Hopp til innhold

Helstekt indrefilet av okse

Lag helstekt indrefilet med potetfondant og rødvinssmør til 17.mai, og roastbiff-pålegg i samme slengen!

Helstekt indrefilet med potetfondant og rødvinssmør
Foto: André Strand / NRK

Til fire personer trenger du:

Ca 1,4 kg indrefilet av okse

200 g kongeøsterssopp

250 g aspargesbønner

250 g babygulrot

5 sjalottløker

1 persillebunt

4 store poteter

500 g usaltet smør

En god kvist timian

5 fedd hvitløk

2 dl rødvin

4 ss balsamicoeddik

2 dl oksekraft

2 ss sukker

2 sitroner

Olje til steking

Salt og pepper

Slik gjør du det:

Bind opp kjøttet med hyssing. Gni inn steken med salt og pepper og brun den på en medium varm panne - sammen med smør, olje, hvitløk og timian. La kjøttet hvile i 5 min. Sett deretter steken i ovnen i ca 15 min på 160 grader. Ta steken ut og la den hvile. Sett den inn i ovnen på nytt i 15 min.

Ha rødvin, balsamicoeddik og oksekraft i en panne. La væsken koke til ca 2/3 er fordampet. Pisk deretter inn 250 g smør (terninger). Smak til med sitronsaft, salt og pepper, og hold sausen lun.

Kutt potetene i store firkanter og stek dem i en panne med olje. Ha i timian, hvitløk, salt og pepper. Når potetene blir gylden på farge tilsettes 100 g smør. La potetene steke videre til dem blir møre.

Skrell gulrøttene og stek dem i panne i ca 3 minutter. Tilsett 1 ss smør og 2 ss smør. La gulrøttene karamellisere.

Kutt soppen i biter og stek dem i panne. Smak til med salt, pepper og hakket persille.

Kutt av toppen på aspargesbønnene og kok dem i lettsaltet vann i 3 minutter.

Anrett det hele på en stor tallerken, gjerne med en frisk salat til.

Slik lager du roastbiffen:

La kjøttet som er til overs (eller du kan steke det som nevnt ovenfor) avkjøles i plastpolie. Når kjøttet er kaldt er roastbiffen ferdig. Pålegget holder seg fint i kjøleskapet i ca 5-7 dager.

Lykke til!

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter