Palmeolje er lite populært i matvarer.
For under ett år siden var det mye palmeolje i både
ogEtter at Grønn Hverdag og Regnskogfondet lanserte «palmeoljeguiden» i fjor, har stadig flere fjernet palmeolje fra produktene sine.
I juni var hele
Kjeks var verstingen
Etter utfasingen
men dette er i ferd med å snu.– Dette startet med mange oppslag i media i 2012, og i desember 2012 besluttet vi at vi skal fase ut palmeoljen innen utgangen av 2014, sier Fredrik Strømmen, administrerende direktør i Sætre til NRK.no.
De vil starte med den enkle kjeksen uten fyll og sjokoladetrekk, som Tom & Jerry, Bokstavkjeks, Gjende, Bixit og Digestive. Deretter fortsetter de med fylt kjeks med og uten sjokoladetrekk.
– Nå tar vi ansvar og svarer på pressens oppslag og rådene fra Grønn Hverdag og Regnskogfondet, legger han til.
Regnskogfondet er veldig fornøyd med utviklingen. På ett år er hele to tredjedeler av palmeoljeforbruket i Norge redusert.
– Dette er stort. Mills og Stabburet reagerte raskt, men Sætre ble utnevnt til verstingen i fjor sommer, med et forbruk på cirka 1500 tonn palmeolje, sier Dag Hareide, daglig leder i Regnskogfondet til NRK.no.
Forbruket har gått ned fra tre til en liter per person fra kolonivarer.
– Dette er ikke en 200-meter eller 800-meter, men likner et maraton, legger han til.
Sunnere, men trolig hardere
Palmeoljen skal byttes ut med en sunnere, umettet olje, som raps eller solsikkeolje.
Sætre viser til at det er en vanskelig prosess i forhold til kjeksens struktur. Flere eksperter ser nå på alternativene, og kjeksen vil trolig bli noe hardere med en annen olje.
Regnskogfondet vet at det er en krevende prosess å erstatte palmeoljen med en miljøvennlig sunnere og velfungerende olje, og har derfor full forståelse for at dette ikke skjer i løpet av natten, men innen utgangen av 2014.
– Å gi god informasjon om produktenes innhold er viktig for oss. Vi ønsker derfor å oppgi hvilke typer vegetabilske oljer vi bruker og gjør dette så fort dagens emballasjebeholdninger tar slutt, forklarer Fredrik Strømmen i Sætre.
Sætre vil merke emballasjen med hvor mye mettet og umettet fett de inneholder, og hvilken type.
– I dag lager Sætre kjeks med en blanding av palmeolje, rapsolje og sheanøttolje.
Start, Sætres Beste Fine Rugkjeks, Fiberrik og Gullvafler er allerede uten palmeolje, opplyser han.
Imponert over Norge
– Det er veldig interessant også internasjonalt at Sætre gjør dette, det betyr at også andre land kan klare det. Vi har fått flere telefoner fra andre land i Europa som er overrasket over at Norge klarer dette, forteller Dag Hareide i Regnskogfondet.
Han viser til at forbrukermakten nok en gang har fungert.
– Det har vært en komplisert oppgave fordi palmeoljen fantes i hundrevis av produkter, men bevisste forbrukere har tatt et valg, og det har hjulpet.
Malaysia og Indonesia står for 85 prosent av verdens palmeoljeproduksjon.
– Jeg mener ikke at vi ikke skal bruke palmeolje i det hele tatt, men det var nødvendig å stoppe den enorme økningen, da palmeoljeindustrien er den viktigste ødeleggende drivkraften mot regnskogen i de to landene, avslutter han.