NRK Meny
Normal

Helstekt indrefilet av okse

Lag helstekt indrefilet med potetfondant og rødvinssmør til 17.mai, og roastbiff-pålegg i samme slengen!

Helstekt indrefilet med potetfondant og rødvinssmør
Foto: André Strand / NRK

Til fire personer trenger du:

Ca 1,4 kg indrefilet av okse

200 g kongeøsterssopp

250 g aspargesbønner

250 g babygulrot

5 sjalottløker

1 persillebunt

4 store poteter

500 g usaltet smør

En god kvist timian

5 fedd hvitløk

2 dl rødvin

4 ss balsamicoeddik

2 dl oksekraft

2 ss sukker

2 sitroner

Olje til steking

Salt og pepper

Slik gjør du det:

Bind opp kjøttet med hyssing. Gni inn steken med salt og pepper og brun den på en medium varm panne - sammen med smør, olje, hvitløk og timian. La kjøttet hvile i 5 min. Sett deretter steken i ovnen i ca 15 min på 160 grader. Ta steken ut og la den hvile. Sett den inn i ovnen på nytt i 15 min.

Ha rødvin, balsamicoeddik og oksekraft i en panne. La væsken koke til ca 2/3 er fordampet. Pisk deretter inn 250 g smør (terninger). Smak til med sitronsaft, salt og pepper, og hold sausen lun.

Kutt potetene i store firkanter og stek dem i en panne med olje. Ha i timian, hvitløk, salt og pepper. Når potetene blir gylden på farge tilsettes 100 g smør. La potetene steke videre til dem blir møre.

Skrell gulrøttene og stek dem i panne i ca 3 minutter. Tilsett 1 ss smør og 2 ss smør. La gulrøttene karamellisere.

Kutt soppen i biter og stek dem i panne. Smak til med salt, pepper og hakket persille.

Kutt av toppen på aspargesbønnene og kok dem i lettsaltet vann i 3 minutter.

Anrett det hele på en stor tallerken, gjerne med en frisk salat til.

Slik lager du roastbiffen:

La kjøttet som er til overs (eller du kan steke det som nevnt ovenfor) avkjøles i plastpolie. Når kjøttet er kaldt er roastbiffen ferdig. Pålegget holder seg fint i kjøleskapet i ca 5-7 dager.

Lykke til!

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).