Ytringsfrihetsekspert ut mot Solberg: – Uheldig uttalelse

Flere i politikken og fra juridisk hold mener statsministeren gikk langt over streken da hun kritiserte teaterstykket «Ways of seeing». – Den frie kunsten skal ikke stå uimotsagt, svarer Erna Solberg.

Erna Solberg

– Den frie kunsten skal ikke stå uimotsagt, svarer Solberg.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dagen før politiet siktet Tor Mikkel Waras samboer, kom statsminister Erna Solberg med kritikk mot teaterstykket «Ways of seeing» og kalte bildebruken en «ekstrabelastning» for Wara og hans familie.

Hun ba kunstnerne bak stykket om å tenke over at de bidrar til at det er tøffere å være politiker.

«Det oppleves jo verre når familiene våre trekkes inn, og der vi bor trekkes inn, for da rammer det de rundt oss på en annen måte».

Solbergs uttalelse får nå kritikk fra juridisk hold. Anine Kierulf er jurist og ytringsfrihetsekspert:

– Jeg har stor forståelse for Ernas frustrasjon, samtidig mener jeg det ikke var heldig å uttale seg på denne måten om det som er en pågående etterforskning. Det er det uheldig at regjeringsmedlemmer gjør, sier Anine Kierulf, som er fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»

Dette er ifølge skaperne hva som vises av Tor Mikkel Waras bolig i det omstridte teaterstykket «Ways of Seeing». Erna Solberg kaller bildebruken en «ekstrabelastning» for Wara og hans familie.

Foto: Privat

– Bidrar ikke til god ytringsfrihet

Anine Kierulf

Anine Kierulf, fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

Foto: Mariam Nauman Javed/Pål Solum / NRK

Kierulf mener totaliteten i bildet som er skapt med motreaksjoner, også fra regjeringsmedlemmer i en pågående straffesak, er egnet til å stilne ytringsgiveren.

– Det at man kommer med kritiske bemerkninger og kommer med et massivt motpress, det er ikke akkurat en oppfordring til å fortsette med det samme, sier Kierulf.

– Vi har et lovverk som regulerer hva det er lov til og ikke lov til å si, og det å ha veldig sterke myndighetsmeninger om hva det er klokt å si i tillegg, det er ikke nødvendigvis egnet til å bidra til så god ytringsfrihet, sier hun.

Mange er kritiske til at kunstnerne bak det omdiskuterte Black Box-stykket ble siktet på onsdag denne uken.

Siktelsen kan være det alvorligste angrepet på kunst som fri ytringsarena i nyere tid, mener Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO).

– Solberg svekker den frie kunsten

Arbeiderpartiet sier også at statsministeren gikk langt over streken da hun kritiserte teaterstykket, og mener Solberg svekker den frie kunsten.

– Hun har lagt utilbørlig press på folkene bak teateret og teatersjefen og ment veldig mye om hva et sånt teaterstykke kan føre til, og det er å tråkke langt over streken hva ytringsfriheten gjelder, sier Anette Trettebergstuen (Ap) til NRK.

– Frps representanter har i flere måneder tatt til orde for politisk sensur for den frie kunsten, ved å både foreslå og ta til orde for at Black Box skal miste statsstøtte, og med det bakteppet, blir statsministerens uttalelser ekstra ille, sier Trettebergstuen.

– Den frie kunsten skal ikke stå uimotsagt

Statsminister Erna Solberg (H) svarer at kunst skal være kritisk, men:

– Den skal ikke stå uimotsagt.

– Vi forsøker alltid å holde oss unna når saker etterforskes, straffesaker og annet. Men det betyr ikke at vi ikke kan ha en generell debatt om temaene som er knyttet til det, er svaret Solberg gir til kritikken.

– Vanskelig for Wara å komme tilbake

Professor i privatrett, Mads Andenæs ved det juridiske fakultetet i Oslo mener det blir vanskelig for Wara å komme tilbake som justisminister.

Bakgrunnen er blant annet at forsvarer John Christian Elden som forsvarer Waras samboer Laila Anita Bertheussen, uttalte til TV 2 at Wara støtter samboerens forklaring

Tor Mikkel Wara

Professor Mads Andenæs mener det blir vanskelig for Wara å komme tilbake.

Foto: NRK

– Her har det vært et politisk press som har vært upassende. Wara har hovedansvar og han står nærmest i saken. Det er bakgrunnen for at det er vanskelig for Wara å komme tilbake, slik jeg ser det, sier Andenæs.

Han sier at politikere, inkludert statsministeren, har opptrådt som fagforening i denne saken.

– Her er det en klar konflikt med ytringsfriheten og kunsterisk frihet. Jeg så stykket før jul, og kan forsikre om at hvis man ser det stykket som en uavhengig jurist, kan man ikke tenke seg at det skal være noe straffeansvar for de bildene tatt på avstand av husfasadene.

– Alle som har uttalt seg uten å ha sett stykket, har opptrådt på en uheldig måte, men det er slik man kanskje kan regne med fra sine politikere, når deres interesser er berørt så opptrer de i flokk og gjør dumme ting, og det er derfor vi har rettssystemet som skal stilling til dette. Da er det slik at en statsminister og en justisminister må være forsiktig med måten man ytrer seg på og opptrer på, slik at det ikke blir noen tvil om rettssystemets uavhengighet, sier Andenæs.

Ble siktet

Fredag ble det kjent at teaterdirektøren til Black Box Teater, Anne-Cécile Sibué-Birkeland, og de tre kunstnerne bak det omdiskuterte teaterstykket «Ways of seeing», er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 267 om krenkelser av privatlivets fred.

Det var samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) som anmeldte oppsetningen i desember.

I forbindelse med siktelsen har politiet også bedt om tillatelse til å ransake teaterdirektørens og de tre kunstnernes hjem og kontorer i jakten på bevis.

Oslo tingrett avviste begjæringen umiddelbart, men beslutningen ble fredag kveld anket til Borgarting lagmannsrett.

Bitter konflikt

I november havnet Laila Anita Bertheussen, i en offentlig og bitter konflikt med teatermiljøet i Oslo. Hun anklaget dem for å ha framprovosert truende hendelser mot hennes familie.

Forrige søndag ble hun selv siktet for å ha satt fyr på familiens bil 10. mars, for deretter å ha diktet opp at det hadde skjedd en straffbar handling. Bilbrannen var den siste av minst fem truende hendelser som har skjedd på eiendommen til justisministerparet siden desember i fjor.

Kvelden før den sjokkerende pågripelsen av justisministerens samboer satt Pia Roll, teaterregissøren bak stykket «Ways of seeing», i et drøyt to timer langt vitneavhør med PST.

Etterforskere fra PST ble fredag ferdige med undersøkelser av Wara og Bertheussens bolig, og vil gjennomgå analyser av beslaglagt materiale i etterforskningen, skriver NTB.

Politiet tror samboeren til Tor Mikkel Wara har tent på parets bil. Hun ble pågrepet og avhørt av PST torsdag.

Politiet tror samboeren til Tor Mikkel Wara har tent på parets bil. Hun ble pågrepet og avhørt av PST torsdag.

Kulturstrøm

 • Microsoft kjøper spillgigant til 600 milliarder kroner

  Teknologigiganten Microsoft kjøper spillselskapet Activision Blizzard, opplyser de i en pressemelding.

  Prisen er på svimlende 69 milliarder dollar, som tilsvarer rundt 600 milliarder kroner.

  Activision Blizzard utvikler spill som Call of Duty, Guitar Hero, World of Warcraft og CandyCrush.

  Det siste året har spillselskapet mottatt anklager om seksuell trakassering og diskriminering av kvinnelige ansatte. I juli i fjor ble selskapet saksøkt i California.

  Ved oppkjøpet blir Microsoft den tredje største spillaktøren i verden, bak Sony og kinesiske Tencent.

  Microsoft står bak spillkonsollen Xbox, som sammen med Playstation, Nintendo og PC utgjør de store gaming-plattformene i verden.

  FILE PHOTO: Gamers play Call of Duty: Black Ops 4 at the Paris Games Week (PGW), a trade fair for video games in Paris
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Spider-Man tilbyr perfekt eskapisme

  Etter flere uker med utsettelser er kinofilmen «Spider-Man: No way home» endelig premiereklar fredag 21. januar.
  Filmen viser seg å være verdt ventetiden og oppfyller alle krav til storslått underholdning med både kløkt og snert, skriver Filmpolitiets filmkritiker Birger Vestmo som gir terningkast 5.

  Et bilde av figuren Spider-man fra filmen "Spider-Man: No way home"
  Foto: SF Studios
 • Kvinnekamp til Kairo bokmesse

  Marta Breen er den første norske forfattaren som er invitert til å delta i det offisielle programmet på bokmessa i Kairo. Anledninga er at teikneserieboka ho har laga saman med illustratør Jenny Jordahl, «Kvinner i kamp – 150 år med frihet, likhet, søsterskap», er omsett til arabisk.

  Bokmessa i Kairo (CIBF) er den største og eldste bokmessa i den arabiske verda. Den trekkjer hundrevis av forlag frå hele verda og har rundt 2 millioner årlege besøkjande. CIBF går av stabelen 27. januar til 7. februar.

  «Kvinner i kamp» er seld til 28 land.

  Boka Kvinner i kamp på arabisk og forfatteren Marta Breen
  Foto: Cappelen Damm