Nå som påsken nærmer seg og sola blir sterkere, trekker solhungrige nordmenn til gnistrende fjellvidder, båtpuss i solskinnet eller en parkbenk for å samle en fregne eller to i et vinterblekt ansikt.
Påskesola er sterk, men den kan også være helsebringende, viser undersøkelsen fra Sverige.
Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpixEtter mange år med skarpe advarsler mot den slags, sier nå svenske forskere at det også kan gjøre oss godt. Men som vanlig: Alt med måte.
Selv om man vet at for mye sol øker risikoen for hudkreft, viser det seg altså at man ikke skal unngå sola helt, melder Sveriges Radio.
Beskyttelse fra D-vitaminet?
Forskergruppa ved Karolinska institutet og Skånes onkologiske klinikk i Lund har gjennomført undersøkelsen gjennom 20 år blant 29 000 kvinner.
De sier de har tatt hensyn til faktorer som overvekt, røyking, mosjon, alkoholforbruk, økonomi og utdanning i sin studie.
Kvinner i alderen 25 til 65 svarte blant annet på disse spørsmålene:
- Soler du deg om sommeren?
- Bruker du solarium?
- Soler du deg i vinterferien?
- Reiser du sydover for å sole deg?
– De som har svart nei på alle fire spørsmål ble definert som at de har unngått sola. Blant dem var risikoen for dødelighet dobbelt så stor over de 20 årene studien varte, sammenlignet med de som svarte ja på tre eller fire spørsmål, sier Pelle Lindquist, som er dosent ved Karolinska institutet.
Flere studier har vist at D-vitamin, som man får gjennom sola, gir beskyttelse mot en rekke sykdommer. Det er mulig nettopp høyere D-vitamin gir kvinner som soler seg en beskyttelse.
– Ikke bli brent
– Jeg håper ikke nordmenn tror de må holde seg helt unna sola, sier hudlege Per Helsing.
Foto: RikshospitaletStudien viser altså at man ikke bare skal oppholde seg i skyggen, men samtidig vet man at for mye sol øker risikoen for hudkreft.
– Ingen vil tale hardt for at man skal unngå sola totalt. Jeg håper ikke nordmenn sitter igjen med det inntrykket, sier hudlege Per Helsing ved Rikshospitalet til NRK.no.
Han viser til en annen undersøkelse som viser at folk som arbeider ute og blir eksponert for mye sol, er bedre beskyttet mot føflekkreft enn de som har inneyrker, men som reiser mye. I tillegg er det gjerne slik at de som oppholder seg ute ofte er mer i bevegelse enn de som holder seg unna sola innomhus.
– Problemet er her i Norge hvor vi har få soldager. Når sola endelig skinner, blir folk helt gale og kaster skjorta. Anbefalingen fra norske myndigheter er å unngå sjokksoling, men å huske at det er greit å være mye ute og at sola er en kilde til mye godt, sier Helsing.
Litt hver dag
Sverige har i mange år fulgt de restriktive retningslinjer som blir anbefalt kvinner nord i Australia.
Pelle Lindquist mener svenske myndigheter heller bør følge rådene som gis til kvinner sør i Australia, der daglig soling anbefales.
– Litt sol en liten stund hver dag. Ta for eksempel lunsjkaffen i sola, sier Lindquist.
I mai gjennomfører hudleger over hele Europa en screening- og kampanjedag for å forebygge hudkreft og oppdage sykdom på et tidlig stadium.
Den 14. mai kan alle over 25 år som tror de har mistenkelig forandring i en føflekk få mulighet til å bestille time direkte hos hudlege.