Hopp til innhold

– Dette er landets beste sykkelby

Lillestrøm er nok en gang kåret til Norges beste by for syklister, med Kristiansand som en god nummer to. Men det er i Kongsberg syklistene føler seg tryggest, ifølge ny undersøkelse.

Sykkelboks i Lillestrøm sentrum

Sykkelbokser i gatekryss er med på gjøre Lillestrøm sykkelvennlig.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Hvert annet år tar Syklistenes Landsforening (SLF) temperaturen på sykkelsituasjonen i 30 norske byer.

I dag kårer de Lillestrøm som byen der forholdene ligger aller best til rette for sykling.

– Og vi vet at det stadig jobbes med forbedringer, sier generalsekretær Rune Gjøs i Syklistenes Landsforening. Han mener Lillestrøm ligger i front innen tilrettelegging for sykkel i Norge.

Gjøs viser til rødmalte sykkelveier, sykkelteller og sykkelpumper, samt sykkelboks , fremskutt stopplinje for syklister i veien og flere sykkelstativer. I tillegg arrangereres det sykkelfestival i Lillestrøm.

Syklistene i Lillestrøm er aller mest fornøyd med mulighetene for sykkelparkering ved stasjoner og holdeplasser i kollektivtransporten.

LES OGSÅ:

Bedre og bedre

Dette er tredje gang på rad Lillestrøm kan smykke seg med tittelen Norges beste sykkelby. Årets resultat er enda bedre enn i både 2008 og 2010.

Det er bare vintervedlikeholdet som trekker ned. Der kommer flere andre byer bedre ut enn Lillestrøm, med Kristiansand som den aller beste i spørreundersøkelsen.

Kristiansand er nå den storbyen i landet som satser mest på sykling, ifølge Landsforeningen. Sørlendingene kniper andreplassen i undersøkelsen, tett fulgt av Kongsberg.

Få andre byer kan vise til en like stor økning som Kristiansand i antall syklister de siste årene. – Med videre forbedringer og økt sykkelbruk kan Kristiansand bli den den største og beste sykkelbyen i landet, mener Rune Gjøs.

LES OGSÅ:

Trygt i Kongsberg, dårlig i Ålesund

I Kongsberg er nå sykkelandelen kommet opp i 10 prosent, noe som er høyt i norsk sammenheng. Det kan ha sammenheng med at byen er det stedet i landet der syklister føler seg tryggest på veiene.

Det totale tilbudet til tohjulinger oppleves som tilfredsstillende, og Kongsberg ender opp som nummer tre i kåringen.

Nylig ble Ålesund kåret til landets dårligste sykkelby . Ifølge undersøkelsen er også Østfold-byene lite attraktive for tohjulinger. Bergen og Oslo har heller ikke mye å skryte av.

Spørreundersøkelsen er gjennomført blant drøyt 1500 SLF-medlemmer som har svart på hvordan de opplever sykkelforholdene i sin egen by.

Framkommelighet, trygghet, parkeringsmuligheter samt standard og vedlikehold på sykkelveiene er blant temaene som er undersøkt.

Hedersprisen til Lillestrøm deles ut på Den nasjonale sykkelkonferansen i ettermiddag.

De beste og dårligste sykkelbyene:

 1. Lillestrøm
 2. Kristiansand
 3. Kongsberg
 4. Tønsberg
 5. Kolbotn
 6. Hamar
 7. Sandefjord
 8. Stavanger
 9. Drammen
 10. Sandnes
 11. Asker
 12. Porsgrunn
 13. Arendal
 14. Skien
 15. Sandvika
 16. Trondheim
 17. Hønefoss
 18. Molde
 19. Bodø
 20. Larvik
 21. Lillehammer
 22. Mandal
 23. Oslo
 24. Fredrikstad
 25. Sarpsborg
 26. Tromsø
 27. Bergen
 28. Haugesund
 29. Moss
 30. Ålesund

(Kilde: Syklistenes Landsforening)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)