Hopp til innhold

Vil ha røykeforbud i privatbiler

Røyking i privatbiler bør forbys, mener den britiske legeforeningen Royal College of Physicians (RCP).

Røyking i bil

Britiske leger vil ha forbud mot røyking i privatbiler av hensyn til barna.

Foto: David Moir / Scanpix/Reuters

Foreningen vil ha et slikt forbud for å beskytte barn mot passiv røyking. RCP foreslår et generelt forbud mot røyking i personbiler fordi det i praksis vil være umulig å håndheve et forbud som bare gjelder biler der det faktisk befinner seg barn, skriver London-avisen The Independent .

I en ny rapport framholder legeforeningen at passiv røyking utgjør en alvorlig helsefare for svært mange britiske barn. Rundt to millioner av disse barna bor i dag sammen med voksne som utsetter dem for sigarettrøyk.

Les: Flertallet positive til røykeforbud

Les: Tobakksgigant saksøker Norge

Trussel

Røyking utgjør en trussel mot barn i mange sammenhenger. I Storbritannia antas tobakksrøyk å være en medvirkende årsak til hvert femte tilfelle av krybbedød, samt 200 tilfeller av hjernehinnebetennelse, 22.000 astmatilfeller og 120.000 mellomørebetennelser hvert år.

Røyking i biler regnes som spesielt farlig fordi plassen er liten og påvirkningen fra røyken derfor blir mer intens. Men RCP mener det også kan være riktig å forby røyking på offentlige steder der det ferdes mange barn, for eksempel i parker.

- Erfaring fra andre land som har utvidet røykeforbudet til å gjelde offentlige steder som lekeplasser og badestrender viser at slike tiltak kan være populære, heter det i rapporten.

De britiske legene vil også ha høyere bøter til forretninger som selger tobakksvarer til barn og høyere sigarettpriser.

De britiske røykernes interesseorganisasjon Forest mener påstanden om at røyking i biler er en trussel mot millioner av barns helse som grovt overdrevet. Et forbud er uansett feil vei å gå, sier talsmenn for organisasjonen.

Les: Røykere har lavere IQ

Les: Bergen stasjon blir røykfri

Hjemmeforbud?

- Hvis man forbyr røyking i bilen, som er privat område, er det bare et lite skritt til å forby røyking også i private hjem. Begge tiltakene er uakseptable og umulige å håndheve, sier Forests leder Simon Clark.

- Vi anbefaler ikke at folk røyker når det er barn i nærheten, men voksne mennesker bør få bruke sin egen sunne fornuft og handle deretter. Dette forslaget går langt utover det som kan godtas i et fritt samfunn, framholder Clark.

48 år siden den første advarslen

Det er nesten 50 år siden legeforeningen RCP offentliggjorde sin banebrytende rapport om farene ved å røyke. Det skjedde i 1962, og ble et vannskille i holdningene til røyking.

Fram til da hadde røyking grepet om seg og over 80 prosent av britiske menn røkte.

I dag har tallet sunket til 21 prosent av den voksne befolkningen, men stadig flere unge røyker. I dag er andelen røykere i aldersgruppen 20 til 24 år 31 prosent.

Det er 90 prosent større risiko for at barn som vokser opp med foreldre eller søsken som røyket selv vil begynne å røyke.

Legeforeningens rapport konkluderer med at barn som utsettes for passiv røyking koster det offentlige britiske helsevesenet nærmere 25 millioner kroner i året.

SISTE NYTT

Siste nytt