Hopp til innhold

Vil ha 18-årsgrense på røykefilmer

Britiske tobakkforskere vil ha 18-års aldersgrense på filmer som inneholder røyking. For tidlig å innføre slike restriksjoner i Europa, mener norsk forsker.

Penelope Cruz og Scarlett Johansson i «Vicky Cristina Barcelona»

Forskere mener filmer som «Vicky Christina Barcelona» bidrar til å glorifisere røyking.

Foto: Scanbox Entertainment

Ungdommer som ser mye røyking på film har 73 prosent større risiko for å begynne å røyke enn andre.

Det viser en omfattende studie gjort av The UK Centre for Tobacco Contol Studies. De britiske forskerne analyserte røykescener i 360 amerikanske filmer og utførte dybdeintervjuer med over 16 000 ungdommer i Europa.

– De aller fleste studiene gjort innenfor dette feltet, konkluderer med at jo flere røykescener de unge blir utsatt for, desto større risiko er det for at de begynner å røyke selv, sier forsker Gunnar Sæbø ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Sæbø har gått grundig gjennom hva internasjonale studier viser om virkningen av tobakksrøyking på film på unge tilskuere. Han jobber for tiden med et prosjekt som analyserer bruk av tobakk og rusmidler i norske filmer.

– Like ille som dop og vold på film

«Røyking i filmer har en stor og vedvarende påvirkningskraft som får barn og unge til å begynne å røyke. Et problem, skapt av uansvarlig filmskapere, som inkompetente og likegyldige politikere uverdig nok unnlater å kontrollere,» tordner de britiske forskerne Alison Lyons og John Britton i forskningsrapporten.

Keira Knightley i «Domino»

Keira Knightley tenner seg en røyk i «Domino»

Foto: Daniella Scaramuzza / Nordisk Film

De mener at filmer som innholder røykescener bør automatisk få 18-års aldersgrense og dermed bli vurdert på lik linje med narkotika og vold.

Forslaget ble raskt avvist av det britiske medietilsynet «British Board of Film Classification».

– Glorifisering av røyking på film er med i vurderingen når vi setter aldersgrense på filmer. Vi skriver ofte anmerkninger i tillegg til aldersgrensen for å varsle foreldre dersom filmen inneholder glorifiserte scener, sier David Cooke, direktør av BBFC.

– Det er ingen støtte blant allmennheten for å klassifisere en ungdomsfilm med 18 års aldersgrense, kun fordi filmen inneholder en røykescene, sier Cooke til BBC.

Gunnar Sæbø, Sirus-forsker

Sirus-forsker Gunnar Sæbø mener den eksisterende forskningen tar for gitt at all røyking på film virker glamoriserende.

Foto: Pressefoto

– For tidlig med røykealdersgrense på film

Verdens helseorganisasjon (WHO) har anbefalt å begrense røykingen i spillefilmer, med mindre filmen skildrer en historisk figur som røykte i sin tid, eller som skildrer skadeomfanget grunnet røyking.

– Forslaget om å innføre 18-års grense på filmer som inneholder røykescener, er i tråd med det WHO har foreslått som et av flere tiltak for å redusere røyking, sier Sæbø til NRK.no.

Han mener likevel at det er for tidlig å innføre 18-års aldersgrense for filmer som inneholder røykescener i Europa.

– Det har ikke blitt gjort nok studier for dette. De fleste studiene kommer fra USA, hvor man først og fremst har forsket på hva slags effekt amerikanske filmer har på de unge. Konklusjonene fra USA kan ikke automatisk overføres til Europa, sier Sæbø.

Han mener det er mulig at europeisk ungdom er mer mediekritisk enn amerikanske.

– Det er mulig de ikke lar seg påvirke på samme måte. Det er heller ikke gitt at europeisk-produsert film glamoriserer røyking på samme måte som den tradisjonelle Hollywood-filmen, sier Sæbø.

Jon Hamm i Mad Men

Attraktive, hvite og suksessfulle menn røyker mer andre karakterer i filmer. Her representert ved Jon Hamm i Mad Men.

Foto: Anonymous / Ap

– Kvinner påvirker mer enn menn

Ingen av de internasjonale studiene som har blitt gjort, skiller mellom hva slags sammenheng røyking foregår i filmen.

– De har ikke studert om påvirkningseffekten er annerledes om det er helten eller skurken i filmen som røyker, sier Sæbø.

Sæbøs gjennomgang av resultatene til flere internasjonale studier viser at røykerne framstilles ofte som mer romantiske og seksuelt aktive enn ikke-røykere.

Forskerne fant også en tendens til at kvinnelige skuespillere røyker i alle typer filmer, uansett aldersgrense, mens mennene røyker mer i voksenfilmer.

«Dette indikerer at kvinnelige skuespillere kan ha større påvirkningskraft på unge jenter enn mannlige skuespillere har på unge menn,» skriver Sæbø i sin oppsummeringsrapport.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.