Hopp til innhold

Nå spiser du mindre palmeolje

Forbrukermakten fungerer. De største matvareprodusentene har nå fjernet to tredjedeler av palmeoljen i produktene sine.

Faser ut palmeoljen

Toro, Sørlandschips, Mills og Stabburet er noen av produsentene som har redusert palmeoljeinnholdet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Lars Løvold

Hver nordmann spiser nå to kilo palmeolje mindre i året. Det har gått ned fra tre til en kilo, sier Lars Løvold fra Regnskogfondet.

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK
Tone Granaas

Dette er en forbrukerseirer. Vi gir oss ikke, vi kommer til å sjekke matvareindustrien og andre varer som kosmetikk fortløpende, sier Tone Granaas fra Grønn Hverdag.

Foto: Grønn Hverdag

Den mye omstridte palmeoljen er ikke forbudt hverken i produksjon av mat eller kosmetikk.

Men fordi den både er helseskadelig og ødelegger regnskogen, ønsker Grønn Hverdag, Regnskogfondet og mange forbrukere at den skal erstattes i produksjon.

– Vi var i ferd med å spise opp regnskogen, men nå legger den norske forbrukeren mindre press på regnskogen enn de gjorde før uten å være klar over det, sier Lars Løvold, leder i Regnskogfondet til NRK.no.

– Det vi har fått til her viser igjen at forbrukermakt og den kunnskapen forbrukerne har, er med på å forbedre og gjøre store aktører klar over hva vi synes, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag til NRK.no.

Nesten to kilo mindre

EU har bestemt at alle matvarer skal merkes med palmeoljeinnhold, men dette vil trolig ikke være på plass i Norge før i 2013.

Likevel har mange av de største produsentene merket sin emballasje, og fjernet store deler av palmeoljeinnholdet fra sine produkter.

– Før spiste hver nordmann i gjennomsnitt tre kilo palmeolje i året, men etter at produsentene fjernet store mengder, ligger snittet nå på litt over én kilo i året. En reduksjon på to tredjedeler er utrolig bra, forteller Løvold.

Nylig fikk de inn over 20.000 underskrifter fra forbrukere, som ønsket at matvareprodusentene erstattet palmeoljen med noe annet.

– Det var veldig mange som engasjerte seg, og selv barn valgte å avstå fra Nugatti fordi det inneholdt palmeolje. Nå er sjokoladepålegget fritt for palmeolje, legger han til.

Utfasing av palmeolje

Produsentenes utfasing av palmeolje (i kilo)

Bedrift:

Årlig palmeoljeforbruk 2010 - 2011:

Årlig palmeoljeforbruk per 01.06.2012:

Reduksjon i årlig forbruk:

Sørlandschips/Nøttekongen

15.000

0

- 15.000

Stabburet

750.000

0

- 750.000

Lantmannen

67.000

63.000

- 4000

Santa Maria

1.800.000

420.000

- 1.380.000

Tine

307.000

30.000

- 277.000

Unil/Norgesgruppen

888.000

593.000

- 295.000

Rieber & Søn/Toro

115.000

5.000

- 110.000

Mills

7.000.000

350.000

- 6.650.000

Sum utvalgte bedrifter

10.942.000

1.461.000

- 9.481.000

Kilde: Regnskogfondet og Grønn Hverdag

Ekspander/minimer faktaboks

Margarin var en versting

Paul Aitkenhead

Det er krevende å finne erstatninger som gir de samme egenskapene som palmeolje, men vi lytter til forbrukerne og har nå fjernet nesten all palmeoljen. Resten skal fjernes i løpet av året, sier Paul Aitkenhead fra Mills.

Foto: Karoline Paulsen Årrestad / NRK

Sjokolade og annet godteri inneholder ofte mye palmeolje. Ved hjelp av Palmeoljeguiden til Grønn Hverdag og Regnskogfondet, kan du selv sjekke hvilke produkter som bader i palmeolje.

Baconcrisp, popcorn og potetchips kan også inneholde opptil 30 prosent palmeolje.

– Margarin var lenge en versting, med opptil 50 prosent palmeolje. Nå har Mills gjort en kjempejobb og fjernet 95 prosent av palmeoljen fra sine produkter, opplyser Løvold.

– Palmeolje er en naturlig råvare med mange gode egenskaper. Vi er avhengig av en fasthet i produktene, og dette har vi lett etter en erstatning for, sier Paul Aitkenhead, kvalitetssjef på Mills.

Etter en del skepsis fra forbrukere besluttet de å erstatte palmeoljen.

– Det kunne ikke gjøres over natten. Vi har brukt en del tid på å finne gode alternativer, og nå er 95 prosent av palmeoljen byttet ut med blant annet rapsolje og kokosolje, legger han til.

Palmeoljefri produsenter

Grønn Hverdag er også veldig fornøyd med dette som en god start, men understreker likevel at målet må være at der palmeoljen kan erstattes, skal den bort.

– Det er palmeolje i så å si alle produkter, matvarer som kosmetikk. Jeg vet det er vanskelig å finne en god erstatning i enkelte produkter, men der handler det om kreativitet og vilje fra produsentene, sier Tone Granaas.

Stabburet og Sørlandschips har gjort nettopp dette, og har nå helt palmeoljefrie produkter.

– Vi har også en klar målsetting om å ta ut den resterende delen så fort som mulig. Vi har nå faset ut 95 prosent, og innen utgangen av året skal resten fjernes, lover Aitkenhead fra Mills.

Kan produseres sunnere

– Palmeoljeproduksjonen slik den er i dag utrydder regnskog, biologisk mangfold og gjør levegrunnlaget vanskelig for urfolk. Det kortsiktige fokuset vi har hatt er helseperspektivet, men miljøaspektet er større. De fleste vil neppe støtte bruken av palmeolje når de vet hva det gjør med regnskogen og folket som bor der, tror Granaas.

Men det finnes faktisk en bedre måte å produsere den omstridte oljen på.

– Den kan produseres utenfor regnskogen, på områder i tropene som har ligget brakk lenge. Oljen blir like bra, det er bare ikke like billig å lage den på denne måten, forklarer Løvold fra Regnskogfondet.

Det er altså ikke selve oljen som er hovedfienden, men måten de lar den ete seg inn i regnskogen på.

– Men så lenge det ikke er mulig å skille de store mengdene regnskogsødeleggende palmeolje fra det lille som eventuelt er produsert forsvarlig fordi alt blandes i de samme tankene, er det eneste alternativet å unngå palmeoljen, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)