NRK Meny
Normal

Viva la France

Drist deg ut i den franske kjøkken, sett fransk pai på menyen.

Quiche
Foto: Marie Melgård / NRK

Quiche med purre og bacon

Dette trenger du til paideig:

500 gr hvetemel

250 gr kaldt smør i terninger

2 dl kaldt vann

Fyll:

3 dl matfløte eller creme fraiche

3 egg

1 purre

150 gr bacon

250 revet ost (for eksempel jarlsberg og cheddar)

Salt og pepper

Smør og olje til steking

 

Quiche Lorraine
Foto: Marie Melgård / NRK

Slik går du frem:

Kutt smøret i terninger og kjør smør, mel og vann raskt sammen i en foodprosessor. Pakk deigen inn i plastfolie, og la den hvile i minst 30 min i kjøleskapet. Kjevl ut og legg i en terteform. Forstek paibunnen på 190 gr i ca 12 min.

Del purren på langs, skyll og tørk den godt. Skjær purren i skiver og baconet i små biter. Stek det hele lett i en stekepanne, og ha det over i tertebunnen sammen med osten.

Visp sammen egg og creme fraiche og smak til med salt og pepper. Hell blandingen over i tertebunnen og stek den ved 180 gr i 45 min. Quichen skal blåse seg opp og virke fast når du rister på den.

Tomatmarmelade:

1 boks cherrytomater

Saften av 1 lime

4 ss sukker

Slik går du frem:

Kok opp limesaft og sukker i en liten kasserolle, del tomatene i to og ha dem over i sukkerlaken. La det småkoke til væsken får sirupskonsistens. Tomatmarmeladen kan serveres varm eller kaldt. Lag gjerne dobbelt prosjon når du først er i gang.

Serveres med tomatmarmelade og en grønn salat. Bruk gjerne en sennepsvinagrette (http://www.nrk.no/magasin/tidlig/1.4849683) på salaten.

Kulturstrøm

  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.