Grønn Hverdag og Regnskogfondet har vurdert 84 sjokolader og annet godteri.
48 av sjokoladene og 8 andre godterivarianter inneholder palmeolje.
Palmeolje øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, og kan føre til hjerte- og karsykdom.
Masse palmeolje i godteri
Grønn Hverdag og Regnskogfondet lanserte i desember en palmeoljeguide, der forbrukerne selv kunne sjekke innholdet av palmeolje i mange produkter.
Nå er den oppdatert med palmeinnholdet i godteri fra produsentene Nidar, Freia/Kraft Foods og Brynhild.
Særlig sjokolade har et høy innhold, og flere av produktene inneholder så mye som 15 prosent palmeolje.
Det er ikke forbudt å tilsette palmeolje i matvarer, men kritikken har lenge vært sterk mot produsenter som ikke informerer om hva slags olje matvarene deres inneholder.
Helseekspertene vil at vi skal spise mindre palmeolje fordi den legger seg i blodårene rundt hjertet og dermed ikke er sunn å spise.
(Artikkelen fortsetter etter tabellen)
Produkter skal på sikt
og ikke bare vegetabilsk olje.EU-parlamentet har bestemt at det skal innføres flere nye regler for merking av emballerte matvarer, men det tar tid før dette er på plass i Norge.
Enn så lenge må du gjette deg til om det du spiser inneholder palmeolje,
ogHar fjernet mye
Yoghurtnøttene til «Den Lille Nøttefabrikken» inneholder så mye som 15–25 prosent palmeolje, men produsenten Brynhild har bare tre produkter på listen.
– I 2010 gjorde Brynild Gruppen en strategisk beslutning om å fjerne palmeolje som råvare til egen produksjon, hvilket innebar at 170 tonn palmeolje ble erstattet med nordisk rapsolje, sier Karsten F. Hansen, administrerende direktør i Brynhild Gruppen til NRK.no.
De bruker årlig 60 tonn palmeolje i sin produksjon.
– Det utgjør mindre enn 0,1 prosent av Brynild Gruppens årlige salg til det norske markedet, legger han til.
For selv om det fremdeles finnes mange sjokolader i butikkhyllene som svømmer i palmeolje, finnes det mange som ikke inneholder noe i det hele tatt.
(Artikkelen fortsetter etter tabellen)
Brukes i lagvis godteri
Nidar produserer rundt 13.000 tonn sjokolade og godterier hvert år.
– Palmeolje inngår i en del av disse, og tilsvarer i gjennomsnitt 0,9 prosent av innholdet i all vår ferdigvare. Mange produkter, som melkesjokolade (Stratos og Bergene Melk) inneholder ikke palmeolje, forteller Robert Rønning, kommunikasjonsdirektør i Nidar til NRK.no.
Han forklarer videre at ren sjokolade ikke inneholder palmeolje, men at de bruker slik olje i godteriprodukter med flere lag eller fyllinger.
– Dette skyldes at oljen har unike egenskaper og er spesielt egnet til denne bruken. Vi ønsker også å unngå herdet fett, som er betydelig verre helsemessig, legger han til.
Kraftfoods, som eier Freia, opplyser at også de bruker palmeolje i sine produkter fordi det gir de beste egenskapene for fyllet i enkelte produkter.
– Krevdene med produksjonsendring
Nidar påpeker at de ikke er kjent med at det finnes fullgode alternativer til palmeolje til deres bruk.
– Samtidig må vi innrømme at en eventuell overgang til palmeoljefrie produkter er krevende. En slik beslutning vil kreve omfattende produktutvikling, tidkrevende oppskriftsendringer og investeringer, understreker Rønning.
– Vi kommer ikke til å ta ut palmeolje av våre produkter, men vi kommer til å gå over til bare bærekraftig og sertifisert palmeolje. I dag er det bare to tredjedeler av palmeoljen som er det, sier Anders Carne fra Kraftfoods til NRK.no.
Han forteller videre at når de nye EU-reglene om merking trer i kraft, vil det stå på emballasjen om produktene inneholder palmeolje eller ikke.
– Merkingen innføres i 2014 hos oss, legger han til.
Mangler merking
– Palmeoljen inngår i en blanding med flere andre typer olje, og på næringsdeklarasjonen merkes produktene med samlebetegnelsen vegetabilsk fett i tråd med gjeldende merkeforskrift, forklarer Rønning fra Nidar.
Og det er nettopp denne samlebetegnelsen vegetabilsk fett Grønn Hverdag ikke liker.
– Vi fratas muligheten til å gjøre et godt bærekraftig valg. Vi kan ikke lese om produktene inneholder palmeolje eller ikke, sier Tone Granaas, daglig leder i grønn Hverdag til NRK.no.
I tillegg til fortgang i kravet om merking av palmeolje på produktene, synes hun det er viktig at vi pålegger bransjen et samfunnsansvar.
– Produsentene bør fase ut mest mulig palmeolje nå som de vet hvor ødeleggende det er for regnskogen, urbefolkning og biologisk mangfold, understreker hun.
Når forbrukeren forstår konsekvensen av all palmeolje som brukes i produksjon, tror hun de fleste ønsker å unngå det.
– Palmeoljeguiden er så bra fordi den ikke bare tar for seg verstingene, men også trekker frem de gode alternativene. Det går an å lage produkter uten palmeolje, og da er det viktig at forbrukerne får muligheten til å velge de alternativene, avslutter hun.