NRK Meny
Normal

Hit reiser vi i sommer

Over halvparten av oss reiser utenlands i sommerferien. Men flest feriedøgn brukes fortsatt i Norge.

Syden

Mer enn halvparten av nordmenn kommer til å feriere i utlandet i sommerferien. Mange reiser på chartertur til Syden.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

De mest populære reisemålene i utlandet i sommer er Tyrkia, Spania, Hellas, Italia, Egypt, i tillegg til nabolandene våre, Danmark og Sverige.

LES: Frykter minibanker i Hellas vil kollapse

Velger chartertur

Og slik er det vanligvis, skal vi tro reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

– Reisemønsteret til nordmenn er meget stabilt. Det er meget små utslag fra år til år. Vi er slått av hvor stabile disse reisevanene er, sier Forsdahl.

Det viser seg at nordmenn velger det trygge når de skal feriere i sommer, for de fleste velger pakketur når de skal på sommerferie i utlandet.

– De fleste som skal reise på sommerferie til utlandet i år kjøper ferdige pakkeløsninger. Tradisjonelle charterturer til Syden er populære. Rundt 750 000 nordmenn kommer til å dra på charterferie i sommer. Og rundt en halv million av oss legger opp reiseruta selv og lager sine egne utenlandsferie-pakker. Enten ved bruk av egen bil eller ved å bestille flybilletter og hoteller på internett, forteller Forsdahl.

Sol

Den viktigste enkeltårsaken til at nordmenn ønsker å legge ferien utenlands, er å «oppleve nye steder». Deretter er det opplevelsene «rekreasjon og bading» og «mat, drikke, kultur» flest oppgir som svært viktig i ferien.

Foto: Per Steinar Prøven

Flere til utlandet

HSH tror at 57 prosent av alle nordmenn vil feriere i utlandet i 2011. Det er en liten økning i forhold til fjoråret da 55 prosent reiste utenlands på sommerferie.

Tallene har vært stabile med små endringen de siste ti årene.

Rogalendingene reiser mest til utlandet viser tall fra HSH. 66 prosent forlot landet på sommerferie i fjor, mens flertallet at Nord-Trøndelags befolkning, 60 prosent, brukte hele ferien i Norge.

– Direkteruter til utenlandet fra lokale flyplasser har en stor betydning her, sier Hilde Charlotte Solheim fra HSH.

Vil oppleve nye steder

Ifølge HSH er tematurer og aktivitetsferier blitt mer og mer populært når folk velger hvor de feriested og -form.

– Det folk er mest opptatte av på ferien er å opplevelse nye steder. Det betyr både at man drar nye destinasjoner, men også at man drar tilbake til steder de har vært tidligere, men legger opp til nye turer og aktiviteter, sier Rolf Forsdahl.

I ferieundersøkelsen som HSH har utført kommer det frem at det nest viktigste for feriefolket er mat, drikke og kulturopplevelser, mens uteliv og festligheter er minst viktig, unntatt for den yngste gruppen av de spurte.

– Det typiske er at barnefamiliene drar tilbake til steder de kjenner, der de vet det er trygt og rolig og der de finner gode tilbud til barna. Mens de godt voksne gjerne reiser til nye steder, sier Forsdahl.

– Det som overrasker oss er at all-inclusive konseptet, der all mat er inkludert i oppholdet på et hotell eller feriesenter, har stigende popularitet. Men det det er vel praktisk for mange at alt er samlet på ett sted, og det er mange som ønsker en god kontroll med pengebruken, sier Forsdahl.

Lofoten

Lofoten er et populært reisemål i Norge.

Foto: Det virkelig gode liv

Mest ferietid i Norge

Til tross for utenlandsvekst viser tall fra HSH at kun 30 prosent av det totale antall feriedøgn brukes utenlands.

Resten av ferien brukes hjemme, på hytta eller på besøk hos venner og familie i Norge.

– Det at flere reiser utenlands betyr ikke at vi dropper Norgesferien. Folk velger både reiser til utlandet og turer i Norge, sier Hilde Charlotte Solheim.

Kun én prosent av andre lands utenlandsturister reiser til Norge. Solheim sier det er et mål å øke dette antallet betraktelig.

LES: Verdens rareste reisejobber

LES: Ferie er viktig!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger