Mange dagligvarer inneholder palmeolje, som kan være helseskadelig. Men mye av denne maten merkes kun med det mer nøytrale navnet "vegetabilsk olje".
Uten å vite om det, får hver enkelt av oss i seg nesten tre kilo palmeolje i gjennomsnitt hvert år.
Etter tre års tautrekking har EU-parlamentet nå bestemt at det skal innføres flere nye regler for merking av emballerte matvarer.
En av dem går ut på at det ikke lenger er tilstrekkelig å bruke samlebetegnelsen "vegetabilsk olje" eller "vegetabilsk fett".
Heretter må produsentene også oppgi hvilken type olje det er snakk om, enten det gjelder palmeolje eller sunnere varianter som raps- og soyaolje.
De nye reglene blir endelig vedtatt i EU-systemet i høst, og vil etterhvert også gjelde det norske markedet. For at matvareindustrien skal få tid til å forberede seg, vil reglene tre i kraft med en overgangsperiode på tre år.
- LES OGSÅ:
Ikke forbudt
Palmeolje øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, og kan føre til hjerte- og karsykdom.
Det er ikke forbudt å tilsette palmeolje i matvarer, men kritikken har lenge vært sterk mot produsenter som ikke informerer om hva slags olje matvarene deres inneholder.
- Dette er et steg i riktig retning. Det er viktig at forbrukerne blir informert, slik at de kan foreta bedre valg når de handler mat. De nye reglene viser at akkumulert kunnskap kan påvirke politiske prosesser, sier ernæringsprofessor Svein Olav Kolset ved Universitetet i Oslo til NRK.no.
Han forteller at mengden palmeolje kan variere fra produkt til produkt.
- Ulike varianter av potetgull og pommes frites har lenge vært noen av verstingene, sier han.
LES OGSÅ:
Obligatorisk merking
Norske og europeiske forbrukere vil etterhvert se flere endringer i måten matvarer merkes på. En annen viktig nykommer er et krav om at all emballert mat skal merkes med næringsdeklarasjon.
I dag er det bare påbudt med slik merking hvis pakningen også har en påstand om næringsinnholdet. Står det for eksempel "rik på C-vitamin", skal produktet også ha en deklarasjon om hvilke næringsstoffer det inneholder.
På matvarer uten slike påstander er det i dag frivillig om produsenten vil informere eller ikke. Nå blir dette obligatorisk på alle emballerte matvarer.
Salt skal være salt
En annen nyhet er informasjon om saltinnholdet. I dag er det betegnelsen natrium (et grunnstoff) som gjelder. Med de nye reglene blir salt den nye obligatoriske betegnelsen.
- Dette vil gjøre det enklere for forbrukerne å få informasjon om hvor mye salt maten de kjøper faktisk inneholder, sier seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet til NRK.no.
- At næringsdeklarasjon nå blir obligatorisk på alle emballerte matvarer er også positivt, mener hun.