Hopp til innhold

Wes Anderson vurderer Sverige

Stjerneregissøren med norske og svenske aner åpnet Cannes-festivalen med filmen «Moonrise Kingdom» i dag. NRK møtte ham på stranda. Se videoen.

Video 835fbd8b-8c3b-4abb-a6e5-c25bbf03bd35.jpg

Wes Anderson i Cannes

Stjerneregissøren Wes Anderson fikk æren av å åpne årets Cannesfestival med sin nye film «Moonrise Kingdom» da fastivalen ble innledet i forrige uke.

Det er en spesiell ære å få åpne Cannesfestivalen, og i dag møtte regissøren pressen, sammen med et knippe av hovedrolleinnehaverne i filmen.

– Det var rørende å få den æren. Film er en så stor del av livet mitt, og jeg har aldri tidligere vært en del av noe som er så tett knyttet til filmhistorie, sier Wes Anderson til NRK.

LES OGSÅ: Vil drepe Hitler i 3D
LES OGSÅ: Nekter å vise Gullpalme-nominert film i Israel

Vil gjenskape barndommen

«Moonrise Kingdom» er Andersons sjuende spillefilm. Filmen handler om to nyforelskede tolv-åringer som rømmer hjemmefra.

– Hvorfor ville du lage film om dette?

– Minnet om den følelsen fra barndommen har blitt sittende fast hos meg, så jeg ville gjenskape og utvide den opplevelsen. Måten opplevelsen plutselig tar over hele livet ditt. Når du er tolv år gammel, har du ikke opplevd det før, og det kan lamme deg fullstendig, sier han.

Wes Anderson er Hollywoods regissøryndling akkurat nå, med særegne storfilmer som «Royal Tenenbaums», «Den fantastiske Mikkel Rev» og «Livet under vann» bak seg. Alle er kritikerroste, og Anderson får alltid med seg de store stjernene.

LES OGSÅ: – Viser at Oslo ikke bare er mørkt, kaldt og dyrt
LES OGSÅ: Film om Ullmann og Bergman i Cannes

– En ære å bli invitert tilbake

«Moonrise Kingdom» har et galleri av superstjerner, som Bruce Willis, Tilda Swinton, Edward Norton og Bill Murray. Murray har spilt i nesten alle Andersons filmer. Murray mener det er en ære å få delta i Andersons prosjekter.

– Det er en ære å bli invitert tilbake. Når man jobber med en regissør, tenker man at man kanskje aldri ser dem igjen. Andre ganger håper du at du aldri ser dem igjen, sa Murray under en pressekonferanse i Cannes i dag.

LES OGSÅ: Cohen og Osama vekker oppsikt i Cannes
LES OGSÅ: «Twilight»-par på vei til Cannes

Vurderer Sverige

For et norsk publikum som nærmer seg sitt 200-årsjubileum, smaker det kanskje ekstra godt at Anderson har både svenske og norske aner, noe regissørens far har innprentet i ham fra ung alder.

– Det er en del av hans identitet, han delte den med meg, og det er noe jeg alltid har vært veldig klar over, sier han.

– Har du noensinne vurdert å lage en film i Norge eller Sverige?

– Ja, det har jeg. Jeg har tenkt på Sverige. Jeg har et nytt prosjekt, der jeg har tatt inspirasjon fra Roy Anderssons filmer (regissøren bak Sanger fra andre etasje, journ. anm.) . Det kan være mulig å ta med meg deler av det til Sverige, og bruke noen av hans teknikker, sier han.

LES OGSÅ: Alltid en skandale på filmfestivalen i Cannes

Kulturstrøm

 • Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

  Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

  Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. (NTB)

  Henri Luxembourg
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Best akkurat nå

  – Frå «alt går bra» til «Alt du sa»: Den nyaste låta handlar om å klamre seg fast i fortida og den framtida ein trudde ein skulle ha med ein person. Det er ikkje til å ta feil av, for den startar med linja: «Kvar kveld skrive eg nummeret ditt på skjermen, for eg late som vi holde kontakt», skriver journalist Maria Wilberg om gruppa Vettche sin låt.