Wes Anderson vurderer Sverige

Stjerneregissøren med norske og svenske aner åpnet Cannes-festivalen med filmen «Moonrise Kingdom» i dag. NRK møtte ham på stranda. Se videoen.

Video 835fbd8b-8c3b-4abb-a6e5-c25bbf03bd35.jpg

Wes Anderson i Cannes

Stjerneregissøren Wes Anderson fikk æren av å åpne årets Cannesfestival med sin nye film «Moonrise Kingdom» da fastivalen ble innledet i forrige uke.

Det er en spesiell ære å få åpne Cannesfestivalen, og i dag møtte regissøren pressen, sammen med et knippe av hovedrolleinnehaverne i filmen.

– Det var rørende å få den æren. Film er en så stor del av livet mitt, og jeg har aldri tidligere vært en del av noe som er så tett knyttet til filmhistorie, sier Wes Anderson til NRK.

LES OGSÅ: Vil drepe Hitler i 3D
LES OGSÅ: Nekter å vise Gullpalme-nominert film i Israel

Vil gjenskape barndommen

«Moonrise Kingdom» er Andersons sjuende spillefilm. Filmen handler om to nyforelskede tolv-åringer som rømmer hjemmefra.

– Hvorfor ville du lage film om dette?

– Minnet om den følelsen fra barndommen har blitt sittende fast hos meg, så jeg ville gjenskape og utvide den opplevelsen. Måten opplevelsen plutselig tar over hele livet ditt. Når du er tolv år gammel, har du ikke opplevd det før, og det kan lamme deg fullstendig, sier han.

Wes Anderson er Hollywoods regissøryndling akkurat nå, med særegne storfilmer som «Royal Tenenbaums», «Den fantastiske Mikkel Rev» og «Livet under vann» bak seg. Alle er kritikerroste, og Anderson får alltid med seg de store stjernene.

LES OGSÅ: – Viser at Oslo ikke bare er mørkt, kaldt og dyrt
LES OGSÅ: Film om Ullmann og Bergman i Cannes

– En ære å bli invitert tilbake

«Moonrise Kingdom» har et galleri av superstjerner, som Bruce Willis, Tilda Swinton, Edward Norton og Bill Murray. Murray har spilt i nesten alle Andersons filmer. Murray mener det er en ære å få delta i Andersons prosjekter.

– Det er en ære å bli invitert tilbake. Når man jobber med en regissør, tenker man at man kanskje aldri ser dem igjen. Andre ganger håper du at du aldri ser dem igjen, sa Murray under en pressekonferanse i Cannes i dag.

LES OGSÅ: Cohen og Osama vekker oppsikt i Cannes
LES OGSÅ: «Twilight»-par på vei til Cannes

Vurderer Sverige

For et norsk publikum som nærmer seg sitt 200-årsjubileum, smaker det kanskje ekstra godt at Anderson har både svenske og norske aner, noe regissørens far har innprentet i ham fra ung alder.

– Det er en del av hans identitet, han delte den med meg, og det er noe jeg alltid har vært veldig klar over, sier han.

– Har du noensinne vurdert å lage en film i Norge eller Sverige?

– Ja, det har jeg. Jeg har tenkt på Sverige. Jeg har et nytt prosjekt, der jeg har tatt inspirasjon fra Roy Anderssons filmer (regissøren bak Sanger fra andre etasje, journ. anm.) . Det kan være mulig å ta med meg deler av det til Sverige, og bruke noen av hans teknikker, sier han.

LES OGSÅ: Alltid en skandale på filmfestivalen i Cannes

Kulturstrøm

 • Mathias Calmeyer er død

  Skuespilleren, dramatiker og regissør Mathias Calmeyer har gått bort etter lang tids sykdom, melder Dagbladet. Han ble 57 år gammel. Calmeyer er sønn av skuespiller Joachim Calmeyer. Han etterlater seg kona Janne Langaas og to barn.

  Mathias Calmeyer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • ZZ Top-musiker Dusty Hill er død

  Ifølge bandvennene i ZZ Top, Billy Gibbons og Frank Beard, døde Dusty Hill hjemme i Houston, Texas. Bassisten ble 72 år. – Vi er dypt lei oss over å høre nyheten om at vår venn, Dusty Hill, har gått bort mens han sov hjemme i Houston. Vi, sammen med en hærskare av av ZZ Top-fans over hele verden, vil savne din stødige tilstedeværelse, skriver bandet på sin Facebook-side.

  Dusty Hill
  Foto: Lionel Cironneau / AP
 • Blodig ekteskapskomedie fra Wirkola

  I filmen «I onde dager» er ekteparet, spilt av Aksel Hennie og Noomi Rapace, møkk lei hverandre, og begge har tenkt å drepe den andre på en hyttetur. En hemningsløs og kullsvart liten ekteskapskomedie fra Tommy Wirkola, mener Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "I onde dager" av Tommy Wirkola. Axel Hennie og Noomi Rapace sitter på veranda og spiser og drikker vin om høsten
  Foto: SF Studios