Plaget av pollen? Sjekk om du bør ta allergivaksine

Skal du først ta kortison, bør du velge piller i stedet for sprøyte. Men aller best er det å vaksinere seg mot pollenallergi.

Influensa

POLLENALLERGI: Hvis allergien påvirker livskvaliteten din, bør du i samråd med lege vurdere å ta vaksine. Start om høsten, omtrent tre til fire måneder før den aktuelle allergisesongen starter. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Denne helgen starter årets bjørkepollensesong.

Pollenanalytiker Hallvard Ramfjord, NTNU

Hallvard Ramfjord er forsker ved institutt for biologi ved NTNU. Han jobber også som pollenanalytiker i Norges Astma- og Allergiforbund.

Foto: Per Harald Olsen, NTNU

– Bjørka er litt forsinket på grunn av den harde vinteren, men vi melder beskjeden spredning av bjørkepollen i Oslo og Kristiansand fra lørdag, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord.

Når temperaturen stiger, kan spredningen bli kraftig.

– Bjørka er avhengig av høytrykk og varme, og når spredningen først starter og det er fint vær, vil det gå veldig fort.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund sliter én million nordmenn med pollenallergi, og antallet er økende.

Perioden med bjørkepollen varer i omtrent tre uker.

– Den første uka er verst for mange, fordi det er da tettheten av pollen er størst, opplyser forskeren.

Vurder allergivaksinasjon

Cecilie Revhaug

Cecilie Revhaug er spesialist i barnemedisin og jobber med allergi, eksem og lungesykdommer ved Sykehuset Telemark og Kal privat.

Foto: Paul Paiewonsky / KAL PRIVAT

Rådet er å skylle øyne og nese med saltvann, i tillegg til å bruke antihistaminer. Men det er ikke alle som kommer i mål med denne behandlingen:

– Dersom du plages veldig, og har mer symptomer enn du kan behandle med antihistaminer, bør pollenvaksinasjon vurderes, fastslår overlege Cecilie Revhaug.

Rådet er å oppsøke en lege med ekspertise i allergologi.

– Skal du ta vaksine, bør du begynne like over sommeren, så det er ingen vits å vente med legebesøket.

– Krever motivasjon

Mens vaksine mot gress kan tas i pilleform, tilbys allergivaksine mot bjørk kun som injeksjon hos lege. Dette krever litt innsats:

– Du må være motivert for å ta sprøyter ukentlig i åtte uker, deretter hver åttende til tiende uke i tre år. Gir du deg midt i løpet, kan allergien forverres, advarer hun.

Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges Astma og Allergiforbund, bekrefter at de fleste har god effekt av allergivaksine:

– Det er ikke så lett å forutse hvordan immunforsvaret ditt vil reagere, men inntil 85 prosent har helt eller delvis effekt av allergivaksinen.

Ifølge Reseptregisteret var 18 500 nordmenn i gang med allergivaksinasjon i fjor.

– Dette er et lavt tall, med tanke på at én million er allergiske. Vi oppfordrer til å snakke med legen om muligheten for allergivaksinasjon, sier hun.

Vær forsiktig med kortison

Det er imidlertid viktig å skille mellom vaksinasjonssprøyte og kortisonsprøyte:

Kortison er effektiv «nødhjelp», som gir effekt i tre til fire uker. Det skal bare brukes i situasjoner der det er behov for akutt hjelp.

– Kortisonsprøyte anbefales ikke fordi den har så mange bivirkninger. Kortisontabletter kan brukes i ekstreme tilfeller, og du har mulighet til å slutte med tablettene om bivirkningene blir plagsomme, sier Revhaug.

Hun støttes av Bistrup:

– Tablettene virker umiddelbart, mens sprøyten har mer langvarig effekt. I tillegg kan injeksjonen gi skader i huden, som blant annet «innsøkk» ved stikkstedet, advarer hun.

Pollen

BJØRKETRE: Fin å se på, men akk så plagsom for de mange allergikerne. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.