Familien Haug byttet ut kjøtt med fisk: – Hadde aldri trodd vi skulle oppleve så store forandringer.
FISK VS KJØTT: Daglig leder Magne Paulsen i Fiskcentralen i Oslo gir familien Haug et eksklusivt kurs i havets delikatesser. Fra venstre: Kristoffer, Stig, Magne Paulsen, Bente og Lasse.
Hvor sunt er det å spise fisk hver dag? I fire uker har familien Haug bare spist fisk til middag for å se hva det gjør med kroppen.
– Gutta var skeptiske, ingen tvil om det, smiler pappa Stig Haug.
Familiens gode fiskeoppskrifter finner du nederst i saken
– Liten erfaring med fisk
NRKs Forbrukerinspektørene utfordret den kjøttglade familien til å spise fisk til middag i en måned. Ellers skulle de leve og spise som de pleier.
DROPPET KJØTT: Familien Haug fra Oslo droppet kjøttet i en måned. Fra venstre: Lasse, Bente, Henrik, Stig og Kristoffer.
Foto: Kjell Erik Møgster Moen / NRK
– Vi hadde veldig liten erfaring med fisk. Kjøtt er så enkelt, men hva skal man lage av fisk? Og vi lurte på om vi ville få i gutta nok mat, forteller mamma Bente Haug.
Ekteparet og sønnene Kristoffer (16), Henrik (13) og Lasse (10), fikk en grundig helsesjekk før start. Vekt, blodtrykk, fettprosent og blodverdier ble målt.
14 kilo lettere
Etter fire uker med fisk var det klart for en ny helsetest, som viste at familien hadde blitt 14 kilo lettere til sammen.
MINDRE KJØTT: Bente og Stig Haug kommer til å spise mer fisk i hverdagen nå, etter at de var med på eksperimentet til Forbrukerinspektørene.
Foto: Kjell Erik Møgster Moen / NRK
Hele familien hadde også redusert det negative kolesterolet, samt sukker og fettstoffer i blodet. Blodtrykk og fettprosent var også betydelig forbedret.
Mye av fettet som Bente og Stig har gått ned var det såkalte farlige magefettet. En type fett som omslutter tarmene og sitter inne i bukhulen.
Hos Stig viste målebåndet rundt magen 120 centimeter før testperioden. Etter fire uker med fisk til middag var midjemålet 114 centimeter. Hos Bente gikk midjemålet ned med tre centimeter.
– Se her, ler Stig og drar i bukselinningen. Jeg har gått inn ett hakk på beltet. Jeg kjenner meg bedre også.
– Stor helsegevinst
– Prøvene bekrefter at det er en stor helsegevinst i å spise mer fisk. Særlig med tanke på at vi kan anta at halvparten av folk i Norge vil få hjerte- og karsykdommer i løpet av livet, sier Kjetil Retterstøl, professor ved Senter for klinisk ernæring.
I samarbeid med Senter for klinisk ernæring, Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus ble de veid og fikk målt blodtrykk, fettprosent og blodverdier.
Foto: Brynjar Widerøe / NRK
Han er ikke overrasket over familiens Haugs helseforbedring.
– Mye kjøtt, særlig bearbeidet, inneholder mye usunt fett. Fisk, derimot, inneholder lite mettet fett. Fisk er full av det sunne, umettede fettet som motvirker avleiringer i blodsystemet.
GODE VERDIER: Familien Haug har fått bedre helse etter at de spiste fisk i en måned.
– Mer energi
Familien Haug har også fått mer overskudd, forteller de.
LAKS: Familien har prøvd mange forskjellige fiskeretter, blant annet laks med pesto.
Foto: Privat
– Den beste effekten merker vi på gutta. Alle sier de har fått mer energi og orker å gi mer på fotballtrening, sier Bente.
Selv om det var en viss skepsis mot fisk hver dag, har det snudd nå.
– Jeg trodde virkelig aldri at vi skulle bli en fiskespisende familie, men nå kommer vi til å spise fisk to til fire ganger i uken. Det skal bli en befrielse å slippe taco hver fredag, smiler Stig.