Hopp til innhold

– Vanskelig å ta noe sånt seriøst

Programleder Yasmin Syed engasjerer mange med sitt program «Dialektriket». Noen mer enn andre.

Yasmin Syed og seerbrev

Yasmin Syed skvatt litt da hun åpnet opp dette brevet fra en misfornøyd seer, som mente hun 'som er innvandrer' ikke kan vite noe som helst om norsk språkhistorie og dialekter.

Foto: Yasmin Syed/Anne Liv Ekroll/NRK

Søndag ble andre program i språkserien sendt på NRK1, og tilbakemeldingene fra publikum har i hovedsak vært svært så positive. Men for én seer falt det tungt for brystet at Syed, som kommer fra nynorskpioner Aasmund Olavsson Vinjes fødested, påpekte at riksmål stammer fra dansk.

– Da jeg la ut brevet på min offisielle Facebook-side i går kveld, hadde jeg ikke forventet at det skulle bli så mye oppmerksomhet rundt det, innrømmer Yasmin Syed overfor NRK.no.

Les også: Jakter på landets beste dialektord

Nett-TV: Se «Dialektriket» her

Fullt av skrivefeil

Allerede har over 2000 personer «likt» innlegget, mens 900 har delt det videre. Også på Twitter er brevet delt nærmere 400 ganger. Mange kommenterer det komiske i at brevskriveren, som tilsynelatende brenner sterkt for riksmål, klarer å få så mange språkfeil, tegnsettingsfeil og faktafeil inn i den forholdsvis korte meldingen.

– Jeg måtte jo bare le da jeg leste det, det er vanskelig å ta noe sånt seriøst, sier programlederen.

Les også: – Østfold er bunnen og Vinje er toppen

Artikkelen fortsetter under bildet

Dialektriket

Yasmin Syed dramatiserte den norske dialekthistorien på ett minutt i første program av Dialektriket. Kanskje det var dette som falt brevskriveren tungt for brystet?

Foto: NRK

Hun synes det er fantastisk at det norske språket engasjerer så mye som det gjør, og føler at tilbakemeldingene tyder på at redaksjonen har truffet 100 prosent med programideen.

– Det er tydelig at det ligger mye følelser rundt dette, mener Syed.

Les også: 113: Det er ikkje alltid vi forstår kva folk seier

Fasiten:

For ordens skyld: Riksmål baserer seg på den danske skriftspråktradisjonen i Norge på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Knud Knudsen er norsklæreren som ønsket å fornorske det danske skriftspråket, men riksmål og bokmål skilte lag etter flere radikale reformer i 1917, 1929 og 1938.

Les også: Skiftar dialekt og namn: Ho er Runa på Vestlandet og Victoria på Austlandet

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)

 • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

  Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

  Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

  I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

  Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

  Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
  Foto: Ashley Landis / AP