Eksperter om pengebruk i dataspill: – Lovverket vil alltid henge etter

Spill som oppfordrer barn til å bruke penger er et økende problem, ifølge Barnevakten. Ekspertene er likevel uenige om et forbud mot forundringspakker i dataspill er riktig.

To voksne og et barn spiller den siste utgaven av FIFA på en spillmesse i Paris

POPULÆRT: To voksne og et barn spiller den siste utgaven av FIFA på en spillmesse i Paris. Spillet, som er umåtelig populært blant unge brukere, innbyr til utstrakt bruk av ekte penger for å oppnå suksess.

Foto: Kamil Zihnioglu / Kamil Zihnioglu

Denne uken slippes den 25. utgaven av fotballspillet FIFA. Brukeren må da begynne på null for å skaffe seg et slagkraftig lag.

Foreldre NRK har snakket med forteller at det fører til et sterkt ønske fra barna om å bruke ekte penger i spillet.

Samtidig opplyser Kulturdepartementet at forslag til ny pengespillov, der de såkalte «loot-boksene» i spill som FIFA behandles, er utsatt til neste år.

– Henger etter

Loot-bokser er en form for forundringspakker, der verdien av innholdet er ukjent på forhånd.

Leif Gunnar Vestbøstad Vik

Leif Gunnar Vestbøstad Vik, daglig leder i Barnevakten.

Foto: Barnevakten

Leif Gunnar Vestbøstad Vik er daglig leder i Barnevakten, som gir fakta og råd om barn, unge og medier. Stiftelsen er representert i Forum for spilltrender, et utvalg som har gitt regjeringen råd om hvorvidt «loot bokser» er gambling, og skal omfattes av pengespilloven.

I november i fjor kom forumet med sin rapport. I den het det at «norske myndigheter burde innta en mer aktiv rolle i arbeidet med loot-bokser». Likevel har Kulturdepartementet fortsatt ikke konkludert.

– Lovverket henger etter, og det vil det fortsatt gjøre. Man klarer ikke å henge med på alt som utvikler seg i sosiale medier. Det ser vi også med andre apper, som TikTok, YouTube, og mangel på filter for hindre skoleelever i å bli skadet av upassende innhold, sier Vik.

FIFA Points

Skjermbilde fra menyen i fotballspillet FIFA 20. Den største pakken med såkalte «FIFA Points» var på tilbud da bildet ble tatt, og kostet da 873 kroner. Poengene kan brukes til å åpne forundringspakker, såkalte «loot-bokser».

Foto: Skjermdump / EA Sports

– Ikke tatt høyde for

Trude Felde er jurist og seniorrådgiver i Lotter – og stiftelsestilsynet, og har også vært med i Forum for spilltrender.

Felde sier «loot bokser» har klare likhetstrekk med lotterier, men mener det er noen ulikheter. Hun viser til at kortene man kan få i loot-bokser i FIFA, i utgangspunktet ikke har noen reell økonomisk verdi.

Trude Felde i Lotteri- og stiftelsestilsynet

Trude Felde, jurist og seniorrådgiver i Lotter – og stiftelsestilsynet.

Foto: Presse / Lotteri- og stiftelsestilsynet

– Både innskudd og gevinst består ofte av noe annet enn vanlige penger. Det var det ikke tatt høyde for da lotteriloven ble skrevet i sin tid, sier Felde.

Felde mener man vet for lite om eventuelle skadevirkninger, til å ta stilling til et forbud mot loot-bokser per i dag.

– Vi etterlyser kunnskap, og et regelverk som tar høyde for at teknologien endrer seg. Det kan ikke være slik at man ikke får regulert noe, bare fordi det blir brukt andre begreper.

Danske forteller at han bruker 15.000 kroner årlig på FIFA

En dansk mann i voksen alder skriver i et forum for FIFA-spillere på Facebook at han har brukt om lag 15.000 kroner danske kroner årlig på FIFA-poeng siden 2009. NRK har forsøkt å komme i kontakt med mannen, uten hell.

Foto: Skjermdump / Facebook

– Spillselskapene slipper unna

Førsteamanuensis Rune Mentzoni ved Universitetet i Bergen har brukt 31.000 kroner på FIFA-pakker som en del av et forskningsprosjekt.

Han er klar på at han mener loot-bokser kjøpt for ekte penger, bør rammes av gambling-lovgivning.

Rune Mentzoni

Førsteamanuensis Rune Mentzoni ved Universitetet i Bergen.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

– Juridisk slipper spillselskapene ofte unna, fordi det man får ikke er av økonomisk verdi - som er et krav mange land har for å definere noe som gambling, sier Mentzoni.

Han mener dette er et blindspor som stammer fra en tid hvor virtuelle gjenstander ikke fikk like mye oppmerksomhet.

– I dag vet vi at virtuelle gjenstander, slik som Ronaldo, Messi og de andre beste FIFA-kortene, kan være svært attraktive for folk. Det er noe man er villig til å bruke mye penger for å prøve å få fatt i, sier Mentzoni.

– Kan ikke si «fy-fy» til alt

Vik i Barnevakten sier på generelt grunnlag at spill som oppfordrer barn til å bruke penger, er et økende problem.

Barnevakten er stadig i kontakt med foreldre som ønsker mer regulering, for å slippe å måtte stå i en skvis om «at andre barn får lov, og ikke mitt barn».

Samtidig er Vik tydelig på at Barnevakten mener det kreves tungtveiende grunner for å forby ny teknologi.

– Det er viktig å få fram fakta før man kommer med konklusjoner. Vår generelle holdning har vært at i stedet for å si «fy-fy» til alt, er det viktig å følge med på den digitale utviklingen.

– Vant til å tilpasse seg

Gaute Godager er psykolog og videospillutvikler. Han og mener det er på tide å få på plass et regelverk som gjør at loot-bokser rammes av pengespill-lovgivningen.

Psykolog Gaute Godager

Psykolog og spillutvikler Gaute Godager.

Foto: Ola Hana / NRK

Selv om spillbransjen vil motsette seg et lovforslag, mener Godager det vil være uproblematisk å innordne seg.

I Belgia og Nederland er det allerede vedtatt forbud mot loot-bokser. Det betyr at spillere med en belgisk eller nederlandsk internettadresse, ikke får tilgang til pakker med FIFA-kort i spillet.

– Vi har et gamblingmonopol i Norge, og spillbransjen er vant til å forholde seg til at det er ulik nasjonal lovgivning. Det blir som med snus-boksene, der tobakksindustrien sa det ikke var mulig, men det er det, sier Godager.

Ikon-pakke i FIFA 20

Noe av det beste man kan få i en loot-boks i FIFA, er en såkalt «ikonspiller». Fargerike animasjoner når en loot-boks åpnes, bidrar til spenningen.

Foto: Martin H. W. Zondag

Kulturstrøm

 • Kvinnekamp til Kairo bokmesse

  Marta Breen er den første norske forfattaren som er invitert til å delta i det offisielle programmet på bokmessa i Kairo. Anledninga er at teikneserieboka ho har laga saman med illustratør Jenny Jordahl, «Kvinner i kamp – 150 år med frihet, likhet, søsterskap», er omsett til arabisk.

  Bokmessa i Kairo (CIBF) er den største og eldste bokmessa i den arabiske verda. Den trekkjer hundrevis av forlag frå hele verda og har rundt 2 millioner årlege besøkjande. CIBF går av stabelen 27. januar til 7. februar.

  «Kvinner i kamp» er seld til 28 land.

  Boka Kvinner i kamp på arabisk og forfatteren Marta Breen
  Foto: Cappelen Damm
 • Mannen som anga Anne Frank truleg avslørt etter 77 år

  Ei ny etterforsking har identifisert ein person, mistenkt for å ha avslørt Anne Frank og hennar familie til nazistane.

  Anne Franks dagbok er den mest kjente førstehandskjelda om jødisk liv under krigen. Ho døydde i ein konsentrasjonsleir i 1945, 15 år gamal, etter to år i skjul.

  Eit team, inkludert ein eks-FBI-agent, sa at ein jødisk mann i Amsterdam truleg tysta på Frank-familien for å redde sin eigen familie, skriv BBC.

  Teamet, beståande av historikarar og andre ekspertar, brukte seks år med moderne etterforskingsteknikkar for å kome til bunns i saka.

  Anne Frank
 • Nedskalerer feiring av samenes nasjonaldag

  Det blir likevel ikke noen storstilt feiring av samenes nasjonaldag i Trondheim. Dermed utsettes konserter, utstillinger, matfestival, samisk marked og flere andre arrangementer.

  – Vi har jo hatt ambisjoner om en hel del tusen besøkende, og det er klart at det kan vi ikke gjøre nå, sier Stig Vikan.

  Han er leder for Tråanten Saemien Dåehkie, som er en paraplyorganisasjon for samiske lag og foreninger i Trondheimsområdet.

  Med det smittetrykket som fortsatt er i Norge, tror han at mange fortsatt vil unngå større offentlige arrangementer på grunn av stor smittespredning.

  Det ville heller ikke være et alternativ å måtte plukke ut et begrenset antall folk som får delta på kulturarrangementene.

  – Vi skal være åpne og inkluderende for alle, så derfor utsettes det meste, og så arrangerer vi i stedet en samisk vårfest i Trondheim, sier han.

  Dato for vårfesten er ikke bestemt. Det er heller ikke avgjort hva slags markering som vil gjennomføres i Trondheim 6. februar.

  Dette er noe av det som nå planlegges:

  – Flagging og belysning av Rockheim

  – Lunsj i regi ordføreren i Trondheim (avhengig av retningslinjer for smittevern)

  – Utendørsmarkering på Elsa Laula Renbergs plass med taler

  – Gudstjeneste i Nidarosdomen

  Loga davvisámegillii dás.

  Nidarosdomen
  Foto: Linda Bjørgan / NRK