Youtuber om FIFA-pakker: – Vil aldri anbefale noen å bruke penger på det

Youtuberen «Randulle» har gjort det til en jobb å åpne såkalte «loot-bokser» i fotballspillet FIFA. Likevel er han åpen for at det kan være riktig å forby det.

Randulle åpner FIFA-kort

SHOW: Til tross for at Sander Austad Dale har gjort det til et levebrød å åpne FIFA-pakker og spille Fortnite, sier han til NRK at han ikke anbefaler sine følgere å bruke penger på spillene.

Foto: Skjermdump / YouTube

– Jeg vil absolutt aldri anbefale å kjøpe FIFA-points, fordi det er bingo. Jeg og andre FIFA-youtubere kan ta oss av det å ofre pengene våre for underholdningsverdi. Ikke bruk penger på noe du får lite igjen for, sier Sander Austad Dale (21).

Han er bedre kjent som Randulle, og driver Norges største spillkanal på norsk Youtube, med 150.000 følgere.

21-åringen legger ofte ut såkalte reaksjonsvideoer, der han åpner digitale forundringspakker med spillerkort i fotballspillet FIFA.

Spillerkortene bruker man i selve spillet: Jo bedre lag, jo enklere er det å slå motstanderen på den virtuelle fotballbanen.

– Pakkene kan inneholde alt fra en Cristiano Ronaldo til en Nicklas Bendtner, så det er veldig bingo. Man kan aldri forutse hva man får.

Barn bruker flere tusen kroner

Denne uken slippes en ny utgave av fotballspillet FIFA. Den mest populære modellen kalles «FIFA Ultimate Team», der spilleren kan sette sammen sitt drømmelag.

Men det koster.

Pakker med fotballkort av spillere kan åpnes med såkalte FIFA Points, som kan kjøpes for ekte penger.

NRK har vært i kontakt med flere foreldre som forteller om press fra barna på å bruke tusenvis av kroner for å oppgradere laget sitt i FIFA.

– Det er ikke tvil om at barna bruker det som gambling, sier tobarnsmoren Stine.

FIFA Points

De dyreste pakkene med FIFA-points i FIFA 20 koster over 800 kroner.

Foto: Skjermdump / EA Sports

– Bruker penger man ikke har

I over to år har Kulturdepartementet vurdert om loot-boksene i FIFA skal forbys som gambling. Denne uken kunne NRK fortelle at forslaget til ny pengespillov er satt på vent til 2020.

Randulle følges av tusenvis når han åpner FIFA-pakker, noe som genererer reklameinntekter fra Youtube. De mest populære FIFA-pakkene koster flere hundre kroner, uten at man er garantert å få et bra spillerkort.

– Om det blir definert som gambling, kan spillet også få 18-årsgrense. Jeg tenker at det egentlig burde være sånn. Det ofte små barn som blir ivrige, som vil bruke penger de nødvendigvis ikke har. Det kan være vanskelig å ha kontroll til tider.

På spørsmål om han støtter en lovregulering av loot-bokser i spill, påpeker Randulle at FIFA Points allerede er forbudt i Belgia og Nederland.

– Jeg er litt splittet. Jeg personlig hadde likt at FIFA ikke var «pay to win», sier Randulle, som likevel mener selskapet bak FIFA, EA Sports, har blitt flinkere til å gi premier for å spille spillet, fremfor å bruke penger.

Randulle åpner FIFA-pakker

Det er mye følelser i sving når Sander Austad Dale, også kjent som «Randulle», åpner FIFA-pakker på sin Youtube-kanal.

Foto: Skjermdump / YouTube

– Fristende for sårbare grupper

Til tross for at Kulturdepartementet i sin dataspillstrategi skriver at loot-bokser «inneholder mange av de samme elementene som fører til problemer med pengespill», er avgjørelsen om et eventuelt forbud, satt på vent.

Kristine Meek

Kristine Meek, direktør for kommunikasjon, rådgivning og analyse i Medietilsynet.

Foto: privat

NRK har vært i kontakt med flere eksperter og fagfolk, som er delt i synet på om det er behov for ytterligere regulering av loot-bokser i dataspill.

Også Medietilsynet er i tvil om regulering er riktig.

Likevel sier Kristine Meek, direktør for kommunikasjon, rådgivning og analyse, at hun anser loot bokser for å være problematiske, fordi de kan skape en fristelse for barn, unge og andre sårbare grupper.

– Medietilsynet mener at PEGI-systemet (som setter aldersanbefalinger på dataspill) bør ta denne problematikken mer på alvor, og enten høyne aldersanbefalinger for dataspill med denne typen innhold, eller i det minste gi foreldre bedre informasjon, skriver Meek i en e-post.

Meek sier Medietilsynet vil gjøre et nytt forsøk på å løfte problemstillingen innad i PEGIs medlemsorgan, på et møte i Dublin i november.

Lansering av FIFA 20 på en messe i Tyskland

Denne uken ble den siste utgaven av spillserien FIFA lansert, noe som er en stor begivenhet for mange dataspillentusiaster.

Foto: Martin Meissner / AP

Kulturstrøm

  • Fire semifinalevinnere i Virtuos

    Ti musikktalenter konkurrerte fredag om fire finaleplasser i NRKs klassiske solist-konkurranse Virtuos 2020. Vinnerne som går videre til finalen er Nikita Khnykin, piano, Daniil Letiagin, slagverk, Balder Hella Mikkelsen, cello og Mathias Rugsveen, trekkspill. Finalen avholdes lørdag 21. mars.

    Vinnere av semifinalen i Virtuos
    Foto: Robert Rønning / NRK
  • Bibliotekene ser digitale mørketall

    Halvparten av dem som henvender seg i skranken på Trondheim folkebibliotek trenger hjelp til noe helt annet enn å finne riktig bok. – Det er blitt et klasseskille. Det er sårt å se, sier Torunn Tømmervold, veileder ved Trondheim folkebibliotek.