- Hit bør du dra på ferie

Her er reiseekspertenes tips for en sommerferie litt utenfor allfarvei.

Trieste og Dragør

Trieste (t.v.) og Dragør er to av reisemålene ekspertene anbefaler denne sommeren.

Foto: Montasje: ScanStock / VisitDenmark

Det mangler ikke på spennende reisemål i vår del av verden. Men mange nordmenn velger de samme destinasjonene som "alle" andre.

Her er noen tips for deg som er ute i siste liten med å planlegge årets sommerferie. Hvorfor ikke velge et sted litt utenom det vanlige?

Grenseløs ferie

Rovinj

Rovinj er en av de mange vakre kystbyene på Istria.

Foto: ScanStock

Bjørn Moholdt, redaktør i magasinet Reiser & Ferie, håper at flere oppdager hvor spennende Kroatia er som ferieland.

Bjørn Moholdt

Bjørn Moholdt

Foto: Reiser & ferie

- For nordmenn er byene Split og Dubrovnik de mest velkjente reisemålene. Men halvøya Istria lenger nord er et område flere bør stifte bekjentskap med, mener han.

- Om Istrias strender ikke er av Adriaterhavets mest spektakulære, så er vannet til gjengjeld utrolig rent og klart. Og veien er kort til Italia. Man kan fint ta en dagstur til Trieste gjennom Slovenia.

- Vil man litt videre inn i Italia, er Venezia bare tre timer unna.

- Norwegian flyr direkte til Pula, den største byen, som kan være et flott utgangspunkt for en allsidig ferie på Istria. Byen har gode kulturtilbud, og området lokker med mat og vin av høy kvalitet. Anbefales, sier Moholdt.

Tysklands riviera

Rügen

'Badearkitektur' på Rügen

Foto: pommes.fritz123/CC/Flickr

Mecklenburg-Vorpommern, delstaten lengst nordøst i Tyskland, er et område mange nordmenn ikke ferierer i. - Men det bør de gjøre, mener Helge Baardseth. Han er redaktør i bladet Vagabond.

Helge Baardseth

Helge Baardseth

Foto: Johan M. Falch

- Mulighetene for sykling, bading, padling og annet friluftsliv ligger svært godt til rette i flotte bøkeskoger med mange innsjøer. 230 gods og herregårder setter også sitt spesielle preg på området.

- Østersjøkysten i nord, dit fiffen dro på badeferie både under krigen og i DDR-perioden, er i ferd med å bli nord-Europas svar på Rivieraen lenger sør.

- Rügen, Tysklands største øy, er et populært badeområde. Ikke uten grunn, sier Baardseth.

Han anbefaler Rügen som utgangspunkt for en ferietur til Mecklenburg-Vorpommern. - Der er forholdene lagt godt til rette for turisme, og man bor ganske rimelig på steder med bra standard.

På fastlandet rett innenfor ligger hansabyen Stralsund, der den gamle bydelen står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Enkleste vei til Rügen med egen bil er å kjøre til Trelleborg og ta ferge over. Kielferga fra Oslo er et alternativ. Man kan også fly til Hamburg, der togturen videre tar en times tid.

LES OGSÅ:

Midt i smørøyet

Strand ved Antibes

Strendene ved Antibes er blant Frankrikes beste.

Foto: A. Schram

Den lille badebyen Juan Les Pins på den franske rivieraen er en ferieperle, med attraktiv beliggenhet ved Antibes mellom Nice og Cannes på den franske rivieraen.

- Strendene er deilige, tilbudene mange og prisnivået ganske høyt. Hit drar man ikke hvis budsjettet er sjefen. Men vil man unne seg litt luksus i vakre omgivelser kan Antibes og Juan Les Pins være stedet, mener Bjørn Moholdt.

- Cannes er bare ti minutter unna med bil, og det er ikke stort lenger til flyplassen i Nice. Her er det med andre ord gode muligheter for en allsidig og svært behagelig ferie, mener han.

Juans les Pins er også kjent for jazzfestivalen i juli hvert år. Og den filminteresserte kan få med seg filmfestivalen i Cannes, som går av stabelen i mai.

Idyll og storbyliv

Dragør

Dragør

Foto: VisitDenmark

- Dragør i Danmark kan være et perfekt valg for dem som vil kombinere storbyliv med avslapning i idylliske omgivelser. Det lille fiskestedet ligger rett utenfor København, ikke langt fra flyplassen. Her går du ikke i kø, og flystøy er ikke noe problem, sier Helge Baardseth.

- Dragør er trivelig og fredelig, med en rekke fine kroer og det vi ellers synes er så typisk dansk. Man kan trygt tilbringe hele ferien her.

- Golfere har også sine tilbud. Det finnes sikkert andre steder i Danmark som er enda mer attraktive, men det som gjør Dragør til et spesielt feriested er nærheten til København.

- Sentrum av storbyen ligger en knapp halvtime unna med lokalbuss. Og veien til Malmø er like kort. Mange av kroene på Dragør tilbyr overnatting, forteller Baardseth.

LES OGSÅ:

Med bobil i eget land

Nes brygge på Vega

Vega på Helgelandskysten

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Norge hører med når sommerens reisemål skal velges. Etter NRK-suksessen med verdens lengste TV-program om Hurtigruten, står norske reisemål i fokus som aldri før.

- Det er ikke vanskelig å peke på flotte steder å besøke. Men av flere grunner holder jeg en knapp på Helgelandskysten, sier Bjørn Moholdt.

- Der er klimaet relativt stabilt til Norge å være, og naturen er jo bare fantastisk. Du får både fjorder og fjell, fiskevann og kultur. Mulighetene til fjellvandring bør være attraktivt for mange, ettersom toppene ikke er så vanskelige å bestige selv om de kan være spektakulære nok, mener han.

Vegaøyene står på UNESCOs verdensarvliste, og Petter Dass-museet i Alstahaug er interessant for mange nordmenn.

Moholdt slår også et slag for bobilturisme, som han mener har fått et litt ufortjent dårlig rykte.

- Mange tyskere besøker Helgeland i bobil, og har dermed stor fleksibilitet når det gjelder valg av utgangspunkt for ferien. Mye tyder på at trenden nå er på vei tilbake også blant norske turister, sier han.

- Her satses det stort

Medinaen i Tanger

Den gamle medinaen i Tanger

Foto: Y.Fujii/CC/Flickr

- Tanger helt nord i Marokko er en by mange har et litt dårlig forhold til. Det er det ingen grunn til, mener Helge Baardseth.

- Én forklaring kan være at man tidligere ble møtt av mange pågående selgere når man tok ferge over fra Spania. Men den tiden er forbi. Tangers befolkning har nå en mye mer avslappet holdning til turister. Byen er rett og slett et trivelig bekjentskap, sier han.

- Tanger er en av byene Marokko satser stort på. Togforbindelsene fra den nye hovedstasjonen er gode til resten av landet, blant annet til andre badesteder langs kysten. Men strendene i Tanger er innbydende nok. En strand ligger midt i selve byen, og en annen litt lenger ut.

Baardseth mener klimaet er en annen grunn til å framheve Tanger. - Det er varmt som i Middelhavslandene, men området har ikke den samme heten som kan være slitsom hvis man reiser lenger sør. Og sikkerheten er generelt veldig bra i denne hyggelige og spennende storbyen, sier han.

Leilighet i Venezia

Utsikt fra museets front mot Canal Grande

Canal Grande i Venezia

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Venezia er et klassisk reisemål. Men prisnivået er høyt, ikke minst på hotellene.

- Leier man en leilighet, sparer man penger. Men først og fremst kommer man tettere på lokalbefolkningen. Dette er en litt annen måte å feriere på, og en fin mulighet til å bli kjent med denne perlen av en by, lyder rådet fra Bjørn Moholdt.

Selv har han og familien bodd i leilighet to minutters gange fra Markusplassen. - 10.000 kroner for én uke med terrasse og sengeplass for seks personer er ingen upris, mener han.

- Men det er lurt å velge et stort og anerkjent utleieselskap som har rutiner for å fange opp eventuelle praktiske problemer. Man kan også leie privat. Og velger man bosted litt utenfor bykjernen, blir straks både mat og bolig billigere.

Moholdt mener Venezia er et perfekt reisemål for barnefamilier. - Her kan badeliv på den flotte Lido-stranden kombineres med kultur i byen. Med egen leilighet tar man gjerne en tur på det lokale matmarkedet, og får straks en helt annen opplevelse av samfunnet man besøker.

LES OGSÅ:

Mot de høye tinder

Utsikt fra Hindsæter fjellhotell

Utsikt fra Hindsæter fjellhotell

Foto: Hindsæter fjellhotell

Hindsæter fjellhotell på Vågå-sida av Jotunheimen er ifølge Helge Baardseth et godt valg hvis du vil oppleve norsk natur på sitt beste. Stedet er lett tilgjengelig med bil, eller med toget til Otta og buss videre via Vågå.

- Dette er et godt, gammeldags pensjonat i et område med praktfull utsikt mot de høye tinder i klarvær. Elva rett ved har fine fiskemuligheter, og vil du sykle er det bare å trå til på de gamle veiene rundt. Utøvere av ekstremsport har også mange muligheter her, sier Baardseth.

- Området er barnevennlig, man kan nesten være sikker på å få fisk. Og har du lyst til å bestige Beseggen, er det en fin dagstur å kjøre til Gjendesheim og fortsette med båten til Memurubu før man er i gang.

- Turmulighetene i furuskogen nedenfor Hindsæter er en ekstrabonus. Der kan man bevege seg uansett vær og vind. Og hvis man legger til at kjøkkenet har ambisjoner og at hotellet spesialiserer seg på italienske viner, er min konklusjon at dette er et deilig feriemål, mener Helge Baardseth.

Dansk miniatyr

Bornholm

Bornholm

Foto: ScanStock

Mens Baardseth anbefaler danske Dragør, slår Bjørn Moholdt et slag for Bornholm. - Dette er et Danmark i miniatyr pluss litt til, sier han.

- Stemningen er litt kontinental, men samtidig dansk på sitt beste. Bornholm har mange boalternativer, det er bare å velge mellom hoteller, camping og leie av hus.

- Øya byr på gode bademuligheter og mye spennende fiskemat. Utvalget av snaps mangler heller ikke. Bornholm har til og med egen vingård som produserer en av de nordligste vinene.

Moholdt mener Øland i Sverige kan være et hyggelig alternativ hvis man vil ha skandinavisk øyferie. - Men Bornholm har mer å by på, sier han.

Kaffe og litteratur

James Joyce på statue i Trieste

James Joyce på statue i Trieste

Foto: Wikipedia

- Besøk Trieste! En trivelig by med mye å hente både for kaffe- og litteraturinteresserte. Og de fleste andre, sier Helge Baardseth.

Trieste er en havneby helt oppe i det nordøstlige hjørnet av Italia med noe over 200.000 innbyggere. Byen er blant annet kjent som et historisk senter for litteratur og musikk.

- James Joyce er av forfatterne som bodde og skrev her. Byen har ikke glemt sin litterære historie, men om man ikke behersker italiensk kan det være lurt å lese litt før man reiser nedover. I byens bokhandlere har jeg merkelig nok ikke greid å få tak i bøker om Joyce som ikke er på italiensk, forteller Baardseth.

Sandstrendene ved Trieste er ikke mye å skryte av. - Men det går fint å bade fra klippene. Havet er knall grønnblått og innbydende, sier reiseredaktøren.

- Og så har byen Europas største kaffehavn. På mange måter er dette også en kaffeby, med et utall virkelig gode kaffebarer. Et møte med Trieste kan bli en hyggelig overraskelse på mange måter, mener Baardseth.

Enkleste reisevei er med fly til Pula i Kroatia, og tog videre til Trieste.

- Og hvorfor ikke ta toget til Venezia og fly hjem derfra? Da får du mye ut av Italia-ferien, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)