Hopp til innhold

Slik bruker du kortet billigst i utlandet

Dårlig valutakurs og ekstra gebyrer kan bli resultatet hvis du bruker kredittkortet feil på ferie.

Minibank

Dra kortet når du handler i utlandet. Da sparer du gebyrer du ellers ville betalt ved uttak i minibanken.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Elisabeth Realfsen

- De fleste kredittkort har et gebyr på mellom 30 og 40 kroner ved uttakk i minibank i utlandet, forklarer Elisabeth Realfsen, daglig leder av Finansportalen.

Foto: NRK

Tar du ut kontanter på ferie kan det koste deg flere hundrelapper ekstra i gebyrer. Bruker du derimot kortet ved hvert eneste kjøp, er det ofte gebyrfritt.

Her er tipsene til deg som vil unngå unødvendige gebyrer på ferie.

LES OGSÅ:

Dropp minibanken

Kontanter trenger du til tips og småkjøp på markeder og i boder.

Men å ta ut 1000 kroner hver dag er unødvendig. Og dyrt.

- Etter en gjennomgang av de 281 kortene som i dag er i Finansportalens oversikt, fant vi ut at de fleste har et gebyr på mellom 30 og 40 kroner ved uttakk i minibank i utlandet, forklarer Elisabeth Realfsen, daglig leder av Finansportalen til NRK.no.

I tillegg kommer det to andre påslag: Ett prosentvis gebyr som følger uttaks beløpet og ett valutapåslag på om lag 1,75 prosent.

- Hvis du derimot bruker kortet når du betaler i butikkene, og eventuelt tar ut kontanter i butikken i tillegg, er det ofte helt gebyrfritt, legger hun til.

Her kan du sjekke minibankgebyret på ditt kredittkort. Legg inn beløpet du ville tatt ut, skriv 1 under løpetid og trykk på sammenlign. Velg deretter ditt kredittkort under «Produktnavn».

Da får du opp gebyret du må betale ved uttakk i minibank, samt andre gebyrer og opplysninger.

Unngå valutafella

Leif osland

- Du unngår valutafella når du velger å betale med lokal valuta, råder Leif Osland i FNO.

Foto: FNO

Ved kredittkortbetaling i butikk får du ofte spørsmål om du vil betale i norsk eller utenlandsk valuta.

Da bør du alltid velge lokal valuta før du drar kortet, da dette er billigere.

- Det er butikkene selv som avgjør vekslingskursen, og du kommer ofte dårlig ut ved å velge norsk kurs. Du får den gunstigste vekslingskursen ved lokal valuta, hvilket er greit å være oppmerksom på, sier Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til NRK.no.

Derfor bør du som hovedregel takke nei til å betale i norsk valuta, selv om du da ser akkurat hvor mange kroner som trekkes fra kontoen din.

Dette gjelder overalt, selv når du bare er på en kort tur til Svinesund for å handle mat.

Les også: Dette dekker ikke reiseforsikringen

Pass på svindel

Kredittkort på ferie er vel og bra. Du er forsikret dersom minst halvparten av reisen er betalt med kredittkortet i forkant, og du står sikrere ved en eventuell svindel.

Glemmer du å betale regningen i tide, blir det dyrt.

- Betal ned kortgjelden så fort du kan, for rentene som begynner å løpe etter betalingsfristen er kjempehøye. Gjør du om feriekreditten til et løpende lån blir det fort kjempedyrt, advarer Elisabeth Realfsen.

Osland minner også om at sommeren er høysesong for svindel.

- Du er mer utsatt for kortsvindel i utlandet enn i Norge. Derfor er det greit å huske rådene for sikker kortbruk og sjekke om det er noen unormale transaksjoner når du kommer hjem, anbefaler han.

Les også: Sannheten om sløsingen din

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)