Hopp til innhold

– Østfold er bunnen og Vinje er toppen

Ifølge språkforsker Arne Torp er det liten tvil om at det finnes et dialekthierarki i Norge. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, er enig og innrømmer at hun bevisst har gått bort fra sin opprinnelige Østfold-dialekt.

Se kong Harald, Fredrik Skavlan og Dorthe Skappel snakke andre dialekter enn vi er vant til å høre fra dem.

Se kong Harald, Fredrik Skavlan og Dorthe Skappel snakke andre dialekter enn vi er vant til å høre fra dem.

Tro det eller ei, så kan dialekten du snakker ha mye å si for karrieremuligheter. Språkforsker Arne Torp, mener det er beklagelig men sant at et dialekthierarki legger begrensninger på oss i yrkeslivet. Han trekker frem Østfold-dialekten som en versting.

– Det er et følsomt tema å si at noen dialekter er gjevere enn andre. Østfold-dialekten er dessverre noe av det verste, og det er selvfølgelig språklig ubegrunnet. Derfor er det mange fra Østfold som legger om – nesten ingen våger å snakke noe som ligner på dialekten, sier Torp til NRK.no.

På søndag er det premiere på Dialektriket – programmet som tar for seg nordmenn og dialekter. Senere i serien handler det om temaet dialekthierarki.

La bevisst om

Språkforskeren trekker frem Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, som eksempel på østfoldinger som har lagt om dialekten.

Kjersti Løken Stavrum

Kjersti Løken Stavrum har bevisst lagt om, og snakker ikke lengre Sarpsborg-dialekt.

Foto: NTB scanpix

– Hun har uttalt at hun ikke kunne snakke Sarpsborg-dialekt hvis hun skulle ha sjans til å komme frem i verden, sier Torp.

Stavrum bekrefter dette, og stiller seg bak Torps påstand om et dialekthierarki.

– Jeg tror fullt og fast at det ikke hadde vært så lurt om jeg hadde snakket Østfold-dialekt. I en debatt satte jeg dette på spissen og uttalte at jeg nok ikke hadde vært generalsekretær i dag hadde jeg pratet den dialekten, sier Stavrum til NRK.no.

Hun er født og oppvokst i Sarpsborg, og hadde lenge den klassiske Østfold-dialekten, og mener det er flere dialekter man nesten ikke hører på riksnivå i Norge. Østfold-dialekten er en av dem.

– Du skal lete lenge etter noen ledende på nasjonal arena som snakker slik «Raymond» snakker. Jeg skulle ønske at påstanden min er feil, men jeg tror ikke den er det, sier Stavrum.

  • Se kong Harald snakke Østfold-dialekt i videoen øverst i saken

Fikk anonymt brev

Etter noen år flyttet hun med familien til Askim, og brukte oftere a-endinger når hun snakket enn før.

– Av naturlige årsaker mistet jeg slengen og den klassiske «Raymond»-måten å snakke på, sier Stavrum, som innrømmer at det er unaturlig for henne å snakke Østfold-dialekt i dag.

For flere år siden deltok hun i en debatt, og mottok i ettertid et anonymt brev fra en som kommenterte hvor latterlig det var av henne å bruke a-endelser. Vedkommende var svært kritisk, og mente hun snakket med a-endelser i et forsøk på å være mer folkelig.

Ingen statsminister med Østfold-dialekt

Andre verstinger Torp trekker frem er Toten- og Hedmark-dialekt. Tidligere finansminister, Sigbjørn Johnsen, har derimot vist at man kan bli tatt på alvor selv om man har Hedmark-dialekt.

– I hans tilfelle kan det ha nærmest ha vært en fordel, men jeg tror ikke det hadde gått så bra med den dialekten i næringslivet. Som politiker og finansminister er den grei nok, og virker som et alibi for ærlighet, sier Torp.

Arne Torp

Språkforsker Arne Torp trekker frem Østfold-dialekten som en versting.

Foto: Ram Gupta / UiO

Hadde Jens Stoltenberg blitt statsminister dersom han for eksempel hadde snakket Østfold-dialekt?

Det tror jeg hadde vært veldig tungt.

Ifølge Torp er den velkjente Østfold l-en på fremmarsj i Oslo. De unge bruker den, og den blir forbundet med deres språk. Likevel er l-en ganske stigmatisert i hovedstaden.

– Det er ingen som vil stå frem som ung og dum hvis de ikke er unge, sier Torp, og legger til at den til forveksling er lik en tykk l.

– Ikke alle er klar over forskjellen. Et eksempel er Oslo- og Østfold-uttalen av ordet «alle» og «holde». Etter vokalene a og å er det ikke ok med Østfold-l, mens det er helt greit etter andre vokaler i ord som «følge» og «tulle».

Vinje er toppen

I motsetning til Østfold-dialekten er Vest-Telemark-dialekten ganske grei å stille med. Herfra kommer folkevisene, og Odd Nordstoga – til og med programlederen for Dialektriket, Yasmin Syed.

– Min påstand er at Østfold er bunnen og Vinje er toppen, og jeg tror en god del er enige med meg. Men igjen er dette basert på folks fordommer, smak og behag, og er ikke språklig begrunnet, understreker Torp.

Yasmin Syed

Programleder for Dialektriket, Yasmin Syed, synes man bør satse på å avvikle dialekthierarkiet.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Programleder for Dialektriket, Yasmin Syed, er naturlig nok glad for at Torp synes Vinje-dialekten er fin. Men hun tror det kan få negative konsekvenser at Østfold-dialekten ses på som den verste.

– Jeg synes det er veldig trist. Det gjør at østfoldingene ikke tør å snakke dialekt. Jeg håper trenden kan snu, så kan vi kanskje satse på å avvikle dialekthierarkiet, spør programlederen.

Etter å ha bodd 23 år i Oslo innrømmer hun at det er vanskelig å holde på dialekten.

– Jeg har faktisk ikke bodd i Vinje på 31 år, så det er helt klart at det blir vanskelig å holde på dialekten. Men den ligger der klar til bruk når det trengs, sier Syed som er ganske sikker på at det er en del ord hun har glemt eller ikke bruker lengre.

Første episode av Dialektriket ser du søndag klokka 20.15 på NRK 1

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)