Hopp til innhold

– For mye røyking på film

Folk røyker for mye på filmlerettet, mener amerikanske helsemyndigheter.

Keira Knightley i «Domino»

Keira Knightley i «Domino».

Foto: Daniella Scaramuzza / Nordisk Film

Susan Sarandon i «Alle mine kjære» («The Lovely Bones»)

Susan Sarandon i «Alle mine kjære» («The Lovely Bones»).

Foto: UIP

Altfor mange filmer inneholder bilder av røykende personer. Dette kan få unge mennesker til å begynne å røyke, i følge en ny rapport fra amerikanske Centers for Disease Control and Prevention.

Forskerne bak rapporten mener at unge som ser røyking på film, har økt risiko for å begynne å røyke. For unge som ser mye røyking på lerretet er det to til tre ganger så sannsynlig at de begynner å røyke som de som bare ser litt røyking, heter det i rapporten.


(Artikkelen fortsetter under bildet)

Iggy Pop og Tom Waits i «Coffee and Cigarettes»

Iggy Pop og Tom Waits i «Coffee and Cigarettes».

Foto: Oro film

Høyere aldersgrense

I rapporten anbefaler forskerne at filmkritikerne bør ta med i betraktning om filmer viser røyking. De mener også at kinoer bør vise sterke anti-røykekampanjer før filmer som inneholder tobakkbruk, og at filmer med røykeinnhold bør ha høyere aldersgrense.

Jevn økning

Forskerne har talt opp hver gang tobakkbruk ble vist i de mest innbringende filmene mellom 1991 og 2009. I følge rapporten har mengden røyking i filmer økt jevnt siden en avtale mellom sigarettfabrikantene og amerikanske myndigheter i 1998, der tobakkindustrien gikk med på å slutte med produktplassering.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Penelope Cruz og Scarlett Johansson i «Vicky Cristina Barcelona»

Penelope Cruz og Scarlett Johansson i «Vicky Cristina Barcelona».

Foto: Scanbox Entertainment

Nylig nedgang

Antall amerikanske filmer som viser røyking har riktignok gått ned, i følge rapporten. Antall filmscener med tobakkscener nådde en topp i 2005, og ble deretter omtrent halvert til 2009. Det er første gang statistikken viser en slik tydelig nedgang i filmers innhold av røyking.

Likevel inneholder nesten halvparten av alle filmer bilder av tobakkbruk, og over halvparten av voksenfilmene.

To medlemmer av representantenes hus, demokraten Edward Markey og republikaneren Joseph Pitts, har skrevet brev til filmskapernes organisasjon Motion Picture Association of America og bedt dem jobbe sterkere for anti-røyketiltak innenfor filmproduksjon.

Filmplakat, «Coco før Chanel»

Filmplakaten til venstre ble nektet vist på metroen og bussene i Paris.

Foto: GUILLAUME CLEMENT / AFP

Filmplakat forbudt

I Frankrike nektet selskapet Metrobus, som selger reklameplass på busser og metro i Paris, å vise en plakat for filmen « Coco før Chanel » i fjor. Årsaken var bildet av skuespiller Audrey Tautou med en sigarett i hånden. Dette var i tråd med den franske røykeloven.

Rangerer røykefilmer

Nettsiden scenesmoking.org er laget for å kjempe mot røyking på film. Siden rangerer filmer etter hvor mye røyking de inneholder, og sist uke fikk filmene «The Expendables» og «Spis elsk lev» («Love Eat Pray») dårligst karakter.

Legg gjerne igjen en kommentar til artikkelen! Vi oppfordrer deg til å: Vise respekt for andre, også de som er uenige med deg. Diskutere i en vennlig tone. Skrive kort. Ikke legge inn store bilder. NRK.no kan fjerne upassende innhold.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.