Hopp til innhold

Dette er svenskene flinkere enn oss på

Nordmenn henger bakpå når det gjelder å ta vare på huden, mener lege. Særlig menn er lite flinke til å prioritere hudpleie.

Rynkekrem

– Det er viktig å ha gode hudpleierutiner, sier lege Rolah O. Lønning.

Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP

– Svenskene er langt foran oss på hudpleie. Vi er ikke så oppmerksomme på det her til lands, sier lege Rolah O. Lønning, ved Stavanger universitetssjukehus.

Hun har flere års erfaring med problemstillinger innen hud, både innen sykdommer og kosmetikk.

Lege Rolah O. Lønning

Rolah O. Lønning tok seks års legeutdannelse, ene og alene for å kunne jobbe med hud. Hun driver også hud- og skjønnhetsbloggen ROKderm.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– I Norge har vi ressurser til å legge vekt på å bruke penger på det å føle oss vel. Likevel har vi en barsk kulturtradisjon, som sier at vi skal klare oss uten å bruke tid på slike produkter, sier hun.

– Bør bruke solkrem hver dag

Mens kvinner generelt er opptatt av hvordan en kan få en mest mulig glatt og rein hud, er særlig menn mer likegyldige til temaet, ifølge Lønning.

– Mange menn nøyer seg med å vaske ansiktet med litt vann, men det er ikke nok. Huden trenger pleie uansett, sier legen.

Hun har forska på hudkreft i fire år, og mener det er særlig med solkremen, eller mangelen på dette, mange synder.

– Norge, er i verdenstoppen på hudkreft og er det én ting du skal bruke, bør det være nettopp dette.

– Jeg ser stadig at menn unngår å bruke solkrem, også når det er sol. Dette er svært skadelig for huden. Faktisk bør vi bruke solkrem hver dag, også når vi ikke ser sola, siden vi uansett blir eksponert for UV-stråler, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lykke

Lønning mener det viktigste vi kan gjøre for huden, er å bruke solkrem, uansett vær. Likevel er vi ikke særlig flinke til dette.

Foto: Colourbox

Mange myter om hudpleie

Selv om vi ikke er like langt framme som vårt naboland på hudpleie, har vi blitt bedre de siste åra, ifølge legen.

– For kvinner sin del, har det blitt mer trendy med en naturlig utstråling. Mange vil unngå å bruke mye sminke, som brunkrem, for å ha en mest mulig frisk hud.

Og det finnes uten tvil et hav av produkter som skal gjøre huden perfekt, både for menn og kvinner. Også magasiner og reklamer forteller oss stadig hva vi kan gjøre for å se bra ut, men ifølge Lønning er det mye her som ikke stemmer.

– Det er mange myter som florerer der ute, og mye feilinformasjon. Vi hører for eksempel at om du bruker fuktighetskrem, vennes huden til dette og blir tørrere. Det er ikke riktig. Det er bevist at huden blir sterkere av slik krem.

– Kaffe veldig bra for huden

Lege Rolah O. Lønning med ny bok

Lønning har nylige gitt ut boka Frisk Hud, som tar for seg skjønnhetspleie og hudplager.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Vi hører også mange som anbefaler å bruke mange kremer samtidig. Det mange ikke vet, er at ingredienser i produkter kan kryssreagere og gi skader på huden. Så det er ikke sikkert at det beste er å ha mange ulike kremer.

Lønning har gitt ut bok om temaet hud, og sier det er flere triks å følge for å finne ut hvilke produkter en bør velge.

– Det er viktig å ha gode hudpleierutiner, og det å bruke produkter med bevist effekt har mye å si. Det finnes mye forskning på dette, som er mulig å lete fram.

– En må heller ikke glemme andre faktorer som påvirker huden. Det å ha et godt kosthold, unngå røyk og for mye alkohol, hjelper veldig. I tillegg viser forskning at kaffe er veldig bra for huden, og reduserer blant annet forekomsten av hudkreft. Så det er mye en kan gjøre, sier legen.