Hopp til innhold

Vil drepe Hitler i 3D

Mannen bak «måne-nazi-filmen Iron Sky» vil nå lage film av den norske tegneserien «Jeg drepte Hitler».

Video Månenazi-regissør vil lage sci-fi-serie

Månenazi-regissør Timo Vuorensola vil nå drepe Hitler – i 3D.

Foto: Martin Aas / NRK

Timo Vuorensola fikk mye oppmerksomhet med sin siste film, Iron Sky. Ikke bare fordi filmen kom i stand takket være uortodoks finansierng , men den svevende historien om månebosatte nazister som invaderer jorden var også noe utenom det vanlige.

Under den pågående filmfestivalen i Cannes, har Vuorensola røpet at han nå planlegger ikke mindre enn to forløpere til Iron Sky. Da skal vi blant annet få vite hvordan nazistene kom seg til månen.

I tillegg har han et nytt prosjekt på trappene, skriver Screen Daily.

Digital Hitler i 3D

Jason: "Jeg drepte Hitler"

Tegneserien «Jeg drepte Hitler», som snart blir film.

Foto: Schibstedforlagene
Tegneserieskaperen Jason, alias John Arne Sæterøy

Den prisbelønte tegneserieskaperen Jason, alias John Arne Sæterøy, har laget «Jeg drepte Hitler»

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Selv om mange tyskere rynket litt på nesen da Iron Sky hadde premiere i Berlin, har ikke det stoppet Vuorensola fra å lage historier med nazitema. For også denne gang er nazister og science fiction stikkord.

I «I killed Hitler» møter vi to engelske leiemordere som blir sendt tilbake i tid av en gammel vitenskapsmann for å drepe Adolf Hitler

Filmen, som visstnok skal lages i 2013, skal filmes i 3D, og det skal også gjenskapes en digital versjon av den tyske «føreren».

Teknikken de skal bruke ligner visst den som ble brukt for å lage figuren Gollum i Ringenes Herre-filmene, forklarer regissøren selv.

– Vi skal ta det et skritt videre og lage en troverdig figur, sier Vuorensola til Screen.

Norsk tegneserie

Historien om de innleide pistolmennene som skal på førerjakt stammer fra tegneserien «Jeg drepte Hitler», av den norske tegneserieskaperen John Arne Sæterøy, bedre kjent som Jason.

Sæterøy, som bor i Frankrike, har opparbeidet seg et navn i utlandet med sine tegneserier, og har fått flere priser for sitt arbeid. For «Jeg drepte Hitler» vant han den prestisjetunge Eisner-prisen i 2008.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober