Hopp til innhold

– Engstelige nordmenn er skremt vekk fra sola

Kreftforsker Johan Moan kaller Kreftforeningens råd om å unngå sola for propaganda som gjør folk engstelige, og mener flere bør komme seg mer ut i solskinnet.

Kreftforsker Johan Moan, påskefjell

– Sola fører mer godt med seg enn vi har blitt fortalt de siste årene, sier kreftforsker Johan Moan.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Nordmenn har i mange år nå fått høre at de skal unngå sola når den står som høyest på himmelen. Og vi har fått beskjed om å smøre oss med høy faktor og å passe oss for de kraftigste strålene.

Nå sier Johan Moan som er kreftforsker og professor ved avdeling for strålingsbiologi ved Radiumhospitalet til NRK at dette er en sannhet med store modifikasjoner.

– Engstelige sjeler i skyggen

– Jeg reagerer på at Kreftforeningen er alt for generell når man sier at folk ikke skal være i sola. Vi er forskjellige. Noen trenger mer sol enn andre. Det er mange som bør mer jevnt og trutt ut i sola enn det de er nå.

Han sier det er mange engstelige sjeler som hører på det Kreftforeningen sier, og har selv sett folk sitte i skyggen i redsel for hudkreft.

Moan understreker at det er mye negativt med overdreven soling, slikt som gjør folk brent, men minner om de mange positive sidene ved sollyset, blant annet tilførsel av D-vitamin.

Lever lenger

– Man kan rett og slett leve lenger også, det viser en ny svensk undersøkelse, sier Moan.

Han reagerer også på beskjeden fra Kreftforeningen om at sola helst bør nytes om ettermiddagen og ikke om formiddagen, når UVB-strålingen er sterkest.

– Jeg er veldig lei meg for at de ikke har fått med seg dette, sier forskeren.

Hans forklaring er at det har noe med døgnrytmen på hudcellene våre å gjøre. Dyreforsøk har vist at hudcellene deler seg med forskjellig hastighet gjennom døgnet, fort om dagen og sakte om natta.

– Samtidig varierer også evnen de har til å reparere skader. Og det er tre faktorer som tilsier at ettermiddagen er den dårligst tiden for soling, mener Moan.

  • Reparasjonen er dårlig i cellene
  • Celledelingen går raskt
  • UVA-strålingen er høy lenge utover ettermiddagen. Det betyr fare for hudkreft, mens UVB-strålingen som lager D-vitamin avtar raskt utover ettermiddagen.

Kreftforskeren forklarer at dette er forebyggende faktorer og at sola ikke har noen sikker, helende virkning hvis man først har fått kreft.

– Sola fører mer godt med seg enn vi har blitt fortalt de siste årene. Vi er jo tilpasset og laget til for sollys. Vi får endorfiner og lykkemolekyler av sol. Menneskene ble hvite da de drog mot nord fra Afrika.

– Er vi rett og slett blitt skremt inn i skyggen og under parasollene?

– Vi er nok det av forenklet propaganda, holdt jeg på å si. Kreftforeningen og andre vil ha det enklest mulig, så alle kan få samme budskap. Men vi mennesker er så forskjellige at det går ikke.

– Hva vil være ditt korte budskap når det gjelder soling?

– Vær gjerne ute i sola, men unngå å bli solbrent. Gjør du det, så er sola all right. Ta på solkrem hvis du skal være lenge ute, sier kreftforskeren.

Kreftforeningen: – Nyt sola

Avdelingssjef Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen

– Nyt sola, mens husk solkremen. Det er Kreftforeningens hovedbudskap, sier Ole Alexander Opdalshei.

Foto: NRK

– Vi har prøvd å være tydelige på råd som skal være enkle å forstå. Hovedbudskapet er jo at man skal komme seg ut i sola og kose seg i sola, men at man skal huske å ta noen pauser, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, til NRK.no.

Han sier de absolutt ikke har ønsket å skremme folk vekk fra sola.

– Vi ønsker å få folk ut. Det er mye positivt ved å være ute, ikke minst hvis man er i fysisk aktivitet. Nyt sola, sier vi, men ta noen enkle forholdsregler.

Han minner samtidig om at Norge er blant de fem landene i verden som har flest tilfeller av hudkreft og gjentar Kreftforeningens råd. (Les rådene her)

– Det som er viktig i Moans budskap er at D-vitaminet blir «fylt opp» etter 15–20 minutter. De fleste av oss er ute i sola lenger enn det, så da er det viktig å huske solkremen, sier Opdalshei.


AKTUELT NÅ