Hopp til innhold

Fant 33 tilfeller av hudkreft på én dag

Onsdag er den europeiske kampanjedagen mot hudkreft. Samme dag i fjor fant legene kreft hos 33 av de 1500 som ble undersøkt i Norge.

Føflekksjekk

Knapt ti prosent av dem som ble kontrollert på hudsjekkdagen i fjor hadde mistenkelige forandringer som legene fulgte opp.

Foto: Hege F. Andreassen / Kreftforeningen

Den årlige hudlege-dugnaden Euromelanoma skal skape blest om solvett og faresignalene for hudkreft.

På hudsjekkdagen onsdag får noen hundre nordmenn kontrollert føflekkene sine hos spesialist uten å gå veien om fastlegen. Alle landets 18 "sjekkesteder" er fullbooket.

– Pågangen har vært overveldende. Da bookingen startet fikk vi mer enn 4000 henvendelser bare de to første dagene, sier Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel til NRK.no.

Ondartet føflekkreft

Et eksempel på en relativt stor føflekk med kreft.

Foto: Ingrid Roscher / Oslo Universitetssykehus

Hos knapt ti prosent av de 1500 som ble kontrollert denne dagen i fjor, fant legene mistenkelige forandringer som ble fulgt opp.

– De fleste mistankene ble avkreftet. Men vi fant en del solskader, åtte tilfeller av føflekkreft og 25 tilfeller av snillere typer hudkreft, forteller overlege Ingrid Roscher ved hudavdelingen på Oslo universitetssykehus. Hun er norsk koordinator for Euromelanoma.

– Det er vanskelig å si om livet til de åtte med føflekkreft ble reddet den dagen. Kanskje de likevel hadde oppsøkt lege i tide. Men vi er veldig fornøyd med at samtlige ble oppdaget såpass tidlig at de er helbredet nå, sier Roscher til NRK.no.

Få hudleger i Norge

Ingrid Roscher

De fleste blir helbredet, men venter man for lenge er føflekkreft en alvorlig sykdom med høy dødelighet, sier overlege Ingrid Roscher.

Foto: NRK

Tilbudet om enkel tilgang til kontroll hos spesialist 6. mai er av naturlige grunner begrenset.

– Norge har relativt få hudleger. Vi er bare drøyt 150, og alle har ikke mulighet til å delta på selve kampanjedagen, sier Ingrid Roscher.

Derfor understreker hun at alle selv bør undersøke huden sin med jevne mellomrom, og kontakte lege ved eventuell mistanke om noe galt.

En vanlig feil er ifølge overlegen å ikke ta affære når man ser at føflekker endrer seg. Det er livsviktig med rask legesjekk selv om føflekken ikke gjør vondt.

Sjansene er gode for å bli helt frisk hvis man får behandling når kreften er i startfasen. Nesten 90 prosent av tilfellene blir helbredet.

– Men venter man for lenge, er dette dessverre en alvorlig sykdom med høy dødelighet, sier overlegen.

Risikoen øker med alderen

Tegn på mulig føflekkreft

Signaler du bør se etter når du sjekker føflekkene dine.

Foto: Kreftforeningen

Gjennomsnittsalderen blant dem som ble kontrollert på den norske hudsjekkdagen i fjor var såpass høy som 52 år.

– Mange andre land som deltar i Euromelanoma sliter med å få med godt voksne. Der er det helst velutdannede i 30- og 40-årsalderen som lar seg kontrollere, sier Ingrid Roscher.

– Risikoen for føflekkreft øker med alderen. Single menn over 50 år er spesielt utsatt. De sjekker ikke seg selv, og har ingen som kan kikke på ryggen. Dermed kommer mange for sent til lege, sier hun.

Kreftforeningen håper kampanjen kan inspirere folk til å beskytte seg i sola, og til å sjekke seg selv eller partneren sin.

– Lær deg hva du skal se etter, og ikke nøl med å oppsøke lege hvis du mistenker at noe er galt, lyder rådet fra Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Les også:

TV og radio

Maja (16) er glad i merkeklær, men moren synes det er galskap med en jakke til over 1000 kroner. Programleder er Anders Hoff.
Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.