Hopp til innhold

Dette gjør «sjokksoling» med vinterblek hud

Om våren er huden ekstra sårbar for UV-stråler. Derfor er det ekstra viktig med beskyttelse akkurat nå.

Soling

Det er ikke bare på stranda i fellesferien at vi blir solbrente. Ekspertenes råd er å passe bedre på, også i hverdagen. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Det var ikke bare pollensesongen som ble forsinket denne våren, vi kunne også se langt etter mildvær og solstråler.

Så hva gjør det med huden vår, når vi nå går rett fra «vinterdvale» til solfylte dager?

– Vinterblek hud blir lettere solbrent, så selv om det er herlig å være ute i sola etter en lang vinter bør vi være ekstra forsiktig tidlig i sesongen, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, til NRK.

Anne Lise Ryel

Anne Lise Ryel er generalsekretær i Kreftforeningen.

Foto: Agnete Brun

Hun bekrefter at kreftfaren øker om solingen skjer plutselig.

– Bråsoling fører ofte til at du blir solbrent, så det bør du unngå. Risikoen for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker, advarer hun.

Ikke vent til sommerferien

Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken, tror mange å glemmer å beskytte huden om våren.

– Mange tenker nok først på solbeskyttelse når sommeren kommer for fullt. I sommerferien og på sydentur er man mer oppmerksom på huden sin, og dermed flinkere til å bruke solkrem, sier Strandhagen, og fortsetter:

– Det viser seg at veldig mange blir solbrente i Norge, når vi egentlig ikke soler oss. Man må derfor være flinkere til å tenke på faren ved UV- eksponering i hverdagen, understreker hun.

At mange glemmer solbeskyttelse i hverdagen, bekreftes av Ryel i Kreftforeningen:

– Det er mange som blir solbrent når de jobber i hagen eller driver med sport, så husk beskyttelse selv om du ikke tenker at du soler deg, sier hun.

– Bruk høy faktor i starten

Hudlege Strandhagen anbefaler heller ikke «sjokksoling». Rådet er å være ekstra påpasselig med solkrem nå om våren.

– Blek vinterhud er spesielt ømfintlig for UV-bestråling. Du har ikke dannet pigmentering i huden og blir derfor veldig lett solbrent.

Helst bør du gradvis venne huden til sol, men det aller viktigste er å bruke høy faktor:

– Faktor 30 til 50 anbefales i starten. På denne måten unngår du at huden blir brent, påpeker Strandhagen.

Ifølge Kreftforeningen har rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium.

– Hvis du først blir solbrent, øker hudkreftfaren betraktelig. Solbrenthet kan på sikt gi føflekkreft. I tillegg kan soleksponering over tid kan gi celleforandringer i huden og milde former for hudkreft, opplyser hudlegen.

Nyt sola, men ikke for lenge av gangen.

– Begrenser du tiden du er i de mest intense solstrålene, så begrenser du også risikoen for både hudkreft og tidlige rynker. Den årlige Hudkreftdagen er 23. mai, og da oppfordrer vi folk til å lære seg faresignaler for føflekkreft.

Solspray

Bruk høy faktor i starten, på denne måten unngår du at huden blir brent.

Foto: Camilla Veka/NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)