Hopp til innhold

Slik stanser du sykkeltyven

Det stjeles stadig flere sykler her i landet. Her er noen gode råd som kan stanse tyven.

Sykkellås
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Redselen for tyveri hemmer sykkelbruken i Norge, mener fagkonsulent Svein Fagervold i Syklistenes Landsforening . Han sier det er et stort problem at tyveritallene øker.

- Lav vekt er gjerne en viktig begrunnelse for å kjøpe dyr sykkel. Da er det et paradoks at man må dra med seg flere ekstra kilo med lås for å være best mulig sikret, sier Fagervold.

Sveinung Sørbye, som leder aksjonsgruppa Ikke Stjel Sykkelen Min , er enig.

- Vi ser at mange ikke kjøper den sykkelen de egentlig ønsker, fordi de vet at sjansen er stor for at den forsvinner. For dem blir noe av sykkelgleden borte. Det er en trist utvikling, sier han.

Verste på fem år

Ifjor fikk politiet melding om 15.115 sykkeltyverier. Det er det høyeste tallet på fem år, og en økning på drøyt 16 prosent fra året før. I tillegg kommer tusenvis av stjålne sykler som eierne aldri melder fra om.

I de store politidistriktene er økningen mest dramatisk i Hordaland (64,9 prosent) og i Asker og Bærum (31,9 prosent).

Tallene fra Politidirektoratet viser at sykkeltyverier nå er blitt den største enkeltgruppa av simple tyverier her i landet, og den typen tyverier som øker mest.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lås er ikke nok

En god lås er ofte ikke nok for å stanse tyven. Svein Fagervold sier det er viktig å tenke over hvor man setter fra seg tohjulingen og hvor lenge man lar den stå der.

- Tyver kan observere sykler over lengre tid før de slår til. Hvis du parkerer sykkelen på det samme stedet hver dag, øker sjansene for tyveri. Etter en stund kan den kriminelle ta med seg kraftig verktøy, og da er det slett ikke sikkert at en solid lås er nok.

- På en kjapp handletur til butikken, når du vet at du ikke blir lenge borte, skal det litt mer til for at sykkelen forsvinner. Til den typen parkering bruker jeg selv en lang kveilelås som kjapt låser begge hjulene og ramma, sier Fagervold.

- Men lengre parkering på mindre trafikkerte steder gjør jeg aldri med en fin og dyr sykkel her i Oslo, legger han til.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Sykkel med stjålet hjul

Lås hjelper lite hvis man bare sikrer det ene hjulet.

Foto: Colourbox

- Sett sykkelen inne

Fagervold tror langt fler herresykler enn damesykler blir stjålet i Norge, blant annet fordi damer i mindre grad kjøper tyvegods. Markedet for stålne damesykler er rett og slett mindre.

- Det tror jeg er riktig. En annen grunn er at damer som kjøper dyre og avanserte sykler gjerne velger herreramme fordi den er stivere, sier Sveinung Sørbye i sykkelaksjonen.

Hans viktigste råd mot sykkeltyveri er å parkere tohjulingen innendørs. - La den i hvert fall ikke stå ute om natta. Og bruk minst én FG-godkjent lås.

- Husk at sykkeltyver søker muligheter, ikke utfordringer. Har de valget mellom to sykler med henholdvis god og dårlig lås, velger de selvsagt den dårligste.

Registrering virker

Sørbye viser også til statistikk som forteller at registrering i Falck sykkelregister gir 20 prosent mindre sjanse for tyveri, forutsatt at sykkelen har synlig Falck-oblat.

- Hvorfor bør man ta med sykkelsetet når man forlater sykkelen?

- Fordi sykkelen blir mindre attraktiv å stjele. Setet i seg selv er ikke så interessant for tyvene. Ulike setetyper og dimensjoner gjør det vanskelig for tyven å finne et nytt sete som kan stjeles og settes på en seteløs sykkel.

- Mange kvier seg for å frakte rundt på store og tunge låser. De foretrekker lettere utstyr, for eksempel til og fra jobben. Hva bør de gjøre?

- Orker man ikke å drasse på mer enn én lås, bør man skifte ut hurtigkoblingen på hjulene så de ikke kan fjernes med et håndgrep.

- Sykler man med én lett lås, kan det være lurt å ha liggende en tyngre og kraftigere utgave i sykkelstativet på jobben. Og aller best: parkére innendørs hvis det er mulig, sier Sveinung Sørbye.

Politiets råd

Det er med andre ord vanskelig å sikre seg hundre prosent mot tyveri. Men dette er politiets råd for å redusere risikoen og ta motet fra tyven.

  • Lås sykkelramme og bakhjul fast i en stolpe, sykkelstativ eller liknende.
  • Bruk en ekstra lås av annen utforming og materiale til å låse forhjulet.
  • Bruk låser som er forsikringsgodkjent.
  • Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes.
  • Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag.
  • Ikke la sykkelen stå ute om natta. Bruk boden, kjelleren eller garasjen.
  • Ta med deg sykkelsetet.
  • Har du en dyr sykkel, gravér sykkelens rammenummer på hjul, styre, gir, setepinne og lås.
  • Notér ned rammenummer og fabrikat.
  • Registrer sykkelen i Falck Sykkelregister.
  • Merk sykkelen med at den er registrert.
  • Anmeld et eventuelt tyveri så fort som mulig.
  • Når du møter hos politiet for å melde sykkelen stjålet vil politiet ha rammenummeret slik at det kan bli registrert i politiets register.
  • Dessuten: Unngå kjøp av tjuvegods. Ved å si nei takk til "gode" tilbud bidrar du til å gjøre tyven arbeidsløs.

Har du flere tips mot sykkeltyveri? Del dem med andre i kommentarfeltet under.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)