– For mye røyking på film

Folk røyker for mye på filmlerettet, mener amerikanske helsemyndigheter.

Keira Knightley i «Domino»

Keira Knightley i «Domino».

Foto: Daniella Scaramuzza / Nordisk Film

Susan Sarandon i «Alle mine kjære» («The Lovely Bones»)

Susan Sarandon i «Alle mine kjære» («The Lovely Bones»).

Foto: UIP

Altfor mange filmer inneholder bilder av røykende personer. Dette kan få unge mennesker til å begynne å røyke, i følge en ny rapport fra amerikanske Centers for Disease Control and Prevention.

Forskerne bak rapporten mener at unge som ser røyking på film, har økt risiko for å begynne å røyke. For unge som ser mye røyking på lerretet er det to til tre ganger så sannsynlig at de begynner å røyke som de som bare ser litt røyking, heter det i rapporten.


(Artikkelen fortsetter under bildet)

Iggy Pop og Tom Waits i «Coffee and Cigarettes»

Iggy Pop og Tom Waits i «Coffee and Cigarettes».

Foto: Oro film

Høyere aldersgrense

I rapporten anbefaler forskerne at filmkritikerne bør ta med i betraktning om filmer viser røyking. De mener også at kinoer bør vise sterke anti-røykekampanjer før filmer som inneholder tobakkbruk, og at filmer med røykeinnhold bør ha høyere aldersgrense.

Jevn økning

Forskerne har talt opp hver gang tobakkbruk ble vist i de mest innbringende filmene mellom 1991 og 2009. I følge rapporten har mengden røyking i filmer økt jevnt siden en avtale mellom sigarettfabrikantene og amerikanske myndigheter i 1998, der tobakkindustrien gikk med på å slutte med produktplassering.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Penelope Cruz og Scarlett Johansson i «Vicky Cristina Barcelona»

Penelope Cruz og Scarlett Johansson i «Vicky Cristina Barcelona».

Foto: Scanbox Entertainment

Nylig nedgang

Antall amerikanske filmer som viser røyking har riktignok gått ned, i følge rapporten. Antall filmscener med tobakkscener nådde en topp i 2005, og ble deretter omtrent halvert til 2009. Det er første gang statistikken viser en slik tydelig nedgang i filmers innhold av røyking.

Likevel inneholder nesten halvparten av alle filmer bilder av tobakkbruk, og over halvparten av voksenfilmene.

To medlemmer av representantenes hus, demokraten Edward Markey og republikaneren Joseph Pitts, har skrevet brev til filmskapernes organisasjon Motion Picture Association of America og bedt dem jobbe sterkere for anti-røyketiltak innenfor filmproduksjon.

Filmplakat, «Coco før Chanel»

Filmplakaten til venstre ble nektet vist på metroen og bussene i Paris.

Foto: GUILLAUME CLEMENT / AFP

Filmplakat forbudt

I Frankrike nektet selskapet Metrobus, som selger reklameplass på busser og metro i Paris, å vise en plakat for filmen « Coco før Chanel » i fjor. Årsaken var bildet av skuespiller Audrey Tautou med en sigarett i hånden. Dette var i tråd med den franske røykeloven.

Rangerer røykefilmer

Nettsiden scenesmoking.org er laget for å kjempe mot røyking på film. Siden rangerer filmer etter hvor mye røyking de inneholder, og sist uke fikk filmene «The Expendables» og «Spis elsk lev» («Love Eat Pray») dårligst karakter.

Legg gjerne igjen en kommentar til artikkelen! Vi oppfordrer deg til å: Vise respekt for andre, også de som er uenige med deg. Diskutere i en vennlig tone. Skrive kort. Ikke legge inn store bilder. NRK.no kan fjerne upassende innhold.

Kulturstrøm

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK
 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP