Hopp til innhold

Her er det aller sunneste du kan spise

Hvilke av disse er de fem sunneste matvarene? Forbrukerinspektørene utfordret tre av landets fremste ernæringseksperter. Valget var ikke lett, men her er deres dom.

Sunne matvarer

Fem av disse matvarene ble kåret til de aller sunneste. Men det tok litt tid å avgjøre hvilke.

Foto: Camilla Veka / NRK

  • SE LISTA MED DE FEM SUNNESTE PRODUKTENE NEDERST I ARTIKKELEN!

Hver av de tre fagfolkene fikk beskjed om å ta med seg ti matvarer som de mener passer inn i en rangering av det sunneste vi kan spise i norsk kosthold.

Så skulle de bak lukkede dører bli enige om hvilke fem produkter som er de aller sunneste. Det skulle vise seg å ikke være helt enkelt.

De tre utvalgte er klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Lene Frost Andersen.

– Det er egentlig umulig å velge fem matvarer som de aller sunneste. Hva som er sunnest handler jo om hva du trenger og hva du spiser fra før, sier Borchsenius.

Vanskelig å velge bare fem

Fra venstre Lene Frost Andersen, Henriette Øyen og Cathrine Borchsenius

Ekspertpanelet er enig om at alle produktene er bra, men at de må settes sammen i en helhet for å få et fullverdig kosthold. Fra venstre Lene Frost Andersen, Cathrine Borchsenius og Henriette Øien.

Foto: Kristin Mehlum / NRK

– Da jeg valgte mine ti matvarer, tenkte jeg på et helhetlig kosthold. Middagstallerkenen bør for eksempel ha grønnsaker, protein og karbohydrater. Og da er det viktig med karbohydrater som har fiber i seg, sier Lene Frost Andersen til NRK Forbrukerinspektørene.

Det er flere utfordringer med å lage en slik rangering, ifølge ekspertene. Spesielt ettersom noen av oss bør spise mat som er tilpasset for å gå ned i vekt, andre for å gå opp i vekt. Allergier bør man selvsagt også ta hensyn til.

Mange av matvare-finalistene ble mye diskutert av fagfolkene, mens andre var de ganske enige om. Debatten om miljøgifter i laks ble et hett samtaleemne, men der var konklusjonen likevel enkel:

– Helsefordelene er større enn eventuelle ulemper, sier Lene Frost Andersen.

Hva slags pasta?

Når det gjelder fiberkilder, hadde professor Andersen tatt med fullkornspasta som ett av sine bidrag til kåringen.

– Skal man først velge tilbehør til middagsretter, så tenker jeg det er viktig å velge fullkorn. Det har kommet mange gode fullkornsprodukter på markedet, mener hun.

Cathrine Borchsenius er ikke helt enig.

– Selv om fullkorn er bra i pasta, vil jeg nok ikke velge dette som en av de beste matvarene. Årsaken er at mange spiser for mye pasta. Den er ikke en matvare jeg mener folk bør spise mer av, lyder hennes vurdering.

Men alle tre ekspertene er enige om én ting: Bytt ut den lyse pastaen med fullkornspasta!

– Mandler bedre enn mange tror

Mandler

Mandler er et godt alternativ til smør, bare du ikke spiser for mange.

Foto: Colourbox

Mange tror nok at nøtter ikke er bra å spise. Likevel valgte både Borchsenius og Øien å ta med mandler blant sine ti utvalgte produkter.

– Forskningen viser faktisk at de som spiser mye nøtter ikke er de tykkeste, men heller omvendt. Spiser man en del nøtter, spesielt mellom måltidene, spiser man mindre til neste måltid. Sånn sett kan det faktisk være vektregulerende.

Henriette Øien vil likevel at folk skal passe seg for å spise for mye nøtter.

– Vær oppmerksom på at det er mye kalorier i nøtter. Det samme gjelder olje. Selv om vi sier dette er sunt, og at det bør brukes mer av på bekostning av smør, så er det noe med å være bevisst på mengdene, sier hun.

En gladnyhet?

Til kåringen tok Cathrine Borchsenius med en ellevte matvare. Én mer enn sine ekspert-kolleger, altså.

– Jeg vet at det er litt juks, men jeg tok likevel med kaffe som ett av mine bidrag, sier hun. Noe mange muligens setter pris på.

– Jeg tok den med fordi jeg tror folk blir litt glad når de får høre at kaffe faktisk er sunt, sier hun.

– Variasjon er det beste

– Hvert eneste produkt vi har med er bra. Men dette må settes sammen i en helhet for å få et fullverdig kosthold, mener Lene Frost Andersen.

– Hva du bør spise mer av, kommer an på hva du spiser fra før og hvor aktiv du er, mener Cathrine Borchsenius.

Etter hvert klarer ekspertene å diskutere seg fram til en rangering av fem matvarer.

– Når vi nå velger de fem sunneste, så er det et valg av produkter som Ola nordmann gjerne kan spise mer av, sier Borchsenius.

Lene Frost Andersen er helt enig:

– Vi vil ikke anbefale at et kosthold bare består av fem matvarer. Vi har også sett på norsk mat, og vurdert hva som er billig og bærekraftig, forteller hun.

Og her er ekspertenes rangering og begrunnelse:

De sunneste matvarene

Etter mye diskusjon ble havregryn, blåbær, ekstra lett melk, makrell i tomat og gulrot utpekt som de fem aller sunneste matvarene.

Foto: Birte Njøsen Horne / NRK
  • FEMTEPLASS: Melk

Melk er hovedkilden til kalsium i norsk kosthold, og inneholder jod. Ekspertene har valgt ekstra lett melk fordi den er tilsatt ekstra vitamin D. Ekstra lettmelk har også en redusert fettmengde sammenlignet med andre melketyper, og ekspertene har valgt denne for at vi ikke skal få i oss for mye mettet fett.

  • FJERDEPLASS: Blåbær

Bær er sunt! Det sier ekspertene samstemt, spesielt om mørkeblå bær som blåbær. Her får man mye antioksidanter. Ekspertene mener vi spiser for lite bær, som fint kan være en av fem om dagen. Plukker du bærene selv, er fysisk aktivitet en bonus.

  • TREDJEPLASS: Havregryn

Vi bør spise mer fullkorn, og havregryn er en viktig kilde til fiber. Veldig godt egnet i mange forskjellig retter som grøt, brød, knekkebrød eller rå med melk. Havregryn er rik på B-vitamin, jern og andre mineraler som er godt for kroppen.

  • ANDREPLASS: Makrell i tomat

Makrell i tomat – eller annen fet fisk – er viktig. Makrellen er rik på omega 3, fettsyrer, proteiner, vitamin A og D. Fet fisk som makrell i tomat er en veldig næringsrik matvare vi bør spise mer av, ifølge ekspertene.

  • FØRSTEPLASS: Gulrot

Vinneren er gulrot. Grønnsaker generelt er viktig, og gulroten inneholder mye fiber og vitaminer, og da særlig karoten.

Alle liker gulrøtter, som serveres både rå og kokt. De passer ikke bare til middag, men er lette å ta med og kan gjerne spises som et mellommåltid. Ekspertene framhever også at gulroten er lett tilgjengelig og norskprodusert.

Det er i grunnen bare tre ord å si om gulrøtter: Billig, sunt og godt!

Se mer om rangeringen på Forbrukerinspektørene. NRK1 i kveld kl. 19:45, eller på nett-tv.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)