Ikke bli snytt for luksus

- Det finnes ingen definisjon av hva all inclusive skal være, og det er dermed ulikt hva du får for pengene, sier reisedirektør.

Egypt

Hva får du egentlig for pengene på all inclusive? Reiseselskapene innrømmer at det er stor variasjon i hva begrepet betyr.

Foto: Maria Elsness / NRK

Ferieuker med såkalt all inclusive har eksistert i mange år, og det blir mer og mer populært for nordmenn.

Rolf Forsdal, reiselivsdirektør i HSH

Rolf Forsdal, reiselivsdirektør i HSH

Foto: HSH

- Vi har sett at konseptet all inclusive har blitt mer populært etter finanskrisen. Det tolker vi som om at folk vil ha kontroll på pengeforbruket i ferien, forteller Rolf Forsdal, direktør for reise i Handel og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

Men hva inngår egentlig i en all inclusive-ferie?

Forsdal forklarer at det finnes ingen definisjon på hva all inclusive skal være. Det er opptil hotellet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Se Nett TV: All inclusive - ny ferietrend | Les også: – Turismens stygge ansikt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Stjernene teller

Felles for alle former for all inclusive er at du får minst tre måltider med drikke til.

Dess finere hotellet er, dess bedre er all inclusive-tilbudet.

Helen Begby

Helen Begby, informasjonssjef Apollo.

Foto: Johnny Syversen

På de enkleste hotellene er det begrensede mengder drikke til maten og en buffet. På litt finere hoteller er det fri tilgang på lokale drikkevarer og kanskje en snackbar. På luksushotellene får du alle typer alkohol, døgnåpne snackbarer ved bassenget og på stranden - samt mange forskjellige restauranter.

- Du kan ikke forvente å få servert Gordons gin og franske viner på et middels hotell i Tyrkia. De beste all inclusive-hotellene finner du i Karibia, hvor de startet med dette, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

På et femstjernes hotell på for eksempel Varadero på Cuba, er det gratis strandaktiviteter, flere buffeer og à la carterestauranter, fri tilgang på alt i minibaren, aerobictimer, sykkel- og mopedutleie samt snackbarer som har åpent hele døgnet.

Les hotellets definisjon

Christian Grønli

Christian Grønli, salgsdirektør i Ving.

Foto: Pressebilde

Christian Grønli, salgsdirektør i Ving, innrømmer at all inclusive-begrepet ikke er entydig. Han forstår at det kan være forvirrende for mange.

- Det kan også være forvirrende for oss når vi selger reiser fordi det er så mye forskjellig. Begrepet har også forandret seg over tid, forklarer han.

Grønli anbefaler alle å lese nøye hva hotellet du er interessert i å feriere på tilbyr innunder all inclusive-begrepet før du bestiller reisen.

- Det er en del konkurranse om kundene på dette markedet. Derfor er det viktig at man leser hva som er inkludert slik at man er klar over hva som er med og ikke før man bestiller, råder Forsdal fra HSH.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: - Bestill ferien nå | Vi vil ha luksus i ferien

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mange begreper

Forskjellige typer all inclusive

Apollos all inclusivetyper

Foto: Skjermdump Apollo.no

Self catering. Har du bestilt en slik ferie tilbyr hotellet bare overnatting. Resten må du ordne selv.

Bed and breakfast. Her tilbyr hotellet overnatting og frokost.
- Her kan frokosten variere veldig. Noen hoteller tilbyr kaffe og en croissant, andre har full oppdekking med alt man måtte ønske, forklarer Grønli fra Ving.

Halvpensjon. Også her er det forskjellige varianter, men som regel er det overnatting, frokost med drikke og enten lunsj eller middag uten drikke. På noen hoteller er det bestemt om det er lunsj eller middag som inngår som måltid nummer to, på andre hoteller kan du selv velge hvilke dager du vil ha middag og hvilke dager du vil ha lunsj.

Helpensjon. Her får du overnatting og tre måltider. Men det er bare til frokost at drikke er inkludert.

All inclusive. Begrepet finnes som nevnt tidligere i mange forskjellige varianter, og varierer fra hotell til hotell.

Som hovedregel inngår her tre måltider med lokale drikkevarer til, håndklær til strand og bassengstoler, snaks og is mellom måltidene samt kaffe og te.

Middag og lunsj serveres ofte i en buffetrestaurant, og enkelte hoteller har en eller flere à la carte-restauranter i tillegg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Verdens beste hotell

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Spesialbegreper

Blue inclusive.

Elisabeth Larsen-Vonstett

Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef Star Tour.

Foto: Pressebilde

- Star Tour har noen egne hoteller, og disse kalles Blue. Forskjellen på Blue inclusive og all inclusive er at all inclusive-tilbudet varierer fra hotell til hotell, og mellom landene, mens Blue inclusive har en fast standard hos oss, forteller Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour.

Blue inclusivehotellene skal:

  • Være nær stranden
  • Ha et stort bassengområde
  • Ha gratis drikke til maten
  • Ha flere gratis aktiviteter
  • Ha alle måltidene gratis
  • Ha mellommåltider, is og snacks
  • Ha lokale drinker i baren

Semi inclusive.
- Vi har innført det fordi det ikke er alle hotell som har det folk forventer er all inclusive. Her finner du det meste av mat og drikke, men ikke så mye som folk forventer. Det er mange hotell som har all inclusive, men som ikke holder mål, for eksempel et bestemt antall alkoholenheter til mat, begrensede serveringstider, ikke is og kaker og snaks eller peanøtter til drinken. Semi inclusive har ting man må betale et tillegg for, forklarer Begby fra Apollo.

Sofia

'En is, takk!' Sofia Bratli (1,5 år) sier ikke nei takk til fri tilgang på is på all inclusive-hotell.

Foto: Maria Elsness / NRK

Ultra all inclusive. Dette er en slags luksusvariant av all inclusive.

- Man betaler ikke ekstra for de dyreste vinene og matvarene, det er flere restauranter på hotellet eller anlegget, man betaler ikke ekstra for å velge en à la carterestaurant, det kan være massasje og slike ting. Her er kvaliteten løftet, forklarer Grønli fra Ving.

Hos Ving har de også en begrenset utgave av all inclusive.

- Her kan det være et begrenset antall drikkeenheter, at man bare får øl og vin, men ikke sprit, at det er flere restauranter, men at noen av dem koster penger og slike ting, legger Grønli til.

All inclusive +. Hos Apollo er det enkelte hoteller hvor du kan velge om du vil ha et all inclusivetilbud eller ei.

- Du kan velge å kjøpe en all inclusive-pakke noen av dagene eller hele perioden, helpensjon eller halvpensjon. Det er forskjellige valgmuligheter, forklarer Begby fra Apollo.

Den siste varianten er navnløs og tilbys hos Ving. Da har du all inclusive for eksempel fem av syv dager, og de to siste dagene må du klare deg selv.

- Dette passer bra for dem som vil ha en dag eller to til å prøve de lokale restaurantene, eller vil bruke noen av dagene til å dra på en lengre utflukt. Noen ser dette som negativt, mens andre synes det er positivt at de slipper å betale for all inclusiv de dagene de ikke er på hotellet, avslutter Grønli fra Ving.


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Har du blitt skuffet over all inclusive-tilbudet på ferie? Send oss en epost

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Vil ha 18-års grense på sydentur

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)