Alltid en skandale på filmfestivalen i Cannes

De store stjernene har alltid funnet veien til den røde løperen på Frankrikes riviera i mai. Det er igjen tid for Filmfestivalen i Cannes og kanskje nok en skandale.

Birger Vestmo

Birger Vestmo

Foto: Pressetjenesten / NRK

Filmfestivalen i Cannes er verdens viktigste utstillingsvindu for ny verdensfilm, både for den etablerte Hollywoodeliten, men også de mindre aktører fra andre verdenshjørner. Den er langt frempå når det gjelder å finne nye talenter, og også ta vare på de gamle, sier NRKs filmekspert, Birger Vestmo, som skal til Cannes for femte gang i år.

– Programmet er ikke plagsomt preget av de store stjernene, men det levner ingen tvil om at vi også i år vil se mye bra film, sier han.

Glitter og glamour

I mai blir den lille franske feriebyen på Frankrikes riviera fylt til randen av glitter og glamour. Filmstjerner, filminteresserte og journalister strømmer til byen for å få med seg det siste og beste av film og dessuten det hotteste sladder om stjernene.

Grace Kelly

Grace Kelly

Foto: AP

Festivalen ble åpnet første gang allerede i 1946, men det var på 50-tallet festivalen virkelig ble populær, takket være stjerner som Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot og Gary Grant.

– Alt er så ferskt og nytt og blir vist for aller første gang. Det er er her man får de første reaksjonene fra et kresent publikum som vil indikere om filmen vil leve et langt eller kort liv på kino.

Drømmen for mange av filmskaperne som blir invitert til Cannes, er å stikke av med den prestisjefylte Gullpalmen. I fjor var det den amerikanske filmen «The Tree of Life» som vant prisen. Ingen nordmenn er blitt viet denne ære.

Pål Bang-Hansen

Pål Bang-Hansen

Pål Bang-Hansen

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Her hjemme ble vi i mange år kjent med festivalen og dens stjernegalleri gjennom Pål Bang-Hansen, som fra 1962 årlig rapporterte fra Cannes med sin noe karakteristiske stemme og intervjuteknikk. I dokumentaren «Dager med Pål» fulgte NRK Pål Bang-Hansen på hans 45. og siste tur til Cannes.

Også de som sitter i juryen i Cannes er gjenstand for stor oppmerksomhet. I 2005 var Liv Ullmann juryformann på festivalen, i 2011 satt Linn ullmann i juryen. I år er det Nanni Moretti, som var med med egen film i fjor. Blant medlemmene i juryen finner vi Ewan Mc Gregor og Jean-Paul Gaultier.

Ewan McGregor

Ewan McGregor

– Det er alltid spennende å se hvem som havner i juryen. Det er alltid store kjente navn der. Sammensetningen av juryen vil være avgjørende for hvilken film som vinner Gullpalmen.

Alltid en skandale

Det dreier seg ikke bare om glitter og glamour. På Filmfestivalen i Cannes er man suveren til å plukke ut det ypperste innen filmkunst.

Video Pål Bang-Hansen intervjuer John Lennon

Pål Bang-Hansen intervjuer John Lennon

– Programmet fremstår som viktig og relevant, et som andre festivaler kan se langt etter.

Det er aldri en festival uten at noen går fra kinosalen i protest. Og det ligger alltid en større eller mindre skandale på lur. I fjor ble Lars Von Trier utestengt fra festivalen for sine klønete uttalelser om Hitler. Han spøkte med at han var nazist under en pressekonferanse for sin film Melancholia, noe som ikke ble godt mottatt.

Kulturstrøm

 • Rolling Stones-trommeslageren syk

  80 år gamle Charlie Watts må la trommestikkene ligge når The Rolling Stones gjenopptar sin USA-turne neste måned. Bandet forteller at han trenger tid til å komme seg etter et uspesifisert medisinsk problem. Steve Jordan stepper inn for Watts.

  Laster Twitter-innhold
 • Selger produksjonsselskapet

  Reese Witherspoon selger produksjonsselskapet Hello Sunshine, som hun grunnla i 2016. Det ble grunnlagt med tanken å skape filmer og TV-serier med kvinner i fokus. Nå sier kilder til The New York Times at Hello Sunshine er verdsatt til rundt 900 millioner dollar. Det er ukjent hvor stor salgssummen er.

  Hello Sunshine vokste til å bli en maktfaktor i Hollywood, med suksesser som HBOs «Big Little Lies» – der Reese Witherspoon selv spilte en av rollene, så vel som Apple TV+ sin flaggskipsserie «The Morning Show». Også der stod hun på rollelisten.

  (NTB)

  Reese Witherspoon
  Foto: JEAN-BAPTISTE LACROIX / AFP
 • Skamløs storkommers på sitt beste

  Superheltfilmen «The Suicide Squad» er en «reboot» av filmen ved samme navn fra 2016. Sist ble det terningkast 3, men nå gir NRKs filmanmelder Birger Vestmo terningkast 5 og skriver: – Den er mye bedre på alle områder, og er både tøffere, råere og morsommere.

  Fra filmen "The Suicide Squad", 2021.
  Foto: SF Studios