«Alle» vil ha luksus i ferien

Den nye ferietrenden er luksus. Også småbarnsfamiliene vil ha femstjerners ferie.

Platanias, Kreta, Hellas

Hellas er en klar feriefavoritt for nordmenn. Her fra et femstjerners hotell på Platanias, Kreta.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Leo Berbu

Det er stor reiselyst blant nordmenn i sommer, sier Leo Berbu fra Apollo.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Runar Døving

- Når vi skal på ferie starter vi gjerne med en øl på Gardermoen klokken 06.00, sier Runar Døving.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Nordmenn er veldig reiselystne i år, og svært mange legger sommerferien til Syden.

- Vi går nå inn i historiens beste sommer med flere passasjerer enn noen gang, forteller Leo Berbu, administrerende direktør i Apollo på en pressekonferanse.

Les også: - Hit bør du dra på ferie

Yte for å nyte

Runar Døving er professor ved Markedshøyskolen og forsker ved SIFO. Han mener nordmenn lever i et samfunn med sterk tro på arbeidsviljen.

- Vi er enig i at vi ikke kan få og få. Vi må yte før vi kan nyte, sier han til NRK.no.

Han mener man må yte for så å nyte i riktig rekkefølge. Man må spise opp middagen sin for å få rett til desserten.

På samme måte får man rett til å leve som en konge på ferie hvis man har jobbet hele året. Og da er vi nærmest forpliktet til å kose oss og kan slippe hemninger.

- Da kan vi starte med en øl på Gardermoen klokken 06.00, og alt som før var forbudt er tillatt i ferien. Vi snakker med naboene og før vi har landet på Grand Canaria er hele flyet blitt en hyggelig familie, forteller han.

Sydenforskeren trekker også frem at der verste vi kan gjøre i fritiden, er å være gjerrige. Men samtidig er nordmenn alltid fornøyd med et godt kjøp.

Les også: Hit reiser vi i sommer

Ferierer på samme sted

En annen endring Døving har sett i nordmenns reisevaner, er hyppigheten.

- For mange har Sydenferiene blitt litt mer hytteliv. Mange kjøper leilighet og mange reiser tilbake til det samme stedet år etter år, sier han.

Pensjonister er langtidsferierende og bor kanskje flere måneder i ferieleiligheten sin hvert år.

- Det er norske skoler flere steder, og det rituelle aspektet ved Syden er svakere enn da jeg studerte det for 20 år siden, legger Døving til.

Når vi ferier på samme sted år etter år, skaper det en annen type naboskap enn hva man får ved å bo på forskjellige hoteller hvert år.

- Folk reiser mer tilbake til et sted som er mer som en hytte, mener han.

LES OGSÅ:

Populært med greske øyer

Helen Begby

- Det er liten prisforskjell for å komme opp i standard, sier Helen Begby fra Apollo.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Kreta topper listen over sommerens reisemål hos Apollo, med Bulgaria på andreplass.

- Bulgaria er veldig populært for barnefamilier. Godt klima, fine strender og store leiligheter er hva familiene kan få ganske billig, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo, til NRK.no.

Hun forteller videre at det er mange greske reisemål som selger bra, og at nordmenn elsker både små og store greske øyer.

Fire av de ti reisemålene på topp til listen er i Hellas.

Les også: Dette må du vite før du flyr

Luksus på kjente destinasjoner

Det er mange år siden nordmenn falt pladask for Hellas, og mange reiser tilbake til samme øy flere ganger.

- Vi ser at stadig flere ønsker luksus i ferien. Det er mange flotte luksushoteller på tradisjonelle reisemål som selger bra, for eksempel på østsiden av Kreta, opplyser Bebgy.

Da kan de som vil ha det flott i ferien fremdeles dra til steder de trives godt.

Private bassenger, større hotellrom og muligheter for å trene er blant fasilitetene nordmenn stadig oftere vil ha på ferie.

- Til og med barnefamiliene bestiller luksuriøse hotell. Juniorsuitene med privat basseng er stort sett bestilt av dem. Det er tydelig at når familien drar til Syden vil også de ha luksusfasiliteter.

Les også: Misfornøyd med ferien? Du kan klage

Liten prisforskjell

En ny endring er også at det ikke skiller så mange lapper mellom hotellstjernene.

- Ved å legge til tusen kroner på ferien kan dere for eksempel få et hotell med privat sandstrand og gratis solsenger, eksemplifiserer Begby.

Hun mener at sammen med andre endringer en ekstra hotellstjerne kan gi, som gratis utlån av badehåndkle, flere basseng og fri tilgang til treningsrom, kan den tusenlappen raskt spares inn.

- Det blir en del penger hvis en familie på fem skal leie solsenger og parasoll på stranden hver dag, minner hun om.

En annen faktor som gjør at vi liker luksus på ferie, er skrytebildene vi legger ut på nettet sammen med en statusoppdatering med hvor flott det er der vi er.

- Vi er litt i en Hollywood-tilstand. Alle unge jenter skal ha Marc Jacobs-veske og sminkepung fra Louis Vuitton. Den Hollywoodstilen kjører vi også på ferie, og skryter av det med bilder av oss selv i det private bassenget på Facebook, forklarer Begby videre.

Les også: Dette dekker ikke reiseforsikringen

Oppgraderer hotellrommet

Informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett

- Ferieukene er viktige fordi det skjer så mye i hverdagen, derfor sparer vi ikke på noe, sier Elisabeth Larsen-Vonstett fra Star Tour.

Foto: Star Tour

Star Tour kan fortelle at halvparten av deres hoteller denne sommeren har fire eller fem stjerner.

Og til vinteren er det enda flere.

- I tillegg er det mange som oppgraderer rommet når de sjekker inn på hotellet. De betaler ekstra for større rom, større veranda eller utsikt, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour til NRK.no.

Hun presiserer likevel at luksus kan være forskjellig, ikke bare mange stjerner og svømmebasseng.

- Vi er i stor grad villig til å bruke mye penger for den optimale ferien, og den varierer fra person til person. Noen vil ha små hoteller i stille og rolige omgivelser. Vi introduserte unike hoteller for noen år siden. De har ikke et kjempestort volum, men det er stor interesse blant de som ønsker det, forteller hun.

Deres oppfattning er at nordmenn i større grad enn Svenskene er villig til å betale for det vi anser som den perfekte ferien.

Les også:

Stor veranda

Christian Grønli

- Mange har ulike oppfatninger av hva luksus er, sier Christian Grønli fra Ving.

Foto: Pressebilde

Reiseselskapet Ving mener også at luksus varierer en del.

- For noen er luksusferien ultraluksus, med de dyreste hotellene med den beste beliggenheten. Andre kan se på luksus som det å unne seg litt mer enn ellers i hverdagen, sier Christian Fr. Grønli, administrerende direktør i Ving til NRK.no.

Likevel erfarer Ving at de store massene beveger seg en halv til én stjerne oppover i valg av hotellstandard.

- Vi har sett en trend de siste to tre årene om at folk velger litt mer fra øverste hylle enn før. Det er en større andel som velger flottere hoteller enn tidligere, legger han til.

Grønli forteller videre at når det gjelder veranda, er det noe nordmenn forventer at det er på charterhotellene.

Der handler luksusen om hvor stor verandaen er, og hvordan den er møblert.

- I en spørreundersøkelse vi hadde kom det frem at det viktigste kriteriet for valg av hotell var størrelsen på verandaen, sier han.

Les også: Slik bruker du kortet billigst i utlandet

All inclusive er ofte attraktivt

Hoteller med all inclusive-tilbud vokser også hos Ving.

Slike hoteller er også ofte luksuriøse, med høyere standard enn andre hoteller.

- Det har nok noe med at de vil beholde gjestene så lenge som mulig på hotellet. Da holder det ikke at det bare er «gratis» mat og drikke, tror Grønli.

All inclusive-hoteller ligger gjerne utenfor allfarvei, og da må de være attraktive for at folk skal holde seg der.

- De som søker etter all inclusive-hoteller søker ofte etter fire eller fem stjerner, men det er likevel ikke så altfor mange som velger rene femstjerners hoteller. 1,1 millioner nordmenn reiser på charterferie hvert år, men av dem er det ikke mange tusen som velger fem stjerner, avslutter Grønli fra Ving.

Les også: Slik reiser du hjem uten pass

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)