må også de øvrige produsentene sette alt inn på å få til dette, lyder utfordringen fra Tone Granaas.

  • I palmeoljeguiden til Regnskogfondet og Grønn Hverdag kan du sjekke innholdet av palmeolje i en rekke matvarer.

Smak og holdbarhet

– Sætre er opptatt av å begrense bruken av mettede fettsyrer. I flere av våre produkter er palmeolje erstattet med annen vegetabilsk olje, sier daglig leder Fredrik Strømmen i Sætre til NRK.

Samtidig forteller han at det ikke er enkelt å erstatte palmeolje med andre typer olje i alle produkter uten at det går utover produktkvaliteten. Det gjelder blant annet smak og holdbarhet.

Strømmen understreker at smak er viktig for kunder med et nært forhold til sin favorittkjeks.

– Sætres løsning, og det vi er opptatt av, er å samarbeide med leverandører som jobber for en bærekraftig produksjon av palmeolje, sier han.

– Vi kjøper kun sertifisert palmeolje fra leverandører som er en del av Roundtable on Sustainable Palm Oil. De har forpliktet seg til å ivareta regnskogen, og bidra til bærekraftig produksjon av palmeolje, forteller Strømmen. Og legger til at WWF har gitt Sætre topp score når det gjelder kjøp av sertifisert palmeolje.

Strømmen forteller at palmeolje har unike funksjonelle egenskaper som andre naturlige vegetabilske oljer ikke har.

– Den er halvfast ved romtemperatur, og behøver derfor ikke herdes. Det betyr at man kan unngå å bruke transfettsyrer i vår kjeks, sier Fredrik Strømmen.

1500 tonn

Likevel er Sætre kjeks den nye verstingen, mener leder Lars Løvold i Regnskogfondet. Han begrunner det med at Sætre nå er den matvareprodusenten i Norge som bruker mest miljøskadelig palmeolje.

– Sætre produserer veldig mye kjeks, og bruker 1500 tonn palmeolje årlig i sin produksjon. Men de viser ingen vilje til endring, og ønsker dessverre ikke å fase ut palmeoljen, sier han.

Løvold mener det også er kritikkverdig at Sætre ikke oppgir palmeolje som ingrediens på flere av kjekspakkene sine.

– Palmeolje skjules ofte under betegnelsen vegetabilsk olje eller fett. Vi mener det misleder forbrukerne. Den skadelige oljen er den største årsaken til at regnskogen raseres i Indonesia og Malaysia. Omtrent 85 prosent av palmeoljen som importeres til Norge kommer derfra, sier Løvold.

Han kritiserer også Coop, Kraft Foods/Freia og Ikea for å bruke palmeolje i flere av sine mest populære matvarer.

– Dette er skuffende fra produsenter som lager noen av Norges mest kjøpte varer. Forbruket av palmeolje må reduseres om vi skal klare å redde regnskogen. Da må også norske produsenter ta sin del av ansvaret, avslutter Lars Løvold.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)