Hopp til innhold

Billig ferie med boligbytte

Er du medlem av en boligbytteorganisasjon koster ferien kun medlemskapet og flybilletter for hele familien.

Feriehus

Nøkkel, bolig, bil, hytte og båt kan byttes familier i mellom. Slik får du en meget billig ferie.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Arne Haukeland

Arne Haukland, daglig leder av den norske, svenske og islandske avdelingen til HomeLink International.

Foto: Privat

Arne Haukland er daglig leder av den norske, svenske og islandske avdelingen til HomeLink International, som har drevet med boligbytte side 1953.

- Du må være medlem for å bytte, og dere fyller ut en boligbyttekontrakt og eventuelt en kontrakt for bilbytte dersom dere også bytter bil, forteller han til NRK.no.

Medlemskapene deres koster mellom 800 og 1000 kroner i året. Da får du mulighet til å bytte bolig med de 13.000 medlemmene deres rundt i verden.

Les også: Dette dekker ikke reiseforsikringen

Mange feriemuligheter

- Boligbytte er gjensidig, så dere må bytte med en familie som vil bo i boligen deres. Kontakten skjer dere imellom, men det er ikke tillatt å ta betalt for byttet, legger han til.

Det er lettest å bytte i ferier og den vanligste perioden er fra én til tre uker. Men det finnes også medlemmer som bytter på andre tider av året og i kortere eller lengre perioder.

- Dere kan også bytte barn for noen uker, dersom dere har en sønn eller datter som ønsker å lære det andre språket, sier Arne Haukland.

Hvor lett det er å få til et bytte kommer ikke an på hvor du bor, men hvordan du presenterer boligen din.

Jo mer informasjon, jo bedre. I tillegg må du selv være aktiv og kontakte boliger du har lyst til å bytte med.

Mange velger å møtes og være sammen et døgn hos den ene familien på begynnelsen av ferien, og hos den andre familien på slutten av ferien.

Særlig for barnefamilier er dette hyggelig, barna synes gjerne det er spennende å få nye kamerater fra et annet land.

Les også: Slik reiser du hjem uten pass

Startet av lærere

Hjalmar Kjell Kristiansen

Hjalmar Kjell Kristiansen, daglig leder av Intervac i Norge.

Foto: Privat

Intervac er en annen organisasjon som også har organisert boligbytte i over 50 år.

De har om lag 100 norske familier som medlemmer, og boliger i litt over 40 land. Et medlemskap hos Intervac koster 800 kroner i året.

- Dette begynte med lærere som hadde lang ferie og begrenset økonomi i 1952. Ved å lage en slik organisasjon kunne vi reise på billige ferier mange forskjellige steder, forteller Hjalmar Kjell Kristiansen, daglig leder av Intervac i Norge til NRK.no.

Flere av medlemmene deres har byttet bolig 12 ganger, og det siste nye nå er pensjonister som reiser verden rundt.

- De er gjerne en måned i hver verdensdel og har en sønn eller datter som administrer hjemme, sier han.

Les også: Velg riktig reiseforsikring

Sparer tusenvis

Er du usikker på om du vil bli medlem eller ikke, kan du som gjest gå inn på nettsidene og se på boligene du kan bytte med før du bestemmer deg.

Da ser du hvilke muligheter du har, hvor du kan reise og hvordan boligene ser ut.

Alle må fylle ut et detaljert skjema som beskriver hvordan boligen ser ut, hvilke fasiliteter som finnes, hva som er i nærheten i tillegg til å legge ut bilder. Mange linker også til egen hjemmeside.

- Dere sparer masse penger. Vi har satt opp en del regnestykker, og dere kan fort spare 15.000 på ferien. Det blir fort 5000 for leiebil og 10.000 for hotell eller leilighet i andre land, opplyser Haukland.

I tillegg får dere opplevd det andre landets kultur på en helt annen måte enn hvis dere bor på hotell.

Selv har han og familien byttet elleve ganger og alltid vært fornøyd.

- Den eneste utgiften ved boligbytte er flybilletten, for familiene kjører gjerne bilen til flyplassen slik at de kan overta den når de lander, legger Kristiansen fra Intervac til.

Les også: Ikke gå i «bankfella» på ferie

Bruk naboen

Et råd til nye og kanskje skeptiske boligbyttere, er å låse av et rom i boligen med de tingene man er mest redd for.

- I tillegg kan dere avtale med en av naboene at de stikker innom etter noen dager for å høre om det er noe den ferierende familiene trenger hjelp til. Da vil naboene også få mulighet til å se etter om alt ser normalt ut, anbefaler Haukland.

Det er valgfritt om familiene vil møtes før de bytter bolig, men dette anbefales.

- Da kan man fortelle hverandre hvor nærmeste butikk og busstopp er, hvor sikringsskapet er, hvordan gressklipperen virker og andre ting. Det er nok ganske normalt å ville hilse på de som skal låne boligen din, men det er ikke alle som gjør det, legger han til.

Les også: Her får du mest for feriepengene

Informer forsikringsselskapet

Ingen av de to boligbytteorganisasjonene har erfart at familiene har fått problemer med hverandres boliger eller biler.

- Begge parter er interessert i å gjøre dette så bra som mulig, dessuten fyller man ut kontrakter. De avtaler som oftest på forhånd at dersom for eksempel bilen blir krasjet, er det familien som låner den som må betale for skadene, sier Kristensen.

Han anbefaler også at man gir beskjed til forsikringsselskapet om at det kommer til å bo en annen familie i boligen deres.

- Forsikringsselskapet setter pris på at det bor noen der slik at boligen ikke står tom. Så lenge det er åpenhet rundt boligbytte er det som regel greit for forsikringsselskapet, legger han til.

- Alle de farene som man kan utsettes for som kan dekkes av forsikringen, vil fortsatt være dekket. Den forsikringspolisen du har gjelder også med gjester i huset, opplyser Trond Anfinsen, senterleder i If.

- Vi stiller ingen krav verken til varsling eller ekstra forsikring. Dette fordi dette er en låning som ikke er kommersiell. Folk vil ikke møte noen problemer slik vi ser dette, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann for Tryg.

Les også: Firestjerners feriekupp

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)