Hopp til innhold

Helstekt indrefilet av okse

Lag helstekt indrefilet med potetfondant og rødvinssmør til 17.mai, og roastbiff-pålegg i samme slengen!

Helstekt indrefilet med potetfondant og rødvinssmør
Foto: André Strand / NRK

Til fire personer trenger du:

Ca 1,4 kg indrefilet av okse

200 g kongeøsterssopp

250 g aspargesbønner

250 g babygulrot

5 sjalottløker

1 persillebunt

4 store poteter

500 g usaltet smør

En god kvist timian

5 fedd hvitløk

2 dl rødvin

4 ss balsamicoeddik

2 dl oksekraft

2 ss sukker

2 sitroner

Olje til steking

Salt og pepper

Slik gjør du det:

Bind opp kjøttet med hyssing. Gni inn steken med salt og pepper og brun den på en medium varm panne - sammen med smør, olje, hvitløk og timian. La kjøttet hvile i 5 min. Sett deretter steken i ovnen i ca 15 min på 160 grader. Ta steken ut og la den hvile. Sett den inn i ovnen på nytt i 15 min.

Ha rødvin, balsamicoeddik og oksekraft i en panne. La væsken koke til ca 2/3 er fordampet. Pisk deretter inn 250 g smør (terninger). Smak til med sitronsaft, salt og pepper, og hold sausen lun.

Kutt potetene i store firkanter og stek dem i en panne med olje. Ha i timian, hvitløk, salt og pepper. Når potetene blir gylden på farge tilsettes 100 g smør. La potetene steke videre til dem blir møre.

Skrell gulrøttene og stek dem i panne i ca 3 minutter. Tilsett 1 ss smør og 2 ss smør. La gulrøttene karamellisere.

Kutt soppen i biter og stek dem i panne. Smak til med salt, pepper og hakket persille.

Kutt av toppen på aspargesbønnene og kok dem i lettsaltet vann i 3 minutter.

Anrett det hele på en stor tallerken, gjerne med en frisk salat til.

Slik lager du roastbiffen:

La kjøttet som er til overs (eller du kan steke det som nevnt ovenfor) avkjøles i plastpolie. Når kjøttet er kaldt er roastbiffen ferdig. Pålegget holder seg fint i kjøleskapet i ca 5-7 dager.

Lykke til!

Kulturstrøm

  • Halvor Bakke trekker seg fra «Skal vi danse» av medisinske årsaker

    Halvor Bakke trekker seg fra «Skal vi danse» før lørdagens konkurranse.

    Det er vonde tær som gjør utslaget, melder TV 2. Nærmere bestemt en stor betennelse i to tær som har vart i to år.

    – Jeg trosset legen i to uker, gikk på parketten med sterke smertestillende, bedøvelsessprøyter og kortison. Det har vært en lege som har sagt at jeg ikke skal danse, men jeg trosset ham i to uker. Nå sa han: «Nok er nok, nå går det ikke lenger. Det er uforsvarlig at du fortsetter», sier Bakke.

    Han er «skikkelig lei seg» over å måtte trekke seg fra «Skal vi danse», som han drømte om å være med på i ti år.

  •  Regjeringa føreslår å auke kulturbudsjettet med 1,2 milliardar kroner

    Regjeringa føreslår å auke kulturbudsjettet med 1,2 milliardar kroner frå 2025, til 27 milliardar kroner.

    Kulturminister Lubna Jaffery meiner det er viktig med meir kunst og kultur i ein utrygg tid, der ein i mange andre land ser autoritære krefter på frammarsj.

    – Vi meiner det er viktigare enn nokon gong å legge til rette for eit ope ordskifte, kunstnarisk friheit, frivilligheit og inkluderande fellesskap både i kulturen og idretten, seier kultur- og likestillingsministeren.

    Dans, musikk- og scenekunstinstitusjonar, museum, frivilligheit, ytringsfridom og utvikling av KI er nokre av felta regjeringa har valt å prioritere.

    Lubna Jaffery med langt svart hår
    Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB
  • Tre store motehus blir bøtelagt av EU-kommisjonen

    Motehusa Gucci, Chloé og Loewe blir bøtelagt med over 157 millionar euro for å ha gjennomført prising som er i strid med EU sitt reglement, kjem fram i ei pressemelding frå EU-kommisjonen.

    Motehusa skal ha fastsett vidaresalsprisar i strid med EU sine konkurransereglar.

    Motehusa skal ha avgrensa moglegheita for uavhengige tredjepartsforhandlarar til å sette eigne prisar for produkt designa og selt under merkevarene.