NRK Meny
Normal

Hudkreft øker risiko for ny kreft

De som har hatt hudkreft er mer utsatt for å få ny kreft seinere i livet, viser en omfattende undersøkelse fra Kreftregisteret.

Artikkelen er flere år gammel.

Sjekk av føflekk-kreft

USIKKERT HVORFOR: Forskerne vet ikke hvorfor tidligere hudkreftpasienter er ekstra utsatt for å få ny kreft.

Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK
Trude Eid Robsahm

– Det er viktig at helsevesenet overvåker denne gruppen ekstra godt med tanke på å oppdage ny kreft på et tidlig stadium, sier forsker Trude Eid Robsahm i Kreftregisteret.

Foto: Ann-Eli Wang / Kreftregisteret

Forskerne ved Kreftregisteret har tatt for seg alle norske menn og kvinner som ble diagnostisert med hudkreft mellom 1955 og 2008.

Resultatene viser at disse, langt oftere enn resten av befolkningen, får ny kreft seinere i livet.

Risikoen var særlig høy for de som hadde hatt såkalt plateepitelcarcinom i hud, en form for hudkreft som oftest ser ut som en forhøyning med skorpe i huden. De hadde 90 prosent høyere risiko enn totalbefolkningen for å få en ny kreftdiagnose, mens de som hadde føflekkkreft hadde 50 prosent høyere risiko.

Gjelder flere kreftformer

Sannsynligheten er aller størst for at de det gjelder skal få ny hudkreft, men de har også økt risiko for å få en rekke andre vanlige krefttyper, blant annet brystkreft, tykktarmskreft og prostatakreft.

– For eksempel har folk som har hatt plateepitelcarcinom 60 prosents økt risiko for å få tykktarmskreft, mens de som har hatt føflekkkreft har 20 prosent økt risiko for å få brystkreft, sier forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret til NRK.

Forskerne understreker at det er snakk om helt nye kreftceller og ikke den gamle kreften som har spredd seg.

Ukjent årsak

Forskerne vet ikke hvorfor tidligere hudkreftpasienter er ekstra utsatt for å få ny kreft.

– Vi har ikke noen god forklaring, men antar at det er felles årsaksfaktorer som ligger bak de ulike kreftformene, og at dette kan forklare denne sammenhengen, sier Robsahm, som mener det trengs mer forskning.

Arvelige faktorer ser ikke ut til å forklare den økte risikoen.

– Vi hadde blant annet tilgang til opplysninger om kreft hos foreldrene, men fant ingen klar sammenheng som kunne forklare den økte kreftforekomsten, sier hun.

Bør følges opp

Forskeren sier funnene understreker viktigheten av å unngå hudkreft, og oppfordrer solhungrige nordmenn til forsiktig soling.

Hun mener også at den økte risikoen for å bli rammet av ny kreft bør få konsekvenser for oppfølgingen av de som har hatt hudkreft.

– Det er viktig at helsevesenet overvåker denne gruppen ekstra godt med tanke på å oppdage ny kreft på et tidlig stadium, sier hun.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.