Hopp til innhold

Intensiverer kampen mot hudkreft

I en undersøkelse svarer en av tre nordmenn at de blir solbrente på sydentur. Torsdag var Kreftforeningens solpatrulje på plass i avgangshallen på Rygge for å gi råd til Syden-turistene.

Østfold er blandt fylkende i landet hvor antall tilfeller av hudkreft er høyest. I dag var Kreftforeningens solpatrulje på plass i avgangshallen på Rygge for å gi råd til sydenturistene.

Kreftforeningens solpatrulje var på plass i avgangshallen på Rygge for å gi råd til Syden-turistene. Foto/redigering: Christian Nygaard-Monsen.

– Hei. Skal du ut og reise?

Ingrid Stenstadvold Ross

Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Kreftforeningens solpatrulje har rigget seg til ved flyplassen på Rygge i Østfold. De er på jakt etter foreløpig bleike nordmenn for å gi dem en vennlig påminnelse.

– En av tre nordmenn blir solbrente når de reiser på sydenferie. Derfor er det kjempeviktig å være akkurat her, for det er her de reiser fra, forteller Ingrid Stenstadvold Ross som er seksjonssjef for forebygging i Kreftforeningen.

– Innmari viktig å beskytte seg

Kreftforeningen vil gi folk råd om solvett og solbeskyttelse, for føflekkreft og hudkreft er et stadig økende problem i hele landet.

Ifølge kreftregisteret fikk cirka 1700 nordmenn diagnosen i fjor, hvor østlandet har flest forekomster.

Kreftformen skyldes i hovedsak overdreven soling, viser forskning.

– Det å tenke på å beskytte seg noe mot sola er innmari viktig. Og så vil vi at folk skal ha det bra på sydenferie og kose seg i sommersola, men rett og slett være mer bevisst på at man kan ta noen pauser. Ta på seg litt klær eller smøre seg igjen med solkrem, sier Stenstadvold Ross.

Deler ut spesialarmbånd

Mia Haraldsen og Thea Lund

Mia Haraldsen og Thea Lund skal ut og reise fra Rygge.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK
Solpatruljen

Dette armbåndet skal viser hvor sterk sola er.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Thea Lund er på Moss lufthavn Rygge med familien klar for solferie på Rhodos.

Den unge jenta er godt informert om solens skadelige stråling, og har også førstehånds erfaring med å bli solbrent, sier hun.

– Da jeg var i Bulgaria med mamma ble jeg solbrent på skuldrene. Jeg hadde rastafletter så jeg begynte å flasse i hodebunnen, forteller hun.

Hva lærte du av det da?

– Jeg må begynne å smøre meg.

Ved og dele ut barnehefte, brosjyrer, solkrem og armbånd håper Kreftforeningen at budskapet når frem.

– Du ser at perlene endrer farge. Jo sterkere sol, jo sterkere farge på dem, forteller Stenstadvold Ross om spesialarmbåndene.