Jakter på landets beste dialektord

Stusslistuggun, sjuttu eller moillkose? Nå kan du være med og avgjøre hva som er Norges beste dialektord.

Dialektaksjonen

Hva er Norges beste dialektord? Denne svært utbredte hilsenen kan utmerket godt krype helt til topps i konkurransen. Fra venstre: Waheed Ahmed, Abed Miralikhel og Anwer Shan.

Foto: Hanne Marie Molde

I forbindelse med Språkåret 2013 skal NRK mobilisere landet til å stemme fram hva som er vårt beste dialektord. Og om ordet har oppstått på Holmlia eller på Ål er likegyldig.

Både hyperlokale ord som stammer fra svunnen tid – og nye, urbane ord, som har lånt fra andre språk, skal dras fram i lyset.

– Språket og dialekten er i stadig utvikling, og noen ord forsvinner, mens andre nye kommer til. Hensikten med prosjektet er å samle fine ord som hele folket kan være glade i – på tvers av dialektene, sier prosjektleder i NRK Kristin Helgeland Hauge.

Denne uken lanserte NRK en nettportal hvor folk selv kan legge inn ord man synes fortjener oppmerksomhet – i tillegg til at man kan stemme fram både egne og andres ord. Prosjektlederen sier at folk i alle aldersgrupper er opptatt av dialektord, og at det allerede finnes mange fora på nettet hvor de deles og diskuteres.

– Da synes vi det er gøy å forsøke å samle alt på ett nettsted, og det er nesten utrolig at ingen ser ut til å ha gjort dette før, sier Helgeland Hauge.

Dialektaksjonen

Oddvin Igland fra Bremanger i Sogn og Fjordane med et dialektord som er synonymt med å ikke være helt i form.

Foto: Kristin Helgeland Hauge

Stor interesse

Hun understreker at målet ikke er å finne det fineste eller styggeste ordet, men det ordet som folk liker best å ha i dialekten sin, eller som de synes det er morsomt å høre i andre dialekter. Allerede har det kommet inn en rekke ordforslag, og ordmengden kan etter hvert bli stor.

– Det første døgnet fikk vi inn over 2000 dialektord. Fortsetter det slik, slår vi Ivar Aasens ordbok fra 1873 før det har gått en måned, sier prosjektlederen og ler.

For å gjøre det mer oversiktlig for alle, kan man oppgi hvilken kommune man hører hjemme i når man vil legge inn eller stemme på dialektord.

– Og for hver kommune og fylke genereres det en ordsky (se under), som viser hvilke ord som har fått flest stemmer, sier Helgeland Hauge.

– Vil det ikke være uenigheter om skrivemåter på enkelte ord?

– Jo, og der må vi prøve å samle ord med samme betydning, men vi legger bare sammen ord med små ulikheter på skrivemåte. Et viktig poeng med ordinnsamlingen er jo å vise mangfoldet, så det må også være synlig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Denne ordskyen viser hvilke ord som fredag ettermiddag hadde fått flest stemmer på landsbasis på nettsidene til Dialektaksjonen.

Skal hedre vinnerordet

Kristin Helgeland Hauge

– Det første døgnet fikk vi inn over 2000 dialektord. Fortsetter det slik, slår vi Ivar Aasens ordbok fra 1873 før det har gått en måned, sier prosjektleder Kristin Helgeland Hauge.

NRK spiller nå inn en seksepisoders TV-serie ved navn Dialektriket, som skal vises til høsten, med Yasmin Syed som programleder.

– Vi synes det er fascinerende hvor viktig dialekten er for folk. Serien tar for seg alle følelsene dialektene vekker i oss – hvorfor de gjør oss stolte og glade og samtidig sinte og såre, forteller Helgeland Hauge.

Språkåret 2013 skal avsluttes med at man kårer Norges beste dialektord, og det er kun folkets stemmer som avgjør hvilket ord det blir. Prosjektledelsen har ikke bestemt seg for hvordan de skal hedre og markere det ordet som vinner hele kåringen.

– Vi ser hvordan det hele utvikler seg, men om det er noen som har gode forslag til hvordan Norges beste dialektord bør feires så er det bare å ta kontakt, sier Helgeland Hauge.

Kulturstrøm